luni

18 martie, 2024

23 septembrie, 2017

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a propus vineri, la Florenţa, o perioadă de tranziţie de doi ani în relaţia cu Uniunea Europeană după Brexit.

„Nici Marea Britanie, nici Uniunea Europeană nu vor fi în poziţia de a implementa uşor noi aranjamente” după producerea Brexit, în martie 2019, crede Theresa May, motivând astfel necesitatea unei perioade de tranziţie de doi ani.

În această perioadă de tranziţie, relaţiile comerciale UE-Marea Britanie ar urma să continue la fel ca înainte de Brexit, recomandă Theresa May.


„Dacă negocierile vor fi abordate corect, putem găsi o modalitate de a merge înainte care să fie un succes pentru toate popoarele noastre. Vrem cu toţii să terminăm acest proces cât mai curând, dar tonul va fi stabilit de lideri. Trebuie să fie un ton al încrederii reciproce”, a continuat Theresa May.

Pe de altă parte, ea a promis că Marea Britanie își va onora obligațiile financiare cei revin ca membru al blocului comunitar, acesta fiind aspectul care a blocat negocierile.

Theresa May a sugerat că Marea Britanie ar fi dispusă să ofere semnificativ mai mult de 20 de miliarde de euro pentru a accoperi contribuțiile anuale pe perioada de tranziție.

În cei doi ani detranziție, imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim privind imigrația.


Discursul a fost salutat de negociatorul șef din partea Comisiei Europene, Michel Barnier, care a explicat însă că cererea privind perioada de tranziție va fi analizată, dar nu va putea fi luată decât de UE 27.

“Astăzi, pentru prima dată, guvernul Regatului Unit a cerut să continue să beneficieze de accesul la piața unică, în condițiile actuale, și să continue să beneficieze de cooperarea existentă în domeniul securității”, a spus negociatorul-șef al UE, imediat după discursul de vineri de la Florența.

Discursul premierului britanic arată dorința de a merge înainte, a mai declarat Barnier, care a insistat că trebuie să se ajungă la un acord de retrage a Marii Britanii până în toamna lui 2018, după care aceasta urmează să devină stat terț ăncepând cu 30 martie 2019.

Negociatorul șef al UE a atras atenția că discursul a fost neclar în ceea ce privește granița cu Irlanda și a precizat că declarația Theresei May nu trebuie confundată cu poziția de negociere a Marii Britanii.

Konrad Szymanski, ministrul pentru Afaceri Europene al Poloniei, a comentat discursul spunând că o eventuală perioadă de tranziție nu poate fi discutată decât dacă Marea Britanie își va respecta angajamentele financiare, scrie Financial Times.

Manfred Weber, liderul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, a reacționat precizând că acesta nu clarifică poziția Londrei și atrăgând atenția că ceasul ticăie și timpul se scurge mai repede decât își imaginează guvernanții Marii Britanii.

Dacă presa europeană se arată mai mult dezamăgită de mult așteptatul discurs de la Florența al premierului britanic, The New York Times scrie că Theresa May a adus totuși unele lămuriri pe subiectul Brexitului.

Pe de altă parte, cu toate că a prezentat unele concesii pentru a debloca negocierile (plăți substanțiale pe perioada celor doi ani de tranziție), ea nu a oferit niciun detaliu asupra viitoarelor relații pe care se așteaptă ca Marea Britanie să le aibă cu UE după Brexit.

De asemenea, ea propus un parteneriat cu UE pe probleme de securitate, insistând pe importanța Marii Britanii ca putere militară, și a reamintit interesul comun de a se ajunge la un acord și de a evita perturbarea comerțului.

Per ansamblu, discursul a fost unul mai pozitiv și mai puțin antagonist decât unele dintre intervențiile sale anterioare, consemnează NYT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: