joi

28 martie, 2024

7 februarie, 2019

După ce li s-au majorat în mod sensibil salariile, medicii și asistentele din sistemul de stat asistă debusolați la adoptarea în serie a unor măsuri fiscale ce reduc treptat toate creșterile.

OUG 114 și transformarea normei de hrană în drept salarial a provocat în acest ianuarie pierderi de venituri care se ridică și la peste 1.000 de lei lunar.

Mecanismul prin care sunt diminuate veniturile personalului medical

Fluturașii de salarizare ai unei asistente care lucrează la SJ Tulcea, Secția ATI. Se observă, la aceeași normă de muncă, scăderea veniturilor cu 765 de lei.

Ceea ce li s-a acordat în plus prin Legea 153/2017 privind salarizarea unitară li se ia treptat prin simple modificări ale Codului fiscal și transferarea de la o categorie la alta a cheltuielilor.

Ce s-a întâmplat în cazul veniturilor medicilor se încadrează la „schimbarea de folosofie” a salarizării:

1. Indemnizația de hrană se impozita cu doar 10%, după care guvernanții au decis ca din brut să fie plătite și impozitul pe venit, dar și contribuțiile, adică un total de 41,5%.

S-a practicat acest ultim procent încă de anul trecut, dar abia prin OUG 114 a fost reglementat, potrivit explicațiilor oferite pentru cursdeguvernare.ro de profesorul Viorel Rotilă, manager al Federației Solidaritatea Sanitară.


De aici au rezultat o serie de procese intentate statului, pentru reținere ilegală a sumelor aferente.

2. De anul acesta, norma de hrană nu mai este drept social, ci devine drept salarial.

Începând de la 1 ianuarie, indemnizația este inclusă în sporuri.

Dar, conform Legii salarizării, totalul sporurilor este limitat la 30% din totalul salariilor de bază („anvelopa salarială”).

Conform calculelor Federației Solidaritatea Sanitară, introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale.

În cazul spitalelor, vor trebui reduse sporurile pentru orele muncite sâmbăta și duminica și alte zile libere prin lege sau pentru condiții de muncă etc.

(Citiți și: ”Puteam să nu vă dau nimic. Până la urmă, noi avem pâinea şi cuţitul şi noi decidem”- mesajul lui Liviu Dragnea către administrația locală)

„Cea mai mare parte a creșterii salariilor de bază au făcut-o mutând banii dintr-un buzunar în altul. Este doar marketing politic, iar noi avertizat încă din 2017 că vom pierde treptat bani”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Viorel Rotilă (foto), manager al Federației Solidaritatea Sanitară.

Organizația a lansat miercuri seara campania „Verificați-vă fluturașii!”, invitându-i pe toți salariații din domeniu să li se alăture, pentru a avea putere de negociere imediată cu guvernanții și a obține compensarea acestor pierderi.

Se anunță proteste

Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Tulcea au protestat, miercuri dimineaţă, în curtea unităţii, întrucât le-au scăzut consistent veniturile, comparativ cu decembrie 2018. În unele cazuri, diminuarea ajunge și la 1.000 de lei.

(Citiți și: ”Câteva grafice: Haosul desăvârșit din Bugetele României. O analiză pe 4 ani a diferenței dintre Lege și Execuție”)

„Mie, personal, mi s-a redus venitul cu 200 de lei. Aşteptam o creştere cu 400 lei, conform a ceea ce a promis Guvernul, este vorba de creşterea cu 25 % pentru noi cei care nu am fost puşi pe grila 2022”, a declarat liderul sindicatului Tesa-Med din cadrul unităţii spitaliceşti, Marcel Iordache, citat de News.ro.

Reamintim că personalul medical a fost primul segment profesional care a intrat direct în grila de salarizare, odată cu intrarea în vigoare a 153/2017.

De acest privilegiu au mai beneficiat și angajații din administrația locală, unde, în plus, salariile s-au stabilit prin hotărâri ale consiliilor locale.

În cazul medicilor și asistentelor, decizia a fost luată pentru a stopa emigrarea acestor specialiști.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: