vineri

19 aprilie, 2024

23 mai, 2017

Lipsa  de personal calificat (în creștere cu 9% față de 2016 și cu 18% față de 2015) este cea mai presantă problemă a mediului de afaceri românesc, potrivit celei de-a treia ediții a studiului Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei.

De asemenea, aproximativ 35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților.

Îngrijorările privind fiscalitatea ridicată își continuă parcursul descendent, aceasta fiind percepută ca o problemă secundară, parțial și grație modificărilor Codului Fiscal.


Studiul, aflat la a treia ediție, a fost realizat de Kantar TNS, la comanda Camerei de Comerț și Industrie a României și a cuprins un eşantion de 501 de firme de la nivelul întregii ţări.

Circa 77% din angajatorii care s-au confruntat cu plecarea în străinătate a personalului spun că principala categorie emigrată a fost cea a lucrătorilor calificați.

Reducerea fiscalității (25%), simplificarea și clarificarea legislației (9%) și stabilitatea fiscală și legislativă (8%) sunt principalele măsuri care ar conduce la îmbunătățirea activității economice a companiilor din România, în opinia angajatorilor:


 

Percepția angajatorilor este că băncile sunt mai puțin disponibile să acorde credite:

Cele mai dificile interacțiuni cu statul – accesarea fondurilor europene și deblocarea/ridicarea propriilor conturilor bancare (procente în scădere ale nemulțumiților):

Comparativ cu 2016, s-a dublat procentul angajatorilor care consideră că majorarea salariului minim pe economie a avut efecte negative:

Alte concluzii ale studiului:

  • 34% din agenții economice au participat la licitații publice, procent din care 43% consideră că elaborarea caietului de sarcini s-a făcut în avantajul companiei care a câștigat competiția
  • dacă anul trecut, 7% din intervievați considerau că a crescut corupția din administrația publică, față de anul anterior, în 2017 – 15% din respondenți sunt de acord cu această afirmație
  • a crescut semnificativ (de la 39, la 46%) proporția celor care consideră că principalul lor competitor este reprezentat de firmele locale ce operează în aceeași regiune. Scade însă numărul celor care idnetifică firmele străine drept principal competitor (de la 30% în 2016, la 25% în 2017)
  • costurile materiale au înregistrat o majorare față de anul precedent, în opinia a 57% (comparativ cu 45%, anul trecut) din respondenți. Cheltuielile cu dobânzile au scăzut sau au rămas neschimbate, iar cifra de afaceri s-a diminuat, în special la companiile cu cifra de afaceri de până la un milion de euro.
  • Majoritatea angajatorilor intervievați se așteaptă ca cifra de afaceri să rămână aceeași în 2018, dar estimează o reducere a numărului de salariați
  • 47% dintre cei intervievati apreciaza ca activitatea organelor de control care verifica activitatea firmelor este corecta si profesionista
  • Jumatate dintre companii (52%) sunt foarte nemultumite sau nemultumite de modul in care statul promoveaza afacerile romanesti in strainatate.

De asemenea, peste 50% din companii consideră că actualul executiv nu este preocupat de nici una dintre activitățile următoare, în special de atragerea investițiilor străine:

Studiul surprinde şi o creștere a corupţiei din administraţia publică:

  • 15% dintre respondenți o percep ca fiind mai mare decât anul anterior
  • iar 42% dintre reprezentanţii companiilor apreciază activitatea DNA (în scădere cu 18% faţă de 2016).
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: