vineri

19 aprilie, 2024

24 octombrie, 2016

charles-michelPremierul Charles Michel (foto) a anunțat luni că Belgia nu poate semna tratatul de liber schimb Canada – UE (CETA), întrucât  nu s-a reușit obținerea acordului regiunii valone.

Michel i-a transmis oficial preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că Guvernul belgian „nu poate semna acordul”.

„Wallonia nu poate semna astăzi Acordul CETA”, a declarat și Paul Magnette, premierul Guvernului regiunii belgiene, citat de site-ul publicaţiei La Libre.


La rândul său, Andre Antoine, preşedintele Parlamentului wallon şi membru al Partidului Socialist, condus de Paul Magnette, a transmis, potrivit Reuters, că regiunea Wallonia va lua o decizie pe tema CETA până la sfârşitul anului. „Un termen rezonabil ar fi sfârşitul anului”, a afirmat el.

Lideri ai comunității francofone din sudul Belgiei (valone) au refuzat să precizeze opoziția lor față de acord CETA, a declarat premierul Flandrei, Geert Bourgeois.

Tratatul CETA urma să fie semnat de premierul canadian și liderii statelor membre UE pe 27 octombrie, la un summit special al Consiliului European.

Vineri și sâmbătă, negocierile cu valonii au eșuat, așa încât ministrul canadian al comerțului s-a întors la Toronto.


”Noi ne-am făcut treaba, este timpul ca și Uniunea Europeană să și-o facă pe a sa”, a declarat ministrul Chrystia Freeland înainte de plecare.

”Sper cu adevărat ca europenii să ajungă la un rezultat și că voi putea reveni aici în câteva zile împreună cu premierul meu (Justin Trudeau) pentru a semna acordul”, a adăugat ea.

Duminică, UE a acordat un ultimatul Belgiei, până luni seara, pentru a spune dacă semnează sau nu acordul, astfel încât oficialii europeni să-l poată anunța pe premierul canadian, Justin Trudeau, dacă mai este sau nu cazul să vină joi în Europa.

Summitul Consiliului European s-a încheiat vineri, fără să se fi ajuns la o soluție în privința Acordului CETA.

Ce se întâmplă cu vizele românilor și  bulgarilor

Potrivit declarației președintelui CE, Jean-Claude Juncker, înțelegerea pentru eliminarea vizelor începând cu 1 decembrie 2017 depinde de semnarea CETA.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri seara, după eșecul ultimei runde de negocieri dintre valoni și canadieni, că România va continua negocierile pentru liberalizarea vizelor indiferent de rezultatul acordului CETA.

Reamintim că, după ce România și Bulgaria și-au retras obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente.

De ce a refuzat Valonia semnarea tratatului

Reprezentanții statelor membre au discutat și au convenit joi un nou ”instrument comun de interpretare” al acordului- un ”ghid” de 8 pagini menit să lămurească majoritatea problemelor semnalate de guvernul regional valon în legătură cu acordul CETA.

Comisia Europeană și Germania au emis declarații adiționale menite să liniștească preocupările din provincia belgiană legate de:

  •   folosireaOrganismelor Modificate Genetic
  • utilizarea hormonilor în produsele alimnentare
  • achiziții publice
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: