miercuri

27 martie, 2024

24 aprilie, 2014

Aproximativ 3.200 de companii importante, adică una din șase firme cu rol determinant în economie, se află în situația de insolvenţă iminentă, potrivit „Studiului privind solvabilitatea companiilor din România”, realizat de Casa de Insolvență Transilvania. Intrarea lor în faliment ar putea duce la creşterea șomajului cu 2 – 3 puncte procentuale.

În România există 600.000 de firme active și care nu se află în insolvență. Dintre acestea, 19.832 de companii au un rol determinant în economie, potrivit studiului – au active mai mari de un milion de euro, iar în 2012 însumau o cifră de afaceri de peste 156 miliarde euro (cu 18,8% mai mare decât PIB-ul României) şi aveau angajaţi o treime din toţi salariaţii ţării.

Analiza experţilor de la Casa de Insolvenţă Transilvania arată că dintre acestea, 3.200 se află în acest moment în situaţia de „insolvență inevitabilă” sau „nedeclarată încă”.


Numărul acesta este mult mai mare decât al tururor companiilor importante intrate în insolvenţă în ultimii 4 ani: din peste 120.000 de societăți intrate în procedura insolvenței, în 4 ani, doar 2.200 erau firme considerate cu impact.

Profitabilitate

Analiza a constatat că firmele cu impact economic şi care erau în sănătoase şi-au îmbunătăţit indicatorii, între 2010 şi 2012, în timp ce situaţia celor cu probleme s-a agravat, în acelaşi interval.

De asemenea, 56% din companiile profitabile din categoria firmelor importante au marje de profitabilitate sub 5%.

Din totalul de 19.832 companii analizate, 12.169 companii au generat profit iar 6.663 companii au realizat pierdere. 1.396 au avut profit de peste 25%, în 2012.


Din cele rentabile, 90% au avut în 2012 o profitabilitate 0% și 25%.

Un număr de 2.287 de firme aveau probleme semnificative legate de profitabilitate, deoarece valoarea pierderii raportată la cifra de afaceri

Luând în calcul profitabilitatea, pierderile şi gradul de îndatorare, analiştii au identificat trei categorii de firme în rândul celor 19.832 de companii cu rol determinant în economie:

  • companii cu o structură financiară sănătoasă (profit, grad de îndatorare < 70%);
  • companii aflate în dificultate (cele care nu se află în celelalte două categorii și cele care au un grad de îndatorare între 70% si 100%, profit sau pierdere);
  • companii în stare de insolvență iminentă (pierdere, grad de îndatorare >100%)

S-a stabilit astfel că cele mai multe companii se află într-o stare de dificultate financiară, caracterizată de îndatorare mare și lichiditate scăzută, iar numărul companiilor aflate în dificultate sau insolvență iminentă este mult mai mare decât cel al companiilor sănătoase şi numărul companiilor cu impact cu perspective de a intra în procedură este mai mare decât al celor din aceeași categorie intrate în ultimii 4 ani.

„Este rezultatul a 5 ani dificili, în care rentabilitatea scăzută a generat erodări continue, decapitalizând companiile”, se spune în „Studiului privind solvabilitatea companiilor din România”.

În categoria firmelor cu probleme, studiul a identificat 3.184 de companii aflate în ”insolvenţă nedeclarată”, se înscriu în situaţia de insolvenţă aşa cum este ea stabilită prin Legea 85 – au datorii mai mari decât propriile active şi generează pierderi an de an.

„Datoriile totale ale companiilor în stare de insolvență nedeclarată aproape 30 mld euro, se vor reflecta ca pierderi în rezultatul celorlalte companii. Ca ordin de mărime, această sumă este mai mare decât volumul tuturor creditelor bancare acordate companiilor de către băncile din România”, constată studiul analiştilor de la Casa de Insolvenţă Transilvania.

Este vorba, în principal, de companii din sectoarele: imobiliare (o treime din cele 3.184 de firme), producție de energie electrică, constucții proiecte de infrastructură, comerț, hoteluri și restaurante, agricultură.

O eventuală intrare în faliment a acestor firme ar avea consecinţe majore pe termen scurt, nerestructurarea lor putând duce la creşterea cu 2-3 procente a şomajului, mai arată studiul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: