joi

18 aprilie, 2024

28 iunie, 2013

Liderii UE au căzut de acord, în cursul nopţii de joi spre vineri, să accelereze deblocarea a şase miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor şi să majoreze la opt miliarde de euro suma consacrată acestui plan.

Comisia Europeană a propus ca suma de 6 miliarde de euro alocată pentru angajarea tinerilor în cadrul bugetului multianual al UE pentru 2014-2020 să fie mobilizată pe o perioadă de doi ani, în loc de şapte, cum se stabilise anterior. „Iniţiativa pentru tineret” are în vedere regiunile cele mai afectate de şomaj în rândul tinerilor din 13 ţări. Principalii beneficiari ar urma să fie în 2014 Spania, Grecia, Italia şi Franţa.

De altfel, președintele Francois Hollande a anunțat într-o conferință de presă că Franța va primi în următorii doi ani 600 de milioane de euro din planul vizând combaterea șomajului, iar cu această sumă vor fi sprijinite 300.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.


Banii alocați de UE pentru combaterea șomajului vor fi direcționați, timp de doi ani, începând din 2014, pentru crearea de locuri de muncă, pregătire profesională şi stagii sau ucenicii, timp de patru luni după terminarea studiilor sau în caz de şomaj. Economiştii au calificat măsura drept un exerciţiu de imagine pentru Uniunea Europeană, în absenţa unei implicări mai serioase a guvernelor naţionale din ţările vizate.

Măsurile de austeritate din ultimii ani şi criza financiară au ridicat numărul şomerilor, în Uniunea Europeană, la 26 de milioane, dintre care 5,6 milioane au mai puţin de 25 de ani. Situaţia este alarmantă în ţări precum Grecia şi Spania, unde peste 50% dintre tineri sunt în şomaj. În același timp, șefii de stat şi de guvern din statele membre UE au mai decis să îmbunătăţească finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, în special prin intermediul Comisiei Europene şi al Băncii Europene de Investiţii.

De asemenea, liderii UE au aprobat la reuniunea de la Bruxelles bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020, care va permite finanțarea inclusiv a măsurilor pentru angajarea tinerilor. Președinții celor trei instituții europene (Comisia, Consiliul, care reprezintă statele membre, și Parlamentul European) au anunțat joi că au ajuns la un acord politic privind bugetul de 960 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 .

Acest acord politic ar trebui să obțină o majoritate calificată din partea celor 754 de membri ai Parlamentului European, într-un vot care va avea loc la sesiunea plenară din septembrie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: