miercuri

27 martie, 2024

9 februarie, 2017

Guvern a aprobat joi se o ordonanță de urgență care prevede modul de alocare a sumelor „obţinute din vânzarea de active de către operatorii economici din industria naţională de apărare, care au un plan de restructurare sau reorganizare aprobat în condiţiile legii”.

Astfel, 60% din valoarea vânzărilor de active se va aloca „pentru efectuarea de investiții, conform planului de restructurare sau reorganizare aprobat, potrivit proiectului de OUG, postat pe site-ul Guvernului.

Diferența de 40% va fi folosită, „în următoarea ordine”, pentru:

  • plata datoriilor către bugetul de stat şi bugetele locale, inclusiv a datoriilor provenind din plăţile efectuate de Ministerul Finanţelor Publice în contul garanţiilor executate pentru credite interne şi externe, precum şi din credite externe contractate direct de stat din care s-au făcut subîmprumuturi;
  • plata datoriilor către bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale;
  • plata altor datorii;
  • finanţarea activităţilor cuprinse în obiectul de activitate;
  • efectuarea cheltuielilor legate de îndeplinirea obligaţiilor legale de conformare cu cerinţele de protecţie a mediului, după caz;

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, spune că ordonanţa vine într-un „moment de referință al business-ului industriei apărării românești, industrie cheie, care are nevoie de o poziție pe piață fermă, puternică, cu echipamente moderne și concurențiale”.

„Este o măsură esențială prin care industriei de apărare i se oferă un suport important, care are capacitatea reală de a o ajuta să se dezvolte și să redevină cu adevărat competitivă. Ministerul Economiei devine, astfel, partenerul principal al tuturor agenților economici cu un plan sustenabil de creștere și dezvoltare și avem datoria morală de a-i sprijini prin toate mijloacele posibile, să se înzestreze cu cea mai nouă tehnologie, să atingă standardele partenerilor noștri NATO”, a declaratAlexandru Petrescu, ministrul Economiei, la sfârșitul ședinței de guvern de joi.

 

O formă de privatizare

 


Reglementarea vânzărilor de active din industria de apărare pregăteşte terenul pentru înfiinţarea de societăţi mixte în parteneriat cu companii private străine, dar şi autohtone și constituie o metodă de privatizare indirectă care a mai fost folosită în România.

Deja, anul trecut, Automecanica Moreni și producătorul german Rheinmetall au semnat un acord al acționarilor referitor la înființarea unei societăți cu capital mixt româno-german, care să fabrice vehicule blindate.

Pe de altă parte, Strategia în vigoare de dezvoltare a industriei de apărare a fost aprobată în 2013, dar nu mai corespunde situaţiei actuale.

„În anul 2013 s-a aprobat Strategia Industriei Naționale de Securitate, care în prezent este în reevaluare la toate entitățile semnatare”, potrivit unui răspuns al Ministerului Economiei, la întrebările Cursdeguvernare.ro.

Ministerul Economiei a pregătit încă de anul trecut proiectul de OUG care urmează să fie aprobat joi.

Statul, acţionar fără bani de investiţii

În susţinerea proiectului de ordonanţă sunt invocate „posibilitățile limitate ale statului, în calitate de acţionar al acestor societăţide a susţine programele de investiţii necesare retehnologizării capacităţilor de producţie pentru apărare”.

Neadoptarea ordonanţei propuse joi ar „conduce la menținerea stării economice precare a operatorilor economici din industria de apărare, fapt ce îi duce în imposibilitatea realizării de produse militare sensibile şi strategice, care să satisfacă necesitățile de înzestrare ale instituțiilor din cadrul Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA)”. Este vizată, și  asigurarea „securității aprovizionării pe timp de pace, criză sau război, aspect care creează vulnerabilități și constituie risc cu impact major asupra interesului esențial de securitate al României, risc ce trebuie evitat, luând în considerație actualul context regional geopolitic”, se spune în proiectul noii OUG.

De asemeni, este invocat și „contextul regional geopolitic actual”, care „impune adoptarea unor măsuri urgente”, ținând seama de interesul naţional şi de angajamentele guvernamentale asumate în relaţia cu structurile NATO şi UE”, se mai spune în preambului proiectuluid e ordonanță.

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a fost majorat în ultima instanţă înaintea aprobării de către Parlament, pentru a atinge proporţia de 2% din PIB, conform angajamentelor României faţă de NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: