joi

28 martie, 2024

9 octombrie, 2014

Consiliul Investitorilor Străini – FIC a dat publicităţii, joi, rezultatele cercetării „Indicele FIC al încrederii mediului de afaceri”, care relevă existența unui sentiment general de precauție datorită percepției ușor negative privind capacitatea de creștere economică și de atragere de noi investiții.

Rezultatele operaționale, perspectivele afacerilor

Potrivit studiului FIC, un grup restrâns de respondenți (3,5%) așteaptă o creștere semnificativă a veniturilor în 2014, dar majoritatea (57,69%) se așteaptă doar la o ușoară creștere a veniturilor în acest an.

Evoluţia percepţiei, cifre esenţiale:

  • Procentul celor care așteaptă o ușoară creștere a crescut de la 51,5% în decembrie 2013 la 57,69% în iunie 2914
  • Numărul respondenților care se așteptau la o scădere a veniturilor a crescut în mod considerabil, de la 6% în decembrie 2013 la 20% în iunie 2014
  • Procentul companiilor care se așteptau la o menținere a veniturilor a scăzut de la 39,3% la 19,2%
  • Un procent foarte mic din totalul respondenților (3%) a estimat o creștere semnificativă a pieței interne
  • Procentul respondenților care au estimat o creștere ușoară a afacerilor a scăzut de la 48,8% la 40% între decembrie 2013 și iunie 2014
  • În iunie 2014, 20% dintre respondenți au estimat o contracție a pieței domestice, în creștere față de 12% în decembrie 2013
  • 6,6% dintre respondenți au estimat că vor înregistra creșteri pe piețele de export

Investițiile de capital şi planurile pentru forța de muncă


Potrivit studiului, 48% dintre respondenți intenționează să păstreze investițiile de capital la același nivel înregistrat în anul precedent.

24,14% din ei estimează că investițiile vor crește iar 6,9% văd scăderea semnificativă a acestora.

În ansamblu, există o amorțire în ceea ce privește investițiile, respondenții afirmând deocamdată că „nu se intrevăd motive pentru o perspectivă mai optimistă; investițiile așteaptă probabil o perioadă mai benefică pentru a veni în România”.

Se observă și o scădere a răspunsurilor pozitive (27,5% în iunie 2014 comparativ cu 38,2% în decembrie 2013) privind atractivitatea investițiilor de capital în operațiunile din România atunci când concurează pentru finanțare cu alte proiecte din cadrul grupurilor.


Nu sunt așteptate schimbări majore în ceea ce privește forța de muncă:

  • 55,5% dintre respondenți nu estimează creșteri ale numărului de angajați față de anul anterior
  • 24% planifică o creștere ușoară
  • 20% estimează o ușoară scădere

Aprecieri despre mediul legislativ și eficiență administrativă

În iunie 2014, 44,4% din respondenți au considerat că mediul legislativ, fiscal și administrativ a înregistrat o înrăutățire moderată, comparativ cu 42,8% în decembrie 2013.

Principalele mesaje transmise de repondenţi:

  • Mediul economic din România prezintă oportunități de creștere, dar este necesară o îmbunătățire a predictibilității cadrului fiscal și de reglementare
  • Procedurile birocratice costisitoare și lipsa capacității de planificare a autorităților îi determină pe investitori să fie precauți
  • Necesitatea stabilității resurselor umane la nivelul administrației. Schimbările frecvente de personal sunt în detrimentul interacțiunii dintre sistemul administrativ și mediul de afaceri, afectând continuitatea proiectelor în derulare
  • Lipsa de cooperare între instituții în acele proiectele comune menite să reducă șomajul sau să dezvolte anumite sectoare: tehnologie, infrastructură, cercetare și dezvoltare

În concluzie, „Indicele FIC al încrederii mediului de afaceri” relevă existența unui sentiment general de precauție datorită percepției ușor negative privind capacitatea de creștere economică și de atragere de noi investiții.

În același timp, respondenții au identificat indicatori economici încurajatori și un potențial semnificativ de creștere și dezvoltare care nu este însă suficient exploatat.

Despre cercetare şi despre FIC

Consiliul Investitorilor Străini – FIC a contribuit în mod constant la dialogul cu autoritățile în efortul de îmbunătățire a mediului investițional care să ducă la o creștere economică sustenabilă. Membrii FIC reprezină un segment important din investițiile străine directe în România, cumulând aproximativ două treimi din totalul acestora.

Indicele percepției despre mediului de afaceri (Business Sentiment Index) este realizat pe baza opiniilor exprimate de directorii executivi ai companiilor membre care au răspuns la chestionarul FIC.

În acest chestionar, membrii FIC au oferit răspunsuri privind:

  • așteptările legate de rezultatele operaționale și de creștere
  • perspectivele asupra investițiilor de capital pentru anul următor
  • atractivitatea României comparat cu alte zone geografice similare în care companiile respective iși desfășoară activitatea
  • planurile referitoare la forța de muncă
  • aprecieri despre mediul administrativ, legislativ si fiscal

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația celor mai importanți investitori străini din România. FIC a fost înființat în 1997 când și-a început activitatea cu 25 de companii membre.

În prezent numără 117 companii membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde EUR, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Componența FIC include companii care furnizează economiei românești o varietate de bunuri și servicii și care au creat aproape 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte pentru economia românească.

Descărcaţi AICI studiul realizat de Consiliul Investitorilor Străini

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: