luni

22 aprilie, 2024

14 aprilie, 2018

FOTO: Afan Othman / Twitter

UPDATE: Conferință de presă la Pentagon, unde s-a declarat Misiune îndeplinită – cele 105 rachete lansate de aliați și-au atins țintele și, deocamdată, nu se cunoaște existența vreunui civil rănit.

Purtătoarea de cuvânt a pentagonului, Dana W White, a repetat că atacul nu a avut ca scop înlocuirea regimului de Damasc și nici nu reprezintă o schimbare în politica SUA.

Nu au fost distruse toate obiectivele programului de arme chimice al Siriei, însă va fi nevoie de ani pentru recuperarea pierderilor suferite în noaptea de vineri spre sâmbătă, a explicat generalul Kenneth McKenzie.

Lt. gen. Kenneth McKenzie

Sistemele de apărare anti-aeriană ale Rusiei nu au fost activate, iar cele ale regimului sirian au fost activate abia după atacuri, scrie The Guardian.

UPDATE: Federica Mogherini, comisarul european pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a dezvăluit că UE a fost informată în prealabil de loviturile aeriene ale SUA, Franței și Marii Britanii.

UE condamnă ferm repetatele utilizări ale armelor chimice de regimul Sirian, a afirmat Mogherini, prin intermediul unui comunicat.

”În acest context, UE a fost informată de atacurile efectuate de SUA, Franţa şi Marea Britanie asupra facilităţilor chimice din Siria, iar aceste măsuri au avut scopul de a preveni utilizarea armelor chimice de regimul sirian”, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.


Comisarul Mogherini a cerut ”tuturor statelor, în mod special Rusiei şi Iranului,” să-şi folosească influenţa pentru a evita comiterea unui nou atac chimic.

UPDATE: CHina este una dintre puținele țări care condamnă atacul aliaților.

Beijingul consideră că atacul desfăşurat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei reprezintă o încălcare a normelor de drept internaţional şi îndeamnă toate părţile implicate să iniţieze un dialog, a transmis Ministerul de Externe al Chinei.

UPDATE: Statele occidentale își declară susținerea față de atacurile împotriva țintelor regimului de la Damasc.

După Canada și Australia, cancelarul Angela Merkel a transmis un comunicat în care precizează că acțiunea era necesară:

”Susţinem acţiunea aliaţilor noştri americani, britanici şi francezi. Operaţiunea militară a fost necesară şi corespunzătoare”, a precizat Merkel.

Germania a anunțat săptămâna aceasta că nu va participa la atacuri, dar susţine eforturile statelor occidentale duse împotriva folosirii armelor chimice.

Centrul sirian pentru Cercetări Științifice, din apropierea Damascului, după atacul din noaptea de vineri spre sâmbătă

UPDATE: Consiliul Alianţei Nord-Atlantice se va reuni sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul aerian şi despre cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Siria, se arată într-un comunicat al NATO.

UPDATE: Obiectivele vizate de atacurile aeriene erau ”complet goale”, personalul fusese evacuat de trei zile, după ce președintele Donald Trump a avertizat Rusia, pe Twitter, că avioanele americane vor lovi curând Siria, au declarat reprezentanții Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

UPDATE: Atacurile occidentale din Siria au distrus ”o bună parte din arsenalul chimic” al regimului de la Damasc, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a catalogat, sâmbătă dimineață, loviturile aeriene americane, britanice și franceze asupra Siriei drept „un act de agresiune”.

Vladimir Putin a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre „acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor”.

„Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul asupra Siriei, unde forțele ruse încearcă să ajute la legitimarea guvernului în lupta sa cu terorismul”, a adăugat Vladimir Putin, citat într-un comunicat.

UPDATE: Siria „condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea SUA, Franţei şi Marii Britanii asupra Siriei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului de Externe sirian, citată de SANA și preluată de Agerpres.

UPDATE: Loviturile efectuate de SUA, Franţa şi Regatul Unit împotriva programului de arme chimice al Siriei s-au încheiat, a indicat, la Washington, vineri seara (ora locală, sâmbătă dimineaţa – ora României), generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, citat de AFP.

Generalul, care l-a avut alături la Pentagon pe ministrul Apărării, Jim Mattis, a indicat că nicio altă operaţiune nu era prevăzută pentru moment.

El a precizat că aliaţii au avut grijă să evite să atingă forţele ruse, prezente masiv în Siria, dar că Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenţie.

UPDATE: Reacția Iranului, aliatul regimului de la Damasc:

Statele Unite şi aliaţii lor, fără nicio dovadă şi înaintea unei poziţii oficiale a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, au declanşat această acţiune militară împotriva Siriei şi sunt responsabili pentru consecinţele regionale ale acestei acţiuni necugetate”, transmite Ministerul iranian de Externe.

UPDATE: Siria reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa păcii și securității inetrnaționale, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, cerând statelor implicate să să evite orice act care ar duce la escaladarea situației și agravarea suferinței populației din Siria.

UPDATE: Ruşii nu au fost avertizaţi în avans despre lovituri, afirmă un general american, citat de AFP.

UPDATE: Peste 100 de rachete ar fi fost trase asupra facilităților vizate de occidentali, potrivit ministrului rus al Apărării, citat de AFP. Niciuna dintre ele nu a lovit în zonele unde se află bazele rusești.

***

Președintele Donald Trump a ordonat bombardarea unor ținte în Siria – lovituri pe care le anunțase și pentru care se pregătise în ultimele zile.

Au fost lovite:

  • un centru științific de cercetare din Damasc unde, potrivit americanilor, se dezvoltau arme chimice, dar și biologice
  • un depozit cu arme chimice de la vest de Homs, unde era depozitat inclusiv gaz sarin
  • o a treia facilitate, din apropierea celei de-a doua ținte, adăpostea un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă.

Atacul a avut loc la ora 21,00 a SUA și la ora locală 4,00.

Preşedintele american a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară în curs contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor, transmite AFP.

„Cu puţin timp în urmă, am ordonat Forţelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad”, a spus Trump, citat de Reuters.

Potrivit AFP, Trump a denunţat atacurile chimice „monstruoase” ale regimului de la Damasc şi a promis că operaţiunea va dura „atât timp cât va trebui”.

Acesta este al doilea atac american asupra teritoriului Siriei în decurs de un an. Precedentul atac, care a vizat o bază aeriană siriană, a avut loc la 7 aprilie 2017 și a intervenit tot după acuzații că regimul sirian ar fi folosit arme chimice în lupta sa cu rebelii. Atunci, Statele Unite au atacat cu rachete Tomahawk trase de pe nave.

Oficiali americani citați de CNN spun că de data aceasta în atacurile asupra Siriei sunt folosite atât navele, cât și avioanele. Totuși, avioanele nu au intrat în spațiul aerian sirian, pentru că ar putea fi doborâte, spun sursele CNN.

În orice caz, Siria și-a activat apărarea antiaeriană pentru a răspunde agresiunii, a anunțat televiziunea națională siriană. Aceasta a denunţat o „agresiune americană” în Siria „în cooperare cu Franţa şi Marea Britanie”.
La Pentagon a fost anunțat un briefing de presă pentru ora locală 22:00 (5:00, ora României).

Chiar în momentul când preşedintele american îşi rostea mesajul, explozii s-au făcut auzite la Damasc, conform unui corespondent AFP.

Donald Trump a transmis un mesaj şi Iranului şi Rusiei, principalii aliaţi ai guvernului sirian.

„Ce fel de naţiune vrea să fie asociată cu uciderea în masă a unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi?, a întrebat Trump, citat de dpa.

Vor fi mai multe valuri de atacuri

Președintele american a sugerat că ar putea fi vorba despre o acțiune în mai multe etape, în mai multe valuri, dar a insistat totuși că SUA nu vor rămâne angajate în Siria pe termen nedefinit sub nicio formă. Anterior, el spusese echipei sale de consilieri pe teme de securitate națională că dorește ca trupele americane să plece din Siria în maximum șase luni.

„America nu își dorește o prezență pe termen nedefinit în Siria. Cum și alte națiuni își aduc contribuția, așteptăm cu nerăbdarea ziua în care ne vom aduce luptătorii acasă”, a spus Trump.

Rusia: E o insultă la adresa președintelui Putin

Prima reacție a Rusiei a venit de la ambasadorul său din SUA, Antaoli Antonov. Într-un mesaj postat pe facebook, acesta a scris că vor exista consecințe la acest atact pregătit dinainte de SUA.

„Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă”, a scris Antonov. „SUA nu au niciun drept moral de a învinovăți alte țări” din moment ce Washingtonul dispune, la rândul său, de un amplu arsenal de arme chimice, a afirmat ambasadorul.

Theresa May – „Nu există alternativă la folosirea forţei”

De la Londra, şefa guvernului britanic a afirmat că „nu există alternativă la folosirea forţei”.

Ea a explicat că a autorizat forțele armate britanice să întreprindă atacuri punctuale, dar coordonate pentru „a diminua capacitățile regimului sirian în materie de arme chimice și pentru a descuraja folosirea lor”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: