vineri

29 martie, 2024

14 mai, 2012

Premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au discutat luni la telefon despre situaţia din Grecia şi impactul asupra băncilor româneşti cu capital grecesc, prim-ministrul susţinând că autorităţile române sunt pregătite să ia măsurile necesare în orice situaţie. ”Am discutat cu guvernatorul BNR la telefon şi l-am anunţat că, din punctul de vedere al Guvernului, suntem pregătiţi să luăm toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european”, a spus Victor Ponta.

Anterior, premierul spusese că vrea să discute şi cu preşedintele Traian Băsescu privind influenţele situaţiei din Greca asupra României.”Situaţia politică din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative că se va merge din nou la alegeri. Voi discuta astăzi şi cu guvernatorul Băncii Naţionale şi cu preşedintele României. Obligatoriu trebuie să facem un grup de lucru pentru a încerca să atenuăm efectele asupra sistemului bancar românesc şi asupra României, a efectelor duse de prelungirea şi – se pare chiar – accentuarea crizei politice din Grecia”, a spus Ponta.

cursdeguvernare.ro i-a întrebat pe economiştii Theodor Stolojan şi Aurelian Dochia în ce măsură criza grecească poate fi un motiv de îngrijorare pentru România şi care ar putea fi riscurile reale.

Aurelian Dochia – consultant financiar: În caz de panică, BNR poate acţiona mecanismul bancă-punte


Băncile greceşti sunt ţinute sub supraveghere de mai multă vreme, BNR ne anunţă periodic că băncle greceşti sunt bine capitalizate şi ţinute sub control.

Nu trebuie să legăm foarte repede situaţia din Grecia de ceea ce se poate întâmpla cu băncile cu capital grecesc din România, pentru că sunt totuşi entităţi independente.

În afară de faptul că nu vor mai avea acces la finanţare de la băncile-mamă, lucru care se întâmplă de mai multă vreme, nu ar trebui să existe nişte schimbări dramatice.

Singurul element destabilizator care poate să apară e o panică bancară. Şi în cazul acesta, BNR va pune în acţiune mecanismul de bancă-punte şi va prelua sub control banca aflată în dificultate.


Există şi scenariul în care lucrurile se pot desfăşura fără incidente majore, deşi probabil că vom asista la nişte schimbări în sectorul bancar, în sensul că vin alte bănci, cel mai probabil din afara UE, să preia băncile greceşti.

Constituirea unei echipe de lucru cu BNR, preşedintele şi premierul înseamnă manifestarea hotărârii şi a ideii că ştim ce este de făcut şi că suntem pregătiţi pentru orice situaţii, dă bine. E un semnal care are o importanţă.

Teodor Stolojan, fost premier: Băncile greceşti nu pot scoate capitalul din România

Deocamdată, pe piaţa bancară propriu-zis vom simţi doar lipsa sprijinului băncilor-mamă din Grecia sau din altă parte, ceea ce simţim şi în prezent.

Când s-a declanşat criza, iar România a avut acordul cu FMI şi CE, a fost acel acord de la Viena, că băncile-mamă nu vor retrage fondurile din România, acord care a funcţionat.

Riscul este ca acum băncile–mamă din Grecia să înceapă să pună presiune pentru a restitui creditul. Pentru că nu pot scoate capitalul din România. Ei pot pune presiune să se restituie liniile de credit cu care au alimentat băncile-fiice din România, dar capitalul nu-l pot scoate, pentru că aici e o legislaţie- e ca şi cum ai desfiinţa banca.

Pot pune presiune pe băncile cu capital grecesc din România să înceapă să restituie mai rapid din creditele pe care băncile-mamă le-au acordat aici, ceea ce ne creează o problemă în sensul că băncile greceşti de aici vor trebui să se bazeze în activitatea lor de creditare numai pe depozitele pe care le pot atrage din România, iar acest lucru deja se întâmplă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: