vineri

29 martie, 2024

15 mai, 2017

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primul trimestru al anului în curs un deficit de 690 milioane euro, rezultat de peste două ori mai slab decât cel de -314 milioane euro înregistrat în perioada corespunzătoare din 2016. Minusul înregistrat pe partea de bunuri a crescut cu 15% şi a trecut pragul de 2 miliarde de euro pe primul sfert al anului, în timp ce plusul adus de servicii a regresat uşor (-1%), până spre 1,8 miliarde euro.

Diferenţa de ritm de creştere între bunurile exportate şi cele importate nu a fost semnificativă ( 12,5% faţă de 12,8%) dar baza de plecare deja nefavorabilă a dus la expandarea destul de serioasă ( cele 15% menţionate anterior). Este un semnal de alarmă că, pentru echilibrarea comerţului cu bunuri se impune, din start, să avem un ritm de creştere mult mai bun la export faţă de cel consemnat la import.

Pe celelalte două mari component ale balanţei de plăţi, vestea bună este că veniturile primare (din muncă, din investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii, şi alte venituri primare precum impozite sau subvenţii) au înregistrat o diminuare cu circa 30% a deficitului pe trimestrul I 2017 faţă de trimestrul I 2016, după ce intrările s-au dublat.


Vestea proastă este că pe partea de venituri secundare (unde regăsim sumele transferate de cei care lucrează în străinătate), soldul pozitiv a scăzut dramatic, la mai puţin de jumătate faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Intrările pe primul trimestru s-au cifrat la doar 730 milioane euro, faţă de 1,31 miliarde euro în acelaşi trimestru din anul trecut. Ceea ce arată că sumele trimise de ”căpşunari”către rudele din ţară scad rapid (vezi tabelul).

Cea mai mare sumă netă adusă în contul curent de servicii a provenit din transporturi (+951 milioane de euro), urmate de serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+663 milioane euro).

Din păcate, turismul a intrat pe o traiectorie puternic negativă (-249 milioane euro, faţă de doar -44 milioane euro anul trecut), pe fondul unei creşteri considerabile a cheltuielilor făcute de români cu călătoriile în străinătate ( +63% !).


Depozitele pe termen lung ale nerezidenților s-au redus cu mai mult de zece procente în primele trei luni din 2017, de la 3,79 miliarde euro la finele anului trecut până la 3,40 miliarde euro. Asta în condițiile în care plățile aferente acestor depozite au însumat 527 milioane euro iar tendinţa de renunţare a plasamentele în lei a devenit tot mai clară.

Investițiile directe ale nerezidenților au trecut pragul de un milliard de euro (mai precis, 1.075 milioane euro), dar pe o structură destul de ciudată, cu participaţii la capital (inclusiv profitul reinvestit) ce s-au ridicat la 1.258 milioane euro, în timp ce creditele intragrup au marcat un sold negativ, de -183 milioane euro, care înseamnă că, per total, investitorii s-au finanţat de la filialele deschise în România.

Datoria externă

Datoria externă totală s-a mărit foarte puţin faţă de nivelul cu cel consemnat la finalul lui 2016 (+0,88%), până la 93,19 miliarde euro. Plățile aferente datoriei externe pe primul trimestru din acest an au însumat 13,49 miliarde euro. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, care a fost de 16% în ianuarie 2017, mult sub nivelul de 27,4% din anul 2016.

De reţinut, însă, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a scăzut din nou, până la limita teoretic recomandabilă de 6 luni şi sub nivelul de 6,3 luni consemnat la finele anului trecut.

Evoluţie mai puţin bună din perspectiva stabilităţii macroeconomice, obligațiile de plată către exterior asumate pe termen scurt au continuat să crească şi au ajuns la 24,22 miliarde euro. Evoluţie pozitivă însă, după ce a scăzuse sistematic, gradul de acoprire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare ale BNR pare a se fi stabilizat deasupra reperului de 90%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: