marți

19 martie, 2024

1 februarie, 2018

Theresa May a redeschis apriga dispută cu Bruxelles-ul, afirmând, în China, că cetățenii UE care vor intra în Marea Britanie după 2019, în perioada de tranziție, nu se vor bucura de aceleași drepturi ca cei sosiți în Regat în perioada în care țara era membră a Uniunii.

Declarația premierului britanic contravine dorinței oficialilor europeni, care au cerut ca Marea Britanie să își respecte toate obligațiile asumate anterior până în decembrie 2020 (așa-numita perioadă de tranziție), inclusiv în ceea ce privește libera circulație și drepturile acordate cetățenilor UE care se stabilesc în Marea Britanie.

Potrivit The Guardian, regulile pentru potențialii noi migranți din UE ar putea include permise obligatorii de muncă, înregistrarea obligatorie la intrarea în țară și restricții la accesul de beneficii, prevederi ce nu se vor aplica cetățenilor care se mută în Regat înainte de Brexit, adică înainte de 29 martie 2019.


Discutând cu reporterii care l-au însoțit pe premier în vizita de 3 zile din China, Theresa May a afirmat: ”Detaliile sunt o chestiune de negociat în perioada de implementare, dat îmi este foarte clar că trebuie să existe diferențe între cei care au sosit înainte ca noi să ieșim din UE și cei care sosesc conștienți că Marea Britanie părăsește Uniunea”.

Theresa May a mai afirmat că nu împărtășește ideea că puține lucruri se vor schimba după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar. ”Ce facem noi acum este exact ce ne-au cerut britanicii să facem, adică să pregătim Brexit. Cerându-ne asta, fiți siguri că britanicii nu au votat ca să nu se schimbe nimic odată ce nu vom mai fi membri UE”, a spus Theresa May.

Declarațiile premierului au fost primite cu îngrijorare la Bruxelles, care va refuza ferm orice tentativă de îngrădire a ”celor 4 libertăți” în perioada de tranziție, precizează The Guardian, care citează surse europene.

UE credea că a ajuns la un acord cu Marea Britanie- poziția celor 27 este că Marea Britanie trebuie să se supună regulilor pieței unice, uniunii vamale, liberei circulații a capitalului și forței de muncă și deciziilor Curții Europene de Justiție, inclusiv legilor noi care ar intra în vigoare în perioada de tranziție. Perioadă în care Marea Britanie nu va mai avea nici parlamentari europeni, miniștrii sau diplomați în structurile decizionale europene.


Referitor la această perioadă de tranziție, Theresa May a insistat că nu dorește ca aceasta să fie prelungită mai mult de 2 ani. ”Legat de perioada de implementare, văd că există oameni care afirmă că negociem în secret pentru 3 ani. Ei bine, nu, nu negociem nimic. Credea că am foast foarte clari- am spus în discursul de la Florența că ne așteptăm la o perioadă de tranziție de 2 ani pentru că părea perioada potrivită din punct de vedere tehnic. Vreau să repet: nu avem de gând să discutăm despre lucruri care nu ar face altceva decât să păstreze situația prezentă, noi ieșim din Uniunea Europeană”.

Secretarul Brexit David Davis a afirmat în cadrul unei întâlniri organizate luni că Marea Britanie se va opune ferm dorinței europene potrivit căreia toate legile și reglementările comunitare trebuie întocmai respectate de Marea Britanie până în decembrie 2020, în special cele care intră în vigoare în perioada martie 2019-decembrie 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: