marți

16 aprilie, 2024

16 aprilie, 2014

Deputaţii Sovietului Suprem din Transnistria, republica separatistă din Republica Moldova, au votat miercuri, în unanimitate, să trimită Dumei ruse şi preşedintelui Vladimir Putin o cerere pentru ca Federaţia să recunoască independenţa regiunii de pe malul estic al Nistrului, transmite publika.md.

Deputaţii mai solicită liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran, în vederea alipirii la Rusia.

După decizia Rusiei de anexare a Crimeei, sovietul suprem de la Tiraspol a trimis Moscovei, în martie, o scrisoare prin care cere ca Federaţia să examineze posibilitatea de a anexa şi Transnistria.


O delegaţie a Sovietului Suprem de la Tiraspol va pleca joi la Moscova, pentru a-i transmite solicitarea preşedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Narîşkin, potrivit Europa Liberă online.

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, i-a solicitat pe 18 martie preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, examinarea posibilităţii de aderare a Transnistriei la Rusia, aşa cum s-a procedat în cazul Crimeei.

Reacţii

Vicepremierul moldovean, Eugen Carpov, a denunţat miercuri “propaganda” care încearcă să creeze tensiuni în Transnistria.

Potrivit declaraţiilor făcute de acesta pentru RFE/RL, există unele cercuri, atât la Moscova, cât şi la Tiraspol, care doresc aplicarea în Transnistria a scenariului din Crimeea, care a fost anexată la Federaţia Rusă, în urma unui referendum nelegal organizat la sfârşitul lunii martie.


Vicepremierul a invocat declaraţia făcută luna aceasta de către preşedintele autoproclamateei Republici Transnistria, Evgheni Şevciuk, potrivit căreia singura soluţie în cazul regiunii separatiste este separarea acesteia de Moldova şi anexarea la Federaţia Rusă.

Transnistria şi-a declarat independenţa în 1990, acţiune urmată de un război cu Moldova, conflict încheiat prin intervenţia trupelor ruseşti, care de atunci staţionează în această regiune.

MAE: Votul de la Tiraspol, o sfidare

Ministerul Afacerilor Externe din România a declarat miercuri că susţine poziţia exprimată de Guvernul Republicii Moldova faţă de această decizie a Tiraspolului, decizie ce reprezintă „o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cât şi o acţiune unilaterală şi contraproductivă”.

„Astfel de iniţiative vin în contradicţie cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, la care au subscris toţi participanţii în formatul de negociere 5+2 circumscris acestui dosar. Cu atât mai mult acum, în contextul evoluţiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor părţilor, de o abordare constructivă şi de reţinere de la orice acţiuni unilaterale care ar viza impunerea de soluţii cu ocolirea cadrului de negociere” , se arată într-un comunicat al MAE.

Preşedintele Băsescu: România susţine până la capăt integritatea teritorială a Moldovei

” România va susţine până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova. În orice caz, după evoluţiile care suntacum, ne dăm seama că trebuie să facem mai mult pentru toţi cei care continuă să se autodenumească români şi locuiesc în Transnistria, trebuie să facem mai mult pentru toţi cei care înţeleg că limba română este limba lor. Vă asigur că vom face mai mult” , a declarat preşedintele Traian Băsescu, miercuri, la o întâlnire pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu elevi şi profesori de la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol.

Liceul are predare în limba română şi a fost supus mai multor abuzuri din partea autorităţilor proruse din Transnistria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: