vineri

29 martie, 2024

2 iulie, 2015

muncitori varsta a treiaStatele pot adăuga miliarde de dolari economiilor lor dacă vor şti să aplice cele mai bune practici în valorificarea potenţialului angajaţilor de vârsta a treia, arată un raport PwC.

Nou lansatul Index Golden Age este o medie ponderată a unor indicatori precum ocuparea forţei de muncă, nivelul veniturilor şi programe de calificare şi training, care reflectă impactul angajaţilor de peste 55 de ani pe piaţa muncii în 34 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD).

Concluzia documentului :


Dacă rata de angajare a celor din grupa de vârstă 55-69 din Marea Britanie ar fi egală cu cea a Suediei – cea mai performantă la nivelul UE, PIB-ul ţării ar creşte cu aproximativ 100 mld. de lire sterline

Islanda ocupă prima poziţie, urmată de Noua Zeelandă, Suedia, Israel şi Norvegia
Chile este pe un trend ascendent, însă Grecia şi Turcia au parte de o scădere abruptă
Statele Unite, Japonia şi Estonia completează topul până la poziţia a 10-a

(Click pentru mărire)
(Click pentru mărire)

Dată fiind îmbătrânirea populaţiei în ţările dezvoltate, este esenţial ca statele să utilizeze cât mai bine angajaţii vârstnici pentru a stimula creşterea economică și a ajuta la acoperirea costurilor în creştere ale sistemului de pensii şi ale sistemului sanitar. Noul nostru Index Golden Age identifică acele state care sunt deschizătoare de drumuri din acest punct de vedere: ţările scandinave, Noua Zeelandă şi Israel. Marea Britanie ocupă o poziţie de mijloc, în vreme ce majoritatea statelor din Zona Euro, cu excepţia Finlandei şi Germaniei, sunt în a doua jumătate a clasamentului. PwC estimează că adoptarea bunelor practici din statele cu performanţe notabile ca Suedia ar putea duce la creşterea PIB-ului Marii Britanii cu până 5% pe termen lung, iar potenţialul este şi mai mare pentru ţările aflate în josul clasamentului”, a declarat John Hawksworth, economist şef PwC şi co-autor al raportului.

“Acest grup de angajaţi este de prea multe ori neglijat de companii şi autorităţi, dar cercetările noastre arată că ar putea exista câștiguri economice mari din politicile orientate spre păstrarea oamenilor calificați și motivați să rămână în forța de muncă pentru mai mult timp”, a declarat Horaţiu Cocheci, Liderul Echipei de servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: