luni

22 aprilie, 2024

27 aprilie, 2015

porosenko pix acord asociereOficialii europeni se reunesc cu autorităţile ucrainene luni, la Kiev, în prima reuniune la nivel înalt de la începutul crizei cu Rusia de primăvara trecută. Prioritatea acestor discuţii, dincolo de agendă este, de fapt, reconstruirea încrederii într-o relaţie care începe să aibă sincope, pe fondul neîncrederii tot mai mari a occidentului în autorităţile de la Kiev.

Deşi Ucraina s-a apropiat mai mult de UE decât oricând, dar relaţia cu partenerii occidentali nu a fost fără dezacorduri. Miniştrii din Ucraina au solicitat o misiune a ONU de menţinere a păcii şi mai mult ajutor militar de la prietenii europeni, însă ambele propuneri au fost respinse din cauza opiniilor divizate din Uniune.

În plus, autorităţile de la Kiev au făcut intensiv lobby pentru o eliminare a obligativităţii vizelor, cum s-a întâmplat în cazul cetăţenilor moldoveni, însă acest lucru nu va fi posibil până când Ucraina nu recapătă controlul asupra graniţelor sale. Iar părerile divizate ale europenilor în privinţa sancţiunilor impuse Rusiei nu au ajutat situaţia.


Pe de altă parte, europenii se tem că autorităţile de la Kiev nu sunt foarte hotărâte şi nu acţionează ca atare în realizarea schimbării interne, economice şi politice, întrucât reformele nu au fost făcute în ritmul convenit.

Pentru Bruxelles, este o ocazie de a de poziţiona ca actor principal în problema Ucrainei. Oficiali de rang înalt au alocat mult timp cooperării cu Kievul, iar liderii german şi francez au fost cei care au obţinut şi mediat acordurile de la Minsk II.

Totuşi, ucrainenii se tem că vest-europenii nu vor deschide nicio cale pentru o eventuală aderare la UE, oricât de îndepărtată ar fi această perspectivă. Doar jumătate din statele membre au ratificat acordul de asociere şi cel de liber schimb şi există preocupări la Kiev că UE va asculta solicitările Rusiei de a redeschide negocierile asupra acestor documente pentru a elimina temeileRusiei, arată Wall Street Journal. Rusia a cerut o amânare a implementării depline a acordului.

Nici în plan economic lucrurile nu stau foarte bine. Deşi europenii recunosc că s-au făcut eforturi în combaterea corupţiei în Ucraina, guvernul de la Kiev a făcut rpea puţin pentru ca ţara să fie o atracţie pentru investitori. O conferinţă a donatorilor a fost amânată în repetate rânduri, iar un forum al investitorilor se va organiza cândva în toamnă.


Mai există şi o altă preocupare: secretarul general al Consiliului Europei, Thornbjorn Jagland, care consiliază guvernul de la Kiev în privinţa reformei constituţioanle, s-a declarat, luna trecută, preocupat de diferenţele de opinie privind modul în care poterea trebuie descentralizată.

Preşedintele Poroşenko a declarat că nu va accepta cererea rusiei de federalizare a ţării, care nu înseamnă decât divizarea Ucrainei. Însă va insista pe ideea sa de autonomie lărgintă pentru regiunile din est.

Decentralizarea este una dintre condiţiile acordurilor de la Minsk, iar dacă nu implementează această condiţie va fi greu să implementeze Minsk II şi să continue reformele, crede secretarul general al Consiliului Europei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: