sâmbătă

20 aprilie, 2024

20 mai, 2013

Criza din USL pe marginea refuzului PNL de a-l exclude pe senatorul Sorin Roșca Stănescu, la insistențele PSD, vine la capătul unui șir întreg de tensiuni acumulate la guvernare, în contextul în care miniștrii liberali s-au văzut cu tot mai puține prerogative în Guvern.
Episodul Sorin Roșca Stănescu e supapa unor contradicții serioase în sânul coaliției de guvernare, iar reacțiile miniștrilor celor două mari partide din USL caută o cale de refulare.

Încă de la formarea Guvernului Ponta II, după câștigarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie, relația din USL a fost marcată de divergențe în care au fost angrenate PSD, PNL și PC, UNPR fiind singura care s-a ținut oarecum departe de scandal.

Ultimele două săptămâni, la capătul cărora premierul a forțat ultimativ o poziție defensivă a PNL, sunt doar o fază a disputelor pe modul în care funcționează guvernul și pe accesul membrilor coaliției la decizia efectivă.


Luni, 20 mai 2013 – Premierul Victor Ponta, despre protocolul USL: ”S-a pus problema că în mod evident va trebui să facem o echipă de negociere şi să discutăm protocolul, să-l updatăm. (…) Protocolul USL e suspendat”.  Cum s-a ajuns în acest punct:

Cronologia tensiunilor PNL-PSD și mizele lor:

  • 9 decembrie 2012. Încă de la închiderea urnelor la alegerile parlamentare au apărut primele disensiuni în Uniune. În seara de 9 decembrie 2012, când deja era clară victoria USL, liderul PSD, premierul Victor Ponta, l-a sunat pe președintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru a începe negocierile de intrare la guvernare a maghiarilor. ”A confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează”, a relatat Victor Ponta convorbirea cu Kelemen Hunor. A doua, zi, liderul liberal, Crin Antonescu, a arătat că nu s-a discutat în USL cooptarea UDMR la guvernare.

În cele din urmă, ca urmare a opoziției dure a PNL și mai ales a PC,  UDMR nu a mai fost luată la guvernare. Ulterior, Kelemen Hunor a făcut public un acord de colaborare încheiat de USL cu UDMR încă din 1 octombrie 2012, prin care social-democrații se angajau că îi iau la guvernare pe maghiari, după alegeri.

(Descarcă de AICI Acordul USL-UDMR)

Dacă PSD coopta la guvernare UDMR, ar fi obținut astfel un avantaj strategic în cadrul USL, social-democrații putând mai ușor să renunțe la partenerul mai mare din Guvern, PNL.

  • 12 decembrie 2012. Premierul Victor Ponta semnează un acord de colaborare instituțională cu președintele Traian Băsescu. Documentul impus de președinte premierului înainte de a-l desemna a doua oară în funcție, a stârnit nemulțumirea liberalilor, dar mai ales a partenerilor acestora din cadrul Alianței de Centru Dreapta, Dan Voiculescu și Partidul Conservator.

(Descarcă de AICI Acordul de colaborare Victor Ponta-Traian Basescu)

  • 22 decembrie 2012. Guvernul Ponta II a fost învestit, la capătul a două săptămâni de negocieri dure, în care presa a dezvăluit informatii neoficiale potrivit cărora PNL a fost la un pas de a refuza să intre la guvernare, nemulțumit de împărțirea portofoliilor.

Liberalul Radu Stroe a luat Ministerul de Interne, dar fără Administrație, care a plecat la un minister-mamut condus de social-democratul Liviu Dragnea: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Liberalul Relu Fenechiu a luat Ministerul Transporturilor, însă fără autostrăzi, care au fost mutate la social-democratul Dan Șova, ministrul delegat pentru marile proiecte de infrastructură și investiții străine.
Liberalul Daniel Chițoiu a luat Finanțele, dar fără Buget, care este în grija ministrului delegat Liviu Voinea (PSD).
Liberalul Varujan Vosganian a primit Ministerul Economiei, dar fără partea de energie și resurse, care i-a fost încredințată ministrului delegat Constantin Niță, social-democrat.

  • 20 ianuarie 2013. Liberalii s-au consolat, totuși, cu faptul că miniștrii delegați nu puteau emite ordine și alte dispoziții decât cu semnătura miniștrilor șefi de portofolii. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, se temeaînsă că în Parlament PSD avea să modifice ordonanța de funcționare a Guvernului, astfel încât miniștrii delegați să capete puteri depline pe domeniilor lor.Temerile lui Varujan Vosganian aveau să fie confirmate în 12 martie, când Senatul, ca for decizional a adoptat modificările la ordonanța Guvernului, acordând miniștrilor delegați putere de decizie fără semnătura miniștrilor titulari de portofolii.

Astfel, social-democratul Constantin Niță a primit putere de decizie deplină în Ministerul Economiei, pe partea de energie, gestionând direct și participațiile statului la marile companii din domeniu. Și funcționând, astfel ca un veritabil Minister al Energiei.

De asemenea, Liviu Voinea a căpătat prerogative de ordonator principal de credite la buget.

Prin urmare, miniștrii liberali au rămas cu disponibilizările din minerit, insolvența Oltchim, privatizarea CFR Marfă, arieratele din companiile de stat și taxele pe care le punte Guvernul, în timp ce social-democrații decid pe bugete, profitabilele companii energetice, resursele minerale, fondurile europene.

(Descarcă de aici Legea care sporește atribuțiile miniștrilor delegați și Tabelul comparativ cu amendamentele)

  • 6 martie 2013. Liberalii l-au primit  în partid pe democrat-liberalul Mihai Stănișioară, fost consilier al lui Traian Băsescu. Decizia  i-a iritat pe social-democrați, care le-au reproșat liberalilor că au cooptat un dușman al USL, fără să-i întrebe și pe ei, prilej pentru PNL să reproșeze PSD cooptarea UNPR la Guvernare.
  • 2 aprilie 2013. Premierul Victor Ponta, care preluase funcția de ministru interimar al Justiției, a făcut propunerile pentru funcțiile de procurori-șefi, printre alții fiind nominalizată și Laura Kovesi la șefia DNA. Social-democratul i-a iritat din nou pe liberali, care considerau că Laura Kovesi este omul lui Traian Băsescu.
    În urma scandalului, PNL a refuzat ostentativ să mai nominalizeze un ministru al Justiției, portofoliu care le revenea prin algoritmul de guvernare. Ministerul a fost adjudecat de PSD. 

(Descarcă de AICI scrisoarea lui Victor Ponta către CSM, privind propunerile de procurori)

  • 30 aprilie 2013. Guvernul a mutat participațiile statului român de la Ministerul Economiei, condus de liberalul Varujan Vosganian, la Departamentul pentru lucrări de infrastructură și investiții străine, condus de social-democratul Dan Șova. Astfel, liberalului Vosganian îi rămâne în subordine vechea societate Minvest Deva, aflată în proces de restructurare și concedieri colective de personal. În schimb, social-democratului Șova îi revine în subordine o nouă companie, denumită Minvest Roșia Montană, care administrează participația de aproape 20% deținută de statul român la compania Roșia Montană Gold Corporation, care dezvoltă proiectul exploatării de aur din județul Alba. De prezizat că mama vitregă a lui Dan Șova, avocata Ana Diculescu-Șova, a acordat asistență juridică inclusiv companiei Roșia Montană Gold Corporation.

(Descarcă de AICI proiectul de hotarare privind Rosia Montana și Nota de fundamentare)

  • 16 mai 2013. Tensiunile din USL ajung la cel mai înalt nivel, când premierul Victor Ponta a amenințat cu ruperea alianței, dacă PNL nu-l excludea pe senatorul Sorin Roșca Stănescu. ”Cred că e cea mai mare criză pe care o are USL de la formare şi, de altfel, domnul Roşca Stănescu, după această şedinţă, a continuat. Dacă nu se face nimic, e o invitaţie pentru alţi membri PNL să continue atacul împotriva PSD şi atunci nu putem merge împreună mai departe”, a avertizat Victor Ponta.
    A doua zi, la postul România TV, șeful PSD a continuat: ”Contează atitudinea PNL de a fi solidar, aşa cum suntem şi noi. Guvernarea e mai grea decât Opoziţia şi vreau să ştiu dacă ne putem baza sau nu”.

PNL refuzase să-l excludă din partid pe Stănescu, după ce senatorul acuzase PSD și pe Victor Ponta că ar mușamaliza investigațiile Comisiei parlamentare de anchetă în cazul interceptărilor telefonice efectuate de SRI în dosarul judecătoarei Gabriela Bîrsan.

Senatorii PNL Victor Ciorbea, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ilieşiu şi Corneliu Dobriţoiu, membrii ai comisiei respective, și-au acuzat colegii social-democrați că încearcă să blocheze ancheta în cazul interceptărilor SRI ale convorbnirilor lui Corneliu Bîrsan, care are imunitate specială, ca jduecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, cei 4 senatori liberali au demisionat din Comisia de anchetă.În plus, cei patru au susținut că gestul lor de a se retrage din comisie a avut și sprijinul președintelui PNL, Crin Antonescu, niciun alt parlamentar liberal nemaidorind să intre în comisie.

Ultima reacție – miniștrii PNL: ”Reforma Sănătății e blocată de Victor Ponta”, ”Ministrul Niță blochează investițiile cu declarații idioate”

Tot în 16 mai 2013, în ședința conducerii PNL, miniștrii liberali și-au criticat dur, folosind și expresii jignitoare, colegii social-democrați. O înregistrare a discuțiilor a fost scăpată în spațiul public, pe un blog, astfel încât miniștrii liberali și-au putut face auzită poziția fără să poată fi acuzați că îi atacă pe premioerul Ponta sau pe miniștrii PSD.

Ministrul Finanțelor, vicepremierul liberal Daniel Chițoiu, a spus despre ministrul delegat pentru Energie, social-democratul Constantin Niță, că acesta a făcut ”declarații idioate”, care au stopat investițiile în energie verde. ”Băncile au stopat orice finanțare și toate proiectele în derulare, ori acest lucru este dezastruos pentru domeniul energetic”, s-a plâns Daniel Chițoiu, potrivit unor înregistrări publicate de site-ul pesurse.ro.

În aceeași ședință, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, s-a plâns că nici colegii ei liberali și nici social-democrații nu o ajută în Guvern. Ea a reclamat faptul că premierul Victor Ponta și ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, au anunțat public majorarea ajutoarelor sociale, fără să se consulte și cu ea. ”Eu știu că domnul prim-ministru a ieșit la TV și a anunțat că se măresc cu 13% în două tranșe, domnul Voinea a ieșit și a spus că se măresc cu 8,4 și cu 4 la anul și atunci eu ce era să fac? Am aflat la TV și am stat toată noaptea să scriu cum s-a spus la TV. Ce puteam să fac pentru că nu am fost consultată când s-a hotărât acest lucru. Dacă domnul prim-ministru și ministrul Voinea au ieșit, eu ce mai puteam să fac? Am stat vineri ca proasta până la 9 seara să fac ordonanța”, a spus ea.

Ministrul liberal al Sănătății, Eugen Nicolăescu, l-a acuzat direct pe premierul Victor Ponta de blocarea reformei în sănătate: ”Vom încerca să introducem la USL un calendar strict pe modul în care vrem să se aplice reforma în sănătate pentru că astăzi și o spun deschis, domnul președinte Antonescu știe, de c.ca 2 luni reforma e blocata de Victor Ponta. Trebuie să o deblocam”.

În aceeași ședință, președintele PNL, Crin Antonescu, a calificat PSD drept aliat al lui Traian Băsescu: ”E limpede, ne aflăm în o cu totul altă situație de cât înainte de 9 decembrie când USL era unul singur si aveam un singur dușman, iar acum acel dușman a devenit aliat pentru partenerul nostru si sa nu spun chiar adversar potențial, dar efortul lor de extindere este văd în această zonă”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: