joi

28 martie, 2024

15 ianuarie, 2017

Donald Trump, probabil cel mai controversat și imprevizibil președinte american

”Lumea e un haos”, a observat recent Madeleine Albright în cadrul unei reuniuni la care au participat martori ai tuturor amenințărilor la care a fost supusă securitatea națională a Statelor Unite în ultimii 40 de ani.

Caracterizarea simplă a fostului secretar de stat american a întrunit consensul participanților la conferința ”Predarea de ștafetă”, organizată pe 9 și 10 ianuarie în Washington de către Institutul pentru Pace al Statelor Unite. Detalii ale conferinței au fost oferite de The Economist.

La reuniune au participat viitori membri ai echipei de securitate națională din Administrația Trump, predecesorii acestora din Administrația Obama și peroane care ar fi ocupat respectivele funcții dacă câștigătorul alegerilor din SUA ar fi fost Hillary Clinton.


Dacă toată lumea a fost de acord cu enunțul făcut de Madeleine Albright, diferențele de viziune au apărut în momentul în care participanții au început să enumere motivele care au condus la ”haos”.

Pe de-o parte s-au situat foști ambasadori republicani și democrați, generali și academicieni, îngrijorați că lumea ”o ia razna”. Toți au vorbit de consolidarea naționaliștilor care conduc cu mână de fier în China, Rusia și Turcia, toți văd sfârșitul democrației instalate după încheierea Războiului Rece.

Toți au vorbit de fragilitatea acordurilor internaționale, toți se îndoiesc de faptul că ordinea bazată pe reguli impusă de SUA după al doilea Război Mondial mai poate supraviețui.

De cealaltă parte se poziționează echipa lui Donald Trump, care afirmă că turbulențele globale reprezintă o nesperată șansă ca America să rescrie în beneficiu propriu relațiile internaționale.


Susan Rice, consilier pe securitate națională al președintelui Obama a descris peisajul de securitate global ca fiind ”cel mai neliniștitor din trecutul recent”. Ea a enumerat câteva pericole care îl îngrijorează pe Donald Trump la fel de mult ca pe șeful ei, începând cu ambițiile nucleare din Corea de Nord și terminând cu grupările teroriste transnaționale.

Susan Rice a mai deplâns eșecul încheierii acordurilor economice Asia-Pacific și Parteneriatul Trans-Pacific. ”Dacă nu definim noi regulile, atunci o s-o facă altcineva. Eșecul TPP erodează rolul de lider regional al SUA și credibilitatea națiunii, iar China va  căpăta avantaje strategice și economice”, a afirmat Susan Rice.

Jacob Sullivan, consilier apropiat al lui Hilarry Clinton, a afirmat că acordul nuclear iranian și acordul climatic de la Paris sunt exemple de acțiuni în care statele sunt obligate să coopereze.

Stephen Hadley, care a fost consilier de securitate națională al președintelui George W. Bush, a exprimat îngrijorarea că însăși ordinea internațională împusă de SUA este atacată. El a imaginat o conversație posibilă între președintele rus Vladimir Putin și cel chinez, Xi Jinping, în care cei doi cad de acord că SUA reprezintă o amenințare, o națiune care vântură principii ostile ale democrației în Ucraina și Hong Kong.

Echipa Trump s-a dovedit că nu se simte în largul său când se discută desprefragilitate și complexitate. Deși îngrijorați când vine vorba de terorism și de amenintarea nucleară, ei văd o lume aflată în stadiu de modelare.

Reprezentanții viitoarei administrații sunt convinși că pentru a disipa amenințarea Iranului, de exemplu, este nevoie de o mai mare presiune, de noi sancțiuni, nu de concesii care să conducă la pragmatismul regimului iranian. Ei se îndoiesc de faptul că mediul este atât de fragil încât să fie nevoie de un acord pentru schimbări climatice și încurajează producția americană de gaze și de țiței ieftin care să fie folosită ca pârghie în relațiile internaționale.

Cât despre naționalism și populism, nici vorbă de amenințare, doar așa a câștigat alegerile Donald Trump. Stephen Bannon, strategul de campanie al lui Donld Trump, a spus constant că este convins că revoltele anti-sistem vor aduce la putere în Franța extrema dreaptă și o vor doborâ pe Angela Merkel în germania. Stephen Bannon ar mai dori ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea Peninsului Crimeea, pentru ca Rusia să poată avea puterea să lupte cu Iran, cu terorismul islamic sau chiar cu China.

Mike Flynn, general în retragere ales de Donald Trump ca consilier de securitate națională, a vorbit deschis, în 2016, despre ideea ca SUA și Rusia să își unească forțele împotriva ”inamicului comun”: extremismul islamic. Mai nou, după anunțul implicării Rusiei în procesul electoral american, Mike Flynn a dat indicii discrete că Donald Trump ”va examina și va redesena probabil relațiile internaționale ale SUA”

Adjunctul lui Mike Flynn  în National Security Council va fi K.T. McFarland, o republicană veterană.Ea a descris lumea ca fiind una în care se mișcă plăcile tectonice, perioadă în care apare o oportunitate rară de realiniere a politicilor.

Ea consideră că Donald Trump va ajunge să dețină influență mondială, în primul rând datorită abilității sale de a atrage oamenii sătui de politică. Acești oameni simt din nou că au un cuvânt de spus, acești oameni vor face țara noastră de neoprit, crede K.T. McFarland.

Echipa Trump mizează că naționalismul este calea prin care America își poate impune voința în lume, o lume care poate accepta și puțină presiune.

Concluzia de final a The Economist: În lipsa unui set global de reguli, Donald Trump s-ar putea trezi în postura neplăcută că încearcă să își materializeze sloganul ”Să facem America mare din nou” împotriva naționalismului chinez, să zicem. Ar putea ieși rău!

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: