luni

25 martie, 2024

5 februarie, 2019

Accesul la finanțare este dependent de profit și de capacitatea de dezvoltare a instituțiilor financiare. În momentul în care afectezi profitul, afectezi capacitatea de dezvoltare a acestor instituții și implicit modul în care instituțiile financiare susțin economia și societatea românească, a explicat Tiberiu Moisa, deputy CEO Banca Transilvania, marți, impactul taxei pe activele financiare din sectorul bancar.

”Taxa pe active este stabilită la o valoare foarte mare, o valoarea care ajustează într-un mod semnificativ, material, profiturile pe care le generează băncile. Chiar dacă la o primă vedere nu vezi legătura dintre profiturile generate de bănci și modul în care societatea românească se dezvoltă, voi îndrăzni să fac această legătură. Mă voi referi la IMM, pentru că avem o expertiză interesantă pe această zonă”, a spus Moisa, în cadrul unei conferințe organizate de asociația antreprenorială Romanian Business Leaders (RBL).

Masa IMM-urilor nu este nici pe departe omogenă sau compactă, a punctat directorul BT. Baza este constituită din companii mici, mărunte, care nu au de partea lor nici cifre financiare, nici istoric, nu au garanții, nu au un acces bun la know-how, au, de cele mai multe ori, doar ”dăruirea” antreprenorului. Pe măsură ce crește cifra de afaceri, această bază se îngustează foarte mult. Accesul la finanțare este foarte bun la vârf și este foarte modest la bază.


”De-a lungul anilor am avut un vis legat de modul în care accesul la finanțare poate fi optimizat în România, mai ales în ceea ce privește baza. Vârful se poate descurca destul de bine. Pe măsură ce banca s-a dezvoltat și a făcut profit, din acest profit, banca mereu a alocat o porțiune consistentă în zona de business, în așa fel încât să testăm modele, să avem idei noi, să încercăm abordarea unor segmente diferite. Doar în ultimii trei ani, banca a finanțat peste 50.000 de IMM-uri mici din această bază. Este una dintre puținele instituții financiare care finanțează de la cea mai mică, la cea mai mare mărime, indiferent de forma de proprietate, pe diferite modele de finanțare, pe diferite produse de finanțare, cu diferite dobânzi, cu diferite filosofii de creditare. Toate acestea sunt posibile pe baza a două variabile, o validare economică – adică această activitate generează un profit, și a doua, validarea de business – este căutată și acceptată de clienți. Pe baza profitului am putut să ne dezvoltăm și să creăm scheme din ce în ce mai interesante, fix pentru acest acces la finanțare”, a explicat Tiberiu Moisa.

Sectorul bancar din România este cel mai mic din UE, din punct de vedere al nivelul activelor raportat la PIB (circa 50% din PIB), precum și din punct de vedere al intermedierii financiare. Creditul privat reprezintă sub 30% din PIB.

El a adăugat că salută demersul autorităților cu privire la continuarea dezbaterilor pe tema modului de aplicare a taxei pe active.

Luni, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), structură din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României au decis amânarea cu două săptămâni a discuțiilor privind taxa pe activele bancare. Ulterior, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că speră la o schimbare a formulei de calcul a ROBOR sau chiar eliminarea acestui indicator de care sunt ancorate majoritatea creditelor acordate de băncile din România.


”Sper că vom avea o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să vedem dispariția sa. Decizia va fi luată împreună cu  banca centrală, care poate modifica normele interne, nu e nevoie de aprobare in Parlament”, a precizat consilierul.

Tiberiu Moisa a avertizat totodată că OUG 114 lovește sectoare transversale ale economiei, iar impactul se va resimți și la nivelul altor ramuri.

”Telecomunicații, energie, banking, construcții sunt sectoare care susțin toate celelalte sectoare să genereze valoare adăugată. În orice fel de business ai nevoie de bani, de telecomunicații, ai nevoie de energie. Dacă aceste sectoare își regândesc bugetele ca să poată susține, să poată suporta financiar acest nivel excesiv de taxă înseamnă mai puține investiții și mai puțină valoare adăugată care se difuzează în întreg lanțul economiei”, a spus directorul BT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: