joi

25 aprilie, 2024

5 februarie, 2017

FOTO: Donald Tusk / Facebook

Liderii europeni, reuniți în summit-ul informal din capitala Maltei, au lansat la unison atacuri severe la adresa președintelui SUA Donald Trump, ca urmare a retoricii sale anti-UE.

Totodată liderii europeni au respins categoric oferta premierului britanic Theresa May de a funcționa ca arbitru al relațiilor transatlantice.

Premierul britanic nici nu a mai fost, de altfel, invitat formal decât la sesiunea care a dezbătut problemele migrației. Marea Britanie este pe cale să declanșeze oficial procesul de ieșire din UE.


Printre declarațiile beligerante ale președintelui american la adresa UE, încă de când era doar candidat, se numără cea în care liderul american a spus că Uniunea Europeană „s-a înființat ca să întreacă SUA la făcut bani”.

De asemeni, Donald Trump a speculat problemele interne ale UE, mai ales în privința migrației și a prezis explicit dezmembrarea Uniunii, potrivit The Guardian.

Trump, Hollande, Merkel

Președintele francez, François Hollande, a considerat inacceptabilă atitudinea favorabilă a lui Donald Trump față de Brexit și a avertizat că nu va exista nici un viitor pentru relațiile Europei cu SUA, „în cazul în care acest viitor nu este definit în comun”, potrivit Reuters și The Guardian.

François Hollande a sancționat pretenția premierului britanic de a reprezenta uniunea pe care țara sa dorește să o părăsească, în relațiile cu SUA.


Cancelarul german Angela Merkel a fost prudentă, spunând că reuniunea a remarcat faptul că „avem (UE și SUA, n.r.) valori comune și aceeași credință în multilateralism”.

Folosindu-se de comportamentul Administrației Trump, Franța ar face presiuni pentru mobilizarea europenilor spre o politică de securitate concentrată mai mult în UE decât în NATO, potrivit unui diplomat UE, citat de Reuters.

Germanii sunt mult mai precauți”, a spus mai spus diplomatul citat. „Este o problemă clară de lămurit: dacă să căutăm un teren comun, angajați împreună cu Statele Unite, sau să le întoarcem spatele”.

La rândul lui, prelierul maltez, Joseph Muscat, gazda reuniunii, a ales să echilibreze pozițiile atunci când le-a sumarizat vorbind de „îngrijorare” față de politica lui Donald Trump, dar remarcând lipsa de sens a unei ipotetici atitudini anti-americane.

S-a remarcat și președintele lituanian Dalia Grybauskaite, care a spus că UE nu are nevoie de un intermediar, căci poate comunica direct cu Donald Trump pe twitter, spune Reuters.

Președintele lituanian a ridicat, însă și problema amenințării rusești, în contextul atitudinii binevoitoare a liderului american față de liderul de la Kremlin.

Rusia

Sancțiunile UE împotriva Rusiei vor expira în această vară și „este neclar ce se va întâmpla după aceea, mai ales dacă președintele american va ridica unilateral sancțiunile SUA, potrivit unui comentariu Deutsche Welle.

Țările UE sunt departe de a se grăbi spre un consens în materie.

Țări ca Austria, Ungaria și Italia sunt mai degrabă favorabile relaxării sancțiunilor, pentru a construi relații mai bune cu Rusia.

Pe de altă parte, escaladarea luptelor din estul Ucrainei chiar în ajunul reuniunii din LaValleta nu poate să susțină cazul susținătorilor relaxării.

Migrația

„Am convenit asupra unor măsuri operaționale imediate care ar trebui să contribuie la reducerea numărului de migranți în situație neregulamentară și la salvarea de vieți în același timp”, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Dintre măsuri se remarcă:

  • instruirea, dotare și sprijinirea pazei de coastă libiene pentru a opri persoanele care introduc ilegal migranți și a intensifica operațiunile de căutare și salvare;
  • asistență economică pentru comunitățile locale din Libia pentru a îmbunătăți situația acestora și pentru a le ajuta să ofere adăpost migranților blocați.
  • cooperarea cu Organizația Internațională pentru Migrație în vederea creșterii numărului de returnări voluntare din Libia către țările de origine.

„Vor exista fonduri europene suplimentare pentru a pune în aplicare aceste acțiuni prioritare. Și, desigur, vom acționa cu respectarea deplină a drepturilor omului, a dreptului internațional și a valorilor europene, precum și în strânsă cooperare cu organizații precum UNHCR și OIM”, a mai spus președintele Consiliului European, după prima sesiune a reuniunii.

UE va sprijini, desigur, și „activitățile bilaterale ale statelor membre direct implicate în Libia”, cum sunt cele vizate de memorandumul de înțelegere semnat de prim-miniștrii italian și libian în ajunul reuniunii din capitala Maltei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: