sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 iunie, 2014

Update: Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, explică într-un comunicat emis luni că sumele plătite de firmele ce contestă rezultatul licitaţiilor publice reprezintă garanţia financiară „de bună conduită”, care va fi reţinută integral când contestaţia este respinsă.

Ministrul Teodorovici a anunţat iniţial că Executivul a adoptat în şedinţa de sâmbătă o Ordonanţă de Urgenţă prin care se majorau sumele plătite de acele firme care contestă licitaţiile pentru achiziţii publice.


În realitate, este vorba despre o schimbare a sanţiunilor aplicate atunci când o contestaţie este respinsă.

Potrivit unor surse MEDIAFAX, Guvernul a eliminat actualul sistem de plată. În locul lui este introdusă garanţia financiară „de bună conduită” pe care o prezintă ministrul Teodorovici, în comunicatul de luni.

Noutăţile OUG

Proiectul OUG nu a fost pus în dezbatere publică şi se aşteaptă publicarea lui în Monitorul Oficial.

  • Operatorii economici care depun contestaţii sunt obligaţi să justifice „interesul legitim” al acestui demers
  • Operatorii economici care contestă procedurile de achiziţie publică trebuie să constituie garanţii de bună conduită pe întreaga perioada cuprinsă între data depunerii contestaţiei, cererii sau plângerii şi soluţionarea definitivă a acesteia, inclusiv în cazul în care aceasta vizează conţinutul documentaţiei de atribuire. Până în prezent se reţineau sume doar dacă era atacat rezultatul procedurii de achiziţie publică. În cazul respingerii contestaţiei depuse, garanţia de bună conduită este reţinută.
  • Garanția de bună conduită trebuie să aibă o perioadă de valabilitate de cel puţin 90 de zile, să fie irevocabilă și să prevadă plata necondiţionată la prima cerere a autorității contractante, în situaţia în care contestaţia, cererea sau plângerea va fi respinsă.
  • În cazul în care expiră perioada de valabilitate a garanției de bună conduită până în momentul emiterii deciziei/hotărârii, contestatorul este obligat să o prelungească. În caz contrar, contestația, cererea sau plângerea va fi respinsă.
  • Garanţia de bună conduită poate fi constituită prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o instituţie bancară sau de către o societate de asigurări.
  • Valoarea garanției de bună conduită este reglementată ca procent din valoarea estimată a procedurii contestate, în funcţie de obiectul contractului, în limita unor plafoane maxime. Potrivit surselor MEDIAFAX, ea va reprezenta 1% din valoarea estimată a contractului contestat.

“Cei care vor contesta procedurile de achiziţie publică vor fi obligaţi să constituie garanţii de bună conduită. A fost instituită această garanţie deoarece contestarea procedurilor de achiziţie publică a devenit “sport naţional” în România. Noua reglementare este corelată cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu îngrădim dreptul de a contesta procedurile, ci doar responsabilizăm operatorii economici care abuzează de această cale de atac. Acum ne confruntăm cu următoarea situaţie: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achiziţie publică nu pot fi încheiate în timp util din cauza contestaţiilor abuzive care nu vizează fondul cauzei, ci blocare procedurii. Mai mult, sunt situaţii în care procedurile de atribuire depăşesc perioada de timp stabilită pentru execuţia contractelor. Aceste practici blochează implementarea tuturor proiectelor finanţate din bani publici, adică de la bugetul de stat, de la bugetele locale şi din fonduri europene”, a declarat Eugen Teodorovici, citat în comunicatul Ministerului Fondurilor Europene.


//Guvernul a decis sâmbătă majorarea sumelor ce sunt reţinute din garanţia firmelor care contestă rezultatele licitaţiilor de achiziţii publice şi pierd în instanţă.

În opinia guvernanţilor, noile plafoane vor limita contestaţiile depuse fără argumente şi care blochează pe termen lung derularea contractelor.

Fostul guvern acuza şi el practica unor firme specializate în astfel de contestaţii, „un fel de piraţi ai licitaţiilor”, cu departamente de profil mai mari decât cele de proiectare.

Dacă instanţa competentă admite plângerea formulată împotriva deciziei Consiliului de respingere a contestaţiei, autoritatea contractantă are obligaţia de a returna contestatorului suma reţinută, în cel mult 5 zile de la data pronunţării deciziei instanţei de judecată.

Dacă instanţa competentă admite însă plângerea formulată împotriva deciziei Consiliului prin care a fost admisă plângerea, respingând pe fond contestaţia, autoritatea contractantă va reţine suma.

De la înfiinţarea CNSC, în septembrie 2006, şi până la sfârşitul anului 2013, la Consiliu au fost înregistrate 47.280 de contestaţii, dintre care 5.739 de contestaţii au fost formulate anul trecut.

CNSC a emis, în 2013, 5.730 decizii, în cazul a 2.000 (34,90%) contestaţiile fiind admise, iar în 3.730 de cazuri (65,10%), contestaţiile fiind respinse.

„Din cele 2.000 de decizii admise, în cazul a 1.876 decizii s-a dispus remedierea procedurilor de atribuire – astfel încât aceasta să poată continua cu respectarea prevederilor legale, în vreme ce în cazul a 124 decizii (dintre acestea, un număr de 37 din aceste proceduri de atribuire fiind finanţate din fonduri europene) s-a dispus anularea procedurii de atribuire, remedierea fiind imposibil de efectuat fără încălcarea prevederilor legale în vigoare”, potrivit bilanţului CNSC.

Valoarea totalã estimatã a procedurilor în care CNSC a dispus anularea acestora, dupã admiterea contestaţiilor, s-a dublat comparativ cu 2012

Doar 868 de decizii CNSC au fost atacate cu plângere la Curţile de Apel competente: 69 de decizii au fost casate/ desfiinţate în tot de către instanţe, și 70 au fost modificate în parte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: