joi

18 aprilie, 2024

19 decembrie, 2016

salariu pensieÎn trimestrul III 2016, pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei, la fel ca și în trimestrul precedent. La pensionarii propriu-ziși, cei care au îndeplinit limita de vârstă legală, s-a înregistrat, însă, o majorare a veniturilor de 10 lei, până la 1.082 lei. Astfel, ei au beneficiat de o sumă cu 7% mai mare față de același trimestru din anul precedent.

De reținut, doar 89% dintre pensionari figurează ca aparținînd de asigurările sociale de stat. Ceilalți 11% ridică pensia media lunară din România la 951 de lei, ceea ce înseamnă că au o valoare medie a pensiei ce poate fi calculată la 1.114 lei. Adică o valoare cu trei procente peste cea a persoanelor care au îndeplinit vârsta legală de pensionare dar fac parte din sistemul asigurărilor sociale de stat.

Precizările metodologice ale INS

Numărul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din România indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social – tip pensie, IOVR -invalizi, veterani şi văduve de război) şi sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurări sociale din evidenţa Casei de Asigurări a Avocaţilor, sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege).


Numărul mediu al pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale cuprinde:

  • pensionarii de asigurări sociale de stat;
  • pensionarii proveniţi din fostul sistem de asigurări pentru agricultori;
  • pensionarii de asigurări sociale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii;
  • pensionarii de asigurări sociale din evidenţa Ministerului Culturii;
  • pensionarii de asigurări sociale din evidenţa Casei de Asigurări a Avocaţilor.

Măsurile luate de factorii de deczie în anii anteriori au descurajat, în mod evident, atât pensionarea anticipată cât și trecerea la pensie anticipată parțială. Datele INS arată atât reducerea numărului de pesoane aflate în fiecare dintre aceste situații, cât și un avans mult mai mic al valorilor medii. Respectiv la jumătate pentru cei care s-au pensionat anticipat față de cei care au ajuns la vârsta legală (+3,5% față de +7%) și doar ceva mai mult de 30% ( +2,2% față de +7%) în cazurile de pensionare anticipată parțială.

1Destul de bizar, numărul persoanelor cu dizabilități s-a redus cu peste șapte procente pe parcursul ultimelor 12 luni. Mai mult, pensia lor medie s-a redus cu 0,7%, de la 581 lei la 577 lei, ceea ce ar merita o investigare mai atentă din partea autorităților abilitate. Pe segmentul pensiilor de urmaș, unde numărul beneficiarilor a scăzut cu trei procente, creșterea a fost una marginală, de doar 0,2%.

Tendința de scădere a raportului dintre salarii și pensii s-a accentuat

Raportul dintre pensia medie nominală netă pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 53,3%, în scădere de la 53,7% în trimestrul anterior. Poate că ar fi de luat în calcul, însă, raportarea strict logică ori pensie la salariu ori ”câștig pensional” la câștig salarial.


Asta deoarece, așa cum salariații primesc beneficii sub formă de bonuri de masă, tichete cadou, diverse facilități achitate de firmă etc. și pensionarii au transport gratuit, bilete de tratament și diverse facilități din partea statului, ce pot fi și ele convertite în bani, la fel ca și în cazul salariaților.Oricum ar fi, însă, tendința de reducere a raportului numeric dintre pensie și salariu este certă (vezi tabelul).

2Explicația constă în ritmul de creștere semnificativ mai mare al salariilor față de pensii, îndeosebi pe segmentul angajaților bugetari din învățământ și sănătate. Rata de acoperire a cheltuielilor cu pensiile din impozitele prelevate din salarii în acest scop s-a majorat de la 65% în primele 10 luni din 2015 până la 70% în primele 10 luni din 2016.

Beneficiarii pensiei minime garantate s-au împuținat semnificativ

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate a fost de 568,2 mii persoane, din care 81% sunt persoane provenite din sistemul asigurărilor sociale de stat iar 19% sunt pensionari proveniți din fostul sistem pentru agricultori. Adică aproape 10% dintre cei care au contribuit la sistemul de pensii de stat nu au avut dreptul nici măcar la o pensie de 400 de lei.

3Totuși, numărul celor care beneficiază de sprijin financiar suplimentar față de drepturile câștigate în sistemul asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 6% pe parcursul ultimelor 12 luni. Proporția a fost cu mult mai mare în rândul celor proveniți din sistemul pentru agricultori (20%), dar explicația principală nu constă în creșterea veniturilor ci în dispariția lor treptată pe cale naturală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: