miercuri

27 martie, 2024

2 septembrie, 2015

A-5Volumul sumelor declarate la TVA a crescut în primele şapte luni ale anului cu 5,85% faţă de perioada similară din 2014, ca urmare a acţiunilor DNA-ului şi a celor de inspecţie fiscală, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Evoluţia pozitivă s-ar datora unui cumul de factori, printre care „acţionarea asupra operatorilor economici ce activează în domeniile economice cu potenţial de risc fiscal major, prin destructurarea lanţurilor evazioniste şi eliminarea din sistem a firmelor de tip <<fantomă>>” şi „creşterea gradului de conformare voluntară la declarare prin conştientizarea agenţilor economici privind riscul neutilizării caselor de marcat, respectiv neemiterii bonurilor fiscale, prin suspendarea operativă a activităţii din locaţia respectivă” – potrivit comunicatului instituției.

De menționat că în luna martie, inspectorii antifraudă au efectuat ample controale la operatorii economici din Bucureşti şi din ţară. Acţiunile au dus la închiderea mai multor localuri şi magazine pentru neemiterea de bon fiscal, dar şi pentru descoperirea în casele de marcat a unor sume ce nu puteau fi justificate. Patronii s-au apărat, la acea dată, spunând că angajaţii au dat restul greşit sau că unii clienţi au refuzat să ia restul. Regulamentul a fost modificat astfel încât activitatea companiilor să poată fi suspendată doar de la a doua abatere în 24 de luni şi numai dacă diferenţa sumelor constatate depăşeşte 300 lei şi 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat.

Venituri mai mari cu 10,3 miliarde de lei în primele opt luni


În primele opt luni ale anului, ANAF a colectat venituri în valoare de 130,8 miliarde de lei, cu 10,3 miliarde de lei mai mult decât în 2014. Gradul de realizare a veniturilor a fost de 100,79% faţă de programul de încasări asumat.

La bugetul de stat au fost încasate venituri în valoare de 92,1 miliarde de lei, cu 13,1% mai mult decât în primele opt luni din 2014. Încasările din TVA au fost de 38,2 miliarde de lei, cu 15% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

La bugetul asigurărilor sociale de stat s-a constatat o scădere a veniturilor cu 8,3% faţă de 2014, la 23,5 miliarde de lei.

„Menţionăm faptul că încasările din 2015 la acest buget sunt influenţate negativ de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, precum şi de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor datorate de angajator”, se arată în comunicatul transmis de ANAF.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: