joi

18 aprilie, 2024

29 mai, 2016

criza financiaraEuropa a încercat diferite modalități să iasă din criza care a debutat în urmă cu 8 ani. Bailout-ul Greciei din 2010, măsuri de austeritate în cascadă, prăbușirea sistemului băncilor naționale sau recentele apeluri la suplimentarea măsurilor care să stimuleze creșterea sunt toate episoade ale acestei saga.

Euractiv.com a realizat o trecere în revistă a celor mai importante decizii politice și economice luate în Europa începând cu anul 2008:

La începutul crizei economice, în 2008, Uniunea Europeană a copiat pachetele de salvare la care apelaseră Statele Unite sau alte țări. În total, mai mult de 1.600 miliarde de euro au fost utilizate pentru a salva bănci și 200 de miliarde de euro pentru a menține economiile europene pe linia de plutire.


Optimismul inițial, afișat chiar în exces, a fost înlocuit doi ani mai târziu de îngrijorarea provocată de prăbușirea economiei grecești și de riscul de contagiune la nivelul zonei euro. Acesta a fost punctul de cotitură, spre austeritate.

Politicile economice au fost conduse de Germania și au culminat cu Pactul fiscal semnat în 2012, ale cărui prevederi au intrat în vigoare le la 1 ianuarie 2013.

Blânda recesiune, auto-provocată în 2012, și recuperarea lentă din următorii ani au forțat liderii UE să decidă ușurarea pozițiilor fiscale. Semnificativ, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat startul mandatului său început în iulie 2014 cu un plan de investiții și cu o nouă interpretare a normelor fiscale.

Dar n-a fost suficient, au considerat experții și decidenții politici. Mario Draghi, președinte BCE, considerat după iulie 2012 de mulți ca fiind salvatorul monedei unice europene, cere acum mai multe investiții publice și măsuri pentru relansarea economiei europene.


Economie afectată între timp de al treilea bailout acordat Greciei, în 2015.

a
Click pentru mărire
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: