vineri

29 martie, 2024

4 aprilie, 2014

Europa şi-a redus substanţial emisiile de gaze de seră şi ţintele pentru 2020 vor fi atinse indiscutabil, dar acest lucru se datorează în mare măsură performanţelor economice slabe din ultimii ani, potrivit “Benchmarking Working Europe 2014”, al ETUI, publicată luna aceasta, la Bruxelles.

Pe de altă parte, investiţiile europene în energia din surse regenerabile s-au prăbuşit spectaculos, în 2013, mai arată studiul.

Aceste două trenduri îi retrag Europei statutul de lider (autoproclamat) în materie de mediu – ea nu mai este nici campionul reducerii poluării, şi nici cel mai mare investitor în energia verde.


“Bătrânul continent” rămâne regiunea de pe glob cu cea mai coerentă politică privind mediul, însă riscă să-şi piardă statutul de lider în acest domeniu, spune ETUI. Şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, însă acesta a fost efectul contracţiei economiei europene. Alte regiuni au reuşit însă diminuarea emisiilor în condiţiile unor creşteri mai mari.

SUA au avut în anul 2012 o creştere economică mai mare decât UE, de 2,2%, dar a înregistrat şi o reducere mai mare a emisiilor CO2, comparativ cu Europa.

Datorită trecerii de la cărbune la gaze de şist, intensitatea carbonului în economia americană a scăzut cu 5,9%, în 2012.

Emisiile de CO2 erau în 2013 cu 11,7% sub cele din 2005, în această ţară care a refuzat semnarea Tratatului de la Kyoto. O reducere foarte apropiată, pe acelaşi interval de timp, de cea a Europei, unde există însă politici şi targeturi în acest sens, politica mediului fiind una prioritară.


Pentru a observa evoluţia spectaculoasă înregistrată de SUA în ultimii ani, după lansarea revoluţiei gazelor de şist, este suficientă analizarea perioadei anterioare, 1990 – 2005, când emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în SUA cu 18,6%, în timp ce în Europa au scăzut cu 3,1%.

Pe de altă parte, Europa a beneficiat de contribuţia statelor din fostul Bloc Comunist, care după schimbarea regimurilor au trecut printr-un proces accelerat de restructurare economică şi retehnologire, cu eliminarea industriilor energofage.

De asemenea, emisiile de gaze pe cap de locuitor sunt duble în SUA, comparativ cu Europa.

ETUI (Institutul European al Sindicatelor) nu propune însă modelul american, în pofida “aparentului succes” înregistrat în ultimii 10 ani, deoarece el nu este un model sustenabil de decarbonizare a economiei.

Evoluţia emisiilor

În pofida progresului din unele state, emisiile CO2 legate de energie au crescut cu 1,4% în 2012, ajungând la 31,6 Gt (gigatone), noul maxim istoric.

Statele în curs de dezvoltare au însumat 60% din totalul acestora, spre deosebire de anul 2000 când produceau doar 40% din total.

China a fost şi în 2012 cel mai poluant stat, dar creşterea de emisii în acel an a fost una dintre cele mai mici pe care le-a avut în ultima decadă, aceasta datorită regenerabilelor, pe de o parte, şi, de pe altă parte, îmbunătăţirii semnificative a intensităţii energetice a economiei sale. (Intensitatea energetică cuantifică energia folosită pentru producerea unei unităţi din PIB).

De asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt duble în SUA, comparativ cu Europa.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Prăbuşirea investiţiilor europene în energie curată

Investiţiile în energie curată s-au prăbuşit în 2013 pentru al doilea an consecutiv, potrivit datelor Bloomberg New Energy Foundation (BNEF 2013).

Declinul înregistrat, în cel de-al treilea trimestru din 2013, de investiţiile în energia din surse regenerabile arăta o cădere a sumei totale de anul trecut sub nivelul de 281 miliarde de dolari, valoarea înregistrată sub 2012.

Scăderea reflectă mai multe fenomene, dar şi slăbirea voinţei politice din cele mai importante economii ale lumii în ceea ce priveşte trecerea la energii curate.

Cea mai spectaculoasă diminuare a avut loc în Europa. Comparativ cu 2011, când s-a atins maximul sumei anuale investită în energia din surse regenerabile, în 2012 s-a înregistrat o scădere cu aproape 30%, iar datele valabile pentru 2013 indică o înjumătăţire a lor, comparativ cu acelaşi an 2011.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)
(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI) Sursa: ETUI

Statele OECD pierd conducerea la capitolul investiţiilor

Anul 2013 este primul în care investiţiile în energie din sursă regenerabilă făcute de statele în curs de dezvoltare (non – OECD) le-au depăşit pe cele ale statelor dezvoltate (OECD).

Înainte de 2006, investiţiile din statele dezvoltate erau de 3 – 4 ori mai mari decât ale celor făcute de statele în curs de dezvoltare. Din 2007, sumele investite de cele două categorii s-au apropiat, iar pentru 2013 rezultatele preliminare arată că acesta va fi anul în care investiţiile în energie din surse regenerabile făcute de statele în curs de dezvoltare le vor “ajunge din urmă” pe cele ale celor mai industrializate ţări.

Chiar şi în China se observă o creştere semnificativă a investiţiilor în energii curate şi, pe de altă parte, dezvoltarea unei industrii cu intensitate energetică mică. Intensitatea energetică a Chinei a scăzut cu 13,5%, între 2006 şi 2012.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: