marți

16 aprilie, 2024

3 aprilie, 2014

Curtea Supremă din Statele Unite a decis miercuri să elimite pragul limită al donaţiilor unui contributor pentru un partid politic sau un candidat politic, informează presa americană. Este o decizie care aboleşte reguli din anii ’70 şi care vine cu puţin înainte de startul campaniei pentru partialele din SUA. Analiştii consideră că asta va spori rolul jucat de bani în politica americană.

Dincoace de  Atlantic, Parlamentul European urmează să voteze în sesiunea din luna aprilie noi reguli pentru finanţarea partidelor politice şi a fundaţiilor afiliate. Scopul este o mai mare transparenţă şi crearea unui sistem de sancţiuni pentru cei care încalcă regulile.

O decizie majoră a Curţii Supreme din SUA

Hotărârea Curţii nu anulează suma limită care poate fi acordată unui candidat, ci suma totală pe care un donator o poate aloca partidelor sau candidaţilor în decursul a doi ani.


Până acum, o personă nu putea dona mai mult de 123.000 de dolari în decurs de doi ani şi îi putea împărţi între candidaţi, comitetele de acţiune politică (PAC) sau comitetele naţionale ale partidelor.

Limita agregată pentru candidaţi la nivel federal era de 48600 de dolari şi de 74600 de dolari pentru patide politice sau PAC. Iar aceste restricţii datau din anii’70, de după scandalul Watergate. Pragurile stabilite de legea americană privind donaţiile unui individ sunt de 2600 de dolari pentru un candidat, 5000 de dolari pentru un comitet de acţiune politică şi 32.400 de dolari pentru un partid politic.

Acum, un donator poate aloca oricâţi bani vrea, oricâtor politicieni doreşte, dar în limitele prevăzute pentru fiecare categorie. Potrivit calculelor Bloomberg, o persoană poate cheltui 3,64 de milioane de dolari în acest ciclu electoral, donând suma maximă pentru toţi cei 435 de candidaţi pentru Camera reprezentanţilor şi pentru cei 36 de candidaţi pentru Senat, pentru toate cele 50 de PAC, unul din fiecare stat, şi pentru comitetele naţionale ale celor trei mari partide politice.

Calea spre o politică a banilor în politică

Administraţia Obama consideră că prin decizia Curţii de eliminare a plafoanelor donatorii ar putea să ofere mari sume de bani mai multor candidaţi şi comitete politice, anticipând că banii vor fi cheltuiţi pentru susţinerea unuis ingur candidat, favorit în cursă.


Donaţiile „cumpără” influenţă, iar analiştii se tem că banii vor juca un rol şi mai mare în politica americană decât îl joacă oricum.

De exemplu, ultima campanie pentru preşedinţia Statelor Unite a intrat în istorie prin campania cu cea mai mare valoare a donaţiilor: atât Barack Obama, cât şi Mitt Romney au reuşit să strângă peste un miliard de dolari fiecare.

Wall Street-ul şi angajaţii din companiile financiare au fost principalii donatori ai candidatului republican. În schimb, companiile din industria hi-tech au optat pentru donaţii pentru candidatul democrat, Barack Obama. În plus, ea s-a bazat pe donaţii mici, dar ulte, din partea oamenilor obişnuiţi, iar comitetele de deacţiune politică au fost extrem de active în acest sens şi s-a născut conceptul de superPACs.

Politica banilor din politică şi recunoştinţa faţă de donatori a fost în atenţia analiştilor americani, dar nu numai. În prezent, există un adevărat scandal în diplomaţia americană, susţin publicaţiile din SUA. Diplomaţii de carieră susţin că, în timpul administraţiilor Obama, raportul de posturi acordate donatorilor generoşi din campanie şi diplomaţilor de carieră este net în favoarea primilor.

Parlamentul European votează noi reguli în aprilie

În Europa, Parlamentul European va vota în aprilie noi reguli privind finanţarea partidelor politice şi a fundaţiilor afiliate lor.

  • Pragul maxim al donaţiilor este ridicat de la 12.000 de euro la 18.000 pe donator, pe an.
  • Peste orice donaţie peste 3000 de euro, numele donatorului şi suma trebuie făcute publice.
  • Pentru donaţii între 1500 de euro şi 3000 de euro, donatorul trebuie să îşi dea acordul ca numele lui să fie făcut public.

În România, plafoane începând de la 200 de salarii minime brute

Donaţiile pentru partide politice sunt stipulate în România de Legea 334, a finanţării partidelor politice, la articolul 5.

  • Donaţiile primite de la o persoană într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Spre exemplu, un salariu minium brut din 2014, de la 1 ianuarie până la 1 iulie este de 850 de lei, iar după această dată va fi de 900 de lei. Prin urmare, suma este între 170.000 şi 180.000 de lei anual.
  • În anul fiscal în care au loc mai multe scrutine, donaţiile primite de la o persoană fizică pot fi de până la 400 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea de la data de 1 ianuarie a anului respectiv, pentru fiecare campanie electorală sau campanie pentru referendum. Astfel vorbim despre sume între 340.000 şi 360.000 de lei.
  • Donaţiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Vorbim despre sume începând de la 425.000 de lei şi, după 1 iulie, 450.000 de lei.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: