sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 martie, 2014

Proiectarea unei politici fiscale de redistribuire eficientă apare într-un studiu FMI despre politicile fiscale și inegalități în materie de venituri. Studiul este cel mai recent punct de vedere al conducerii FMI depre modul în care inechitatea afectează creșterea economică.

Tot pe această temă a mai fost publicat un studiu acum o lună.

Evaluarea efectelor taxelor și politicilor de împărțire a fondurilor asupra eficienței economice, împreună cu modul cum afectează ele distribuirea arată că austeritatea, uneori impusă chiar de FMI duce la creșterea inegalităților.


”Când vine vorba de redistribuire, contează sistemul folosit”, a spus directorul adjunct al FMI, David Lipton.

”Dacă nu este făcută corect redistribuirea poate fi denaturată, dar unele politici fiscale de redistribuire pot să crească eficiența și să susțină creșterea, cum ar fi cele care cresc capitalul uman al gospodăriilor sărace”.

Tendințe

În ultimele trei decade, inechitatea dintre săraci și bogați a crescut în majoritatea țărilor. Nivelul inegalităților a scăzut recent în America Latină și Africa sub Sahariană, dar este frapantă persistența diferențelor de venituri.

America Latină are, în continuare, cea mai înaltă inegalitate iar creșterea economică este cea mai lentă.


La nivel global țările au adoptat diferite politici de redistribuire pentru a reduce inegalitățile. Studiul arată că economiile avansate au fost capabile să reducă inechitățile cu aproape o treime prin combinarea transferurilor sociale și redistribuirea taxelor (impozitarea progresivă).

Alte beneficii, cum ar fi cheltuielile publice pentru sănătate, educație, ajută, la rândul lor, la reducerea inegalităților.

Pe de altă parte este evident că folosirea unui mix de măsuri poate ajuta la compensarea efectelor ajustării fiscale asupra inegalității. În perioada 2007-2012 în mai multe țări dezvoltate dar și în țări emergente din Europa au fost luate măsuri de reformă fiscală, dar cu toate acestea diferența dintre bogați și săraci a crescut.

Motivul găsit de reprezentanții FMI a fost că arhitectura măsurilor fiscale nu a fost aleasă corect.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: