joi

28 martie, 2024

23 septembrie, 2016

kerryReprezentanții SUA și Rusiei nu au ajuns joi, în marja summitului ONU, la nicio înțelegere privind restabiliraea acordului de încetare a focului, conform acordului semnat la Geneva.

Secretarul american de stat John Kerry a cerut omologului său Serghei Lavrov ca Moscova să dea dovadă de „seriozitate”, iar Damascului, „să înceteze să-și folosească” aviația pentru a bombarda opoziția și civilii. 

Cei doi oficiali s-au întâlnit la New York, în marja summitului ONU, în cadrul Grupului internațional de sprijin pentru Siria (GISS), din care fac partepeste 20 de țări și organizații internaționale, între care SUA, Rusia, Arabia Saudită, Iran, Turcia, ONU și UE.


„Întrebarea este acum dacă rămâne o șansă reală pentru a merge mai departe, deoarece este clar că nu putem continua mult timp pe această cale”, a afirmat Kerry într-o scurtă declarație făcută ulterior.

„Primul lucru pe care îl avem de făcut este să găsim o modalitate de a restabili credibilitatea procesului diplomatic” asupra Siriei, care a reintrat la începutul acestei săptămâni în război, orașul Alep fiind bombardat și vizat de o ofensivă a armatei siriene, anunțată în plină reuniune a GISS.

„Singurul mod de a ajunge la aceasta este ca cei care dispun de o forță aeriană să înceteze să o utilizeze”, a afirmat Kerry, făcând aluzie la aviația siriană care ar fi trebuit să rămână la sol, potrivit prevederilor acordului de la Geneva.

Între timp, în Siria, Observatorul pentru Drepturile Omului (OSDO) anunță că avioane siriene şi ruse au bombardat intensiv zona rebelilor din Alep.


Au avut loc cel puţin 30 de raiduri în noaptea de joi spre vineri, în urma cărora cel puţin trei persoane au murit, potrivit OSDO.

ISIS a pierdut aproximativ 25% din teritoriul controlat la începutul anului 2015

Un raport publicat de  IHS Conflict Monitor în iulie arăta că jihadiștii au pierdut aproximativ un sfert din teritoriul controlat în ianuarie 2015, după ascensiunea rapidă a grupării teroriste.

ISIS a intrat în atenția lumii în iunie 2004, când a cucerit orașul Mosul, din nordul Irakului și apoi a început să-și extindă teritoriul controlat spre sud, înspre Bagdad.

În momentul de vârf, circa 10 milioane de oameni trăiau în teritoriile ocupate de această grupare, dar acum, arată raportul IHS Conflict Monitor, zonele controlate s-au restrâns la localități ce totalizează doar 6 milioane de persoane.

Anul acesta, avansul ISIS în Siria și Irak a încetinit și s-au înregistrat chiar pierderi ale unor teritorii cheie.

Teritorii controlate de ISI în ianuarie 2015:

isis-teritorii-controlate-1-ian-2015

Teritoriile controlate de ISIS în septembrie 2016:

isis-teritorii-controlate-septembrie-2016

Institute for Study of War a realizat un bilanț al loviturilor aeriene efectuate până acum în Siria. Coaliția condusă de SUA a început campania în septembrie 2014, moment din care avioanele statelor implicate (Australia, Bahrain, Franța, Iordania, Olanda, Arabia Saudită, Turcia, Emiratele Arabe Unite și UK) au efectuat peste 5.000 de lovituri aerien.

Rusia nu este parte a coaliției, dar a declanșat un an mai târziu, în septembrie 2015, atacurile împotriva ISIS. este acuzată că sub acest pretext lovește, în realitate, forțele de opoziție.

siria-lovituri-aeriene-coalitie

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: