vineri

29 martie, 2024

19 aprilie, 2013

Europarlamentarul (PDL) Theodor Stolojan a criticat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Programul de convergență 2013-2016 adoptat marți în ședința de guvern.

Fostul premier consideră o greșeală strategică faptul că guvernul nu mai amintește de o dată de aderare la zona euro și inventariază situația din economie și măsurile guvernului pe care el le consideră greșite.

”Programul consfințește aproape un deceniu pierdut pentru recuperarea decalajelor economice dintre România și țările dezvoltate din Uniunea Europeană. Cu acest program, România confirmă că a intrat în capcana țărilor cu venit mediu, incapabilă să facă trecerea în rândul țărilor dezvoltate, pentru o perioadă lungă de timp” – spune Theodor Stolojan.


”În primul rând, România are obligația să trimită la Bruxelles, la Comisia Europeană, nu doar Programul de Convergență pe perioadă 2013-2016, dar și Programul Național de Reforme, despre care nu s-a auzit nimic. Victor Ponta a introdus un stil de conducere în economia României de pe o zi pe altă, haotic” – a declarat fostul premier.

În privința situației în care se află România, Theodor Stolojan a inventariat problemele din economie: Creștere economică sub potențial, economia subterană a ajuns la 30% din PIB (pe locul al doilea în Europa), creditele neperformante ne plasează pe locul al doilea în UE, investițiile străine au ajuns în 2012 la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, iar diferențele de dezvoltare dintre regiuni s-au accentuat.

”Pentru prima oară în istoria României datoria externă a depășit 100 de miliarde de euro la sfârșitul lunii februarie 2012. Dacă nivelul dobânzilor pe plan internațional începe să crească, un procent înseamnă un miliard de euro în plus la dobânzi pe care România trebuie să le plătească! Creditele neperformante în sectorul bancar au atins la sfârșitul lunii februarie 2012 procentul de 19,05%, unul dintre cele mai mari din Europa. Iată ce nu se discută în acest program de convergență, ce riscuri prezintă asemenea fenomene existente în economia românească” – a spus Theodor Stolojan.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: