vineri

29 martie, 2024

29 decembrie, 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERASUA a recomandat Uniunii Europene să nu acorde Chinei ”statutul de economie de piață”, avertizând că mult așteptata concesiune comercială ar putea frâna eforturile celor două părți de a impiedica firmele chineze să inunde piețele americane și europene cu produse nedrept de ieftine, notează Financial Times.

Obținerea statutului de economie de piață (MES) este unul dintre obiectivele comerciale de bază ale Chinei.

Printre numeroasele beneficii pentru China, acest statut ar împiedica SUA și UE să impună tarife mai aspre companiilor chineze pentru dumping-ul unor produse foarte ieftine pe cele două piețe. Oficialii de la Washington le-au transmis omologilor europeni că acest pas ar ”dezarma unilateral” comerțul european în fața celui chinez.


În spatele cortinei, decizia este privită cu ochi răi de americani și este văzută drept un nou exemplu de măsură pe care europenii o adoptă pentru obținerea unor favoruri de la Beijing, respectiv pentru atragerea investițiilor chineze.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, este însă tot mai înclinată să accepte solicitarea Chinei. O decizie în acest sens ar putea fi luat în februarie 2016.

Cancelarul german Angela Merkel susține ideea, iar cancelarul britanic George Osborne este un avocat declarat al chinezilor. Alte guverne europene, cum ar fi cel Italian, precum și un număr semnificativ de sindicate din industrii precum oțel, ceramică și textile se opun vehement. Oficialii americani din domeniul comerțului și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorările.

Dezbaterea se poartă în jurul unei condiții din decretul de aderare al Chinei la Organizația Mondială a Comerțului, din 2001. Beijing a interpretat respectiva condiție drept o desemnare automată a statutului de economie de piață la finele lui 2016.


Mulți avocați specializați în drept comercial nu sunt de acord cu această interpretare, argumentând că politicile Beijingului, printre care reglementarea prețurilor și acordarea unor subvenții substanțiale mai multor industrii ar descalifica statul Chinez pentru obținerea MES.

”China a fost acceptată în Organizația Mondială a Comerțului în urmă cu 15 ani în speranța că se va transforma până acum într-o economie de piață. Nu este și ar fi greșit să fie tratată ca atare când îndeplinește atât de puține criterii”, a comentat David Martin, europarlamentar britanic.

Pe de altă parte, Comisia Europeană vizează îmbunătățirea relațiilor cu China pentru a putea finanța fondul de 300 de miliarde de euro destinat investițiilor în infrastructură, menită să stimuleze creșterea economică din UE.

Potrivit regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, lipsa statutului de economie de piață le oferă SUA și UE o mai mare libertate în stabilirea costului corect de producție al companiilor chineze atunci când acestea sunt investigate pentru practici de dumping. Prin urmare, spun avocații, cele două părți au reușit cu ușurință să dovedească astfel de practici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: