joi

28 martie, 2024

8 octombrie, 2016

hackerGuvernul Statelor Unite a acuzat oficial Rusia, vineri, că este sursa și coordonatoarea recentelor atacuri cibernetice împotriva unor organizații ale Partidului Democrat. Moscova a răspuns prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, care a declarat că este vorba din nou despre „ceva aberații” ale americanilor.

Departamentul pentru Securitate Internă și Biroul Directorului pentru Informații Naționale au transmis vineri presei o declarație comună referitoare la atacurile cibernetice ce au avut loc în ultimele luni împotriva Partidului Democrat:

„Comunitatea de informații a SUA (USIC) este convinsă că guvernul Rusiei a dirijat recentele compromiteri ale e-mailurilor unor persoane și instituții din SUA, inclusiv a unor organizații politice americane.


Recentele dezvăluiri ale unor presupuse e-mailuri piratate pe site-uri cum ar fi DCLeaks.com și WikiLeaks și de către personajul online Guccifer 2.0 sunt în concordanță cu metodele și motivațiile eforturilor dirijate de Rusia.

Aceste furturi și dezvăluiri sunt făcute cu intenția de imixtiune în procesul electoral din SUA. Astfel de activități nu sunt noi pentru Moscova — rușii au folosit astfel de tactici și tehnici peste tot în Europa și Eurasia, de exemplu, pentru influențarea opiniei publice. Credem, ținând cont de amploarea și sensibilitatea acestor eforturi, că numai cei mai înalți responsabili din Rusia ar fi putut autoriza aceste activități”.

„Unele state au observat recent, de asemenea, scanarea și testarea sistemelor lor legate de alegeri, care în cele mai multe cazuri și-au avut originea în servere administrate de o firmă rusească. Cu toate acestea, nu suntem acum în situația de a atribui aceste activități guvernului Rusie. USIC și Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) apreciază că ar fi extrem de dificil pentru cineva, inclusiv un actor ne-statal, să modifice numărătoarea reală a voturilor sau rezultatele alegerilor prin atacuri sau intruziuni cibernetice. Această evaluare se bazează pe natura descentralizată a sistemului nostru electoral în această țară și pe numărul de protecții implementate de autoritățile electorale de stat și locale. Statele asigură că echipamentele de vot nu sunt conectate la internet și există multiple mecanisme de reglare, precum și o supraveghere extensivă pe multiple niveluri inerente procesului nostru electoral”.

„Cu toate acestea, DHS continuă să ceară autorităților electorale de stat și locale să fie vigilente și să solicite asistență cibernetică din partea DHS. Mai multe state au făcut deja asta. DHS asigură mai multe servicii autorităților electorale de stat și locale, pentru a sprijini securitatea cibernetică a acestora. Aceste servicii includ scanări de ‘igienă’ informatică ale sistemelor expuse la internet, evaluări de risc și de vulnerabilitate, schimbul de informații privind incidentele informatice, bunele practici pentru securizarea bazelor de date pentru înregistrarea alegătorilor și gestionarea potențialelor amenințări informatice. DHS a convocat un Grup de Lucru pentru Securitatea Informatică a Infrastructurii Electorale, cu experți de la toate nivelurile guvernamentale, pentru mai buna conștientizare a riscurilor de securitate informatică, ce ar putea afecta infrastructura electorală și procesul electoral. Secretarul (Jeh) Johnson și (alți) oficiali ai DHS colaborează direct cu Asociația Națională a Secretarilor de Stat pentru a oferi asistență, pentru schimbul de informații și pentru a furniza resurse suplimentare autorităților electorale de stat și locale”, se spune în comunicatul comun prezentat de Agerpres.

Moscova neagă acuzațiile


„Sunt iar ceva aberații”, a comentat la scurt timp purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.

„Site-ul nostru de internet este expus zilnic la zeci de mii de atacuri ale piraților informatici”, a adăugat el, citat de agenția Interfax.

Dezbateri privind securitatea sistemului electoral

Situația dezvăluită în ultimele luni și câteva intruziuni neexplicate înregistrate în bazele de date electorale au dus la o dezbatere aprinsă în SUA pe marginea securității sistemului electoral.

În opinai unor experți, este improbabil ca hackerii să poată influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale în SUA, fiindcă acesta nu este unul centralizat, ci este compus din peste 100.000 de circumscripţii şi birouri de vot.

„Desigur, niciun sistem nu este protejat 100% împotriva atacurilor informatice, dar alegerile în această ţară sunt securizate şi poate mai securizate decât oricând”, a estimat recent într-o audiere parlamentară David Becker, de la think tank-ul Center for Election Innovation & Research (CEIR).

Maşinile electronice de vot sunt testate cu regularitate şi nu sunt conectate la internet, a precizat Becker. Iar 75% din voturi se fac pe hârtie sau sunt păstrate pe o copie de hârtie. 32 din cele 50 de state cer buletine de vot imprimate, care pot fi astfel controlate în caz de suspiciuni.

Un studiu al Brennan Center for Justice de la Universitatea din New York a descoperit că „vechile echipamente de vot prezentau serioase deficienţe de securitate şi fiabilitate”. Chiar dacă atacurile nu afectează un mare număr de buletine de vot, ele „pot afecta grav încrederea alegătorilor şi pot deveni foarte îngrijorătoare în special în cazul unui scrutin strâns”.

Cele mai fragile sunt bazele de date cu listele electorale, iar un atac îi poate priva pe unii alegători de dreptul de vot, selectiv, dacă li se suprimă baza de date sau dacă i se introduc erori. Chiar dacă maşinile nu sunt cuplate la internet, ele „interacţionează încă cu computerele în fazele iniţiale şi de punerea în tabel”.

32 de state şi districtul Columbia – în care se află capitala Washington – autorizează anumite forme de vot electronic, în principal pentru militari şi americanii care trăiesc în străinătate, potrivit unui studiu al Verified Voting Foundation.

Dar mulţi experţi estimează că aceste proceduri de vot nu sunt securizate şi pot fi alterate, fără a oferi garanţie de confidenţialitate, scrie Agerpres, citând France Presse.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: