joi

18 aprilie, 2024

10 aprilie, 2014

Capitalul social al companiei Electrica SA va fi majorat cu 105%, urmând ca acţiunile nou emise să fie listate pe bursa de la Bucureşti şi cea din Londra.

Departamentul pentru Energie intenţionează să ceară între 800 de milioane şi 1 miliard de dolari pentru Electrica. În prezent, capitalul social al companiei Electrica SA este deţinut integral de statul român, prin Ministerul Economiei.

Conform Notei de fundamentare a unui proiect de HG iniţiat de Departamentul pentru energie, în vederea prioritizării etapelor procesului de privatizare, subscrierea acţiunilor Societăţii de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” – S.A. Bucureşti se va derula prin oferirea spre subscriere acţiuni, sub formă de acţiuni şi certificate de depozit având la bază drepturi de alocare/acţiuni suport, în tranşe, prin metode specifice pieţei de capital, a unui pachet de acţiuni reprezentând 105% din capitalul social existent.


O suprasubscriere solidă- scriu specialiştii Departamentului pentru Energie– de aproximativ 2 ori faţă de acţiunile oferite, este necesară pentru obţinerea unui preţ favorabil în cadrul ofertei şi pentru tranzacţionarea ulterioară (numită generic piaţă secundară).

O evoluţie pozitivă în piaţa secundară este foarte importantă pentru dezvoltarea viitoare a pieţei de capital din România.

Având în vedere dimensiunea estimată a IPO Electrica, cererea necesară ce trebuie generată de sindicat este de 800-1.000 mil. USD. Un asemenea nivel al cererii ar putea fi atins doar prin accesarea marilor investitori.

Asemenea investitori sunt foarte rari pe piaţa de capital din România. Este puţin probabil ca această ofertă să fie una de succes în absenţa unor asemenea oferte de cerere. În plus, posibilitatea de a accesa asemenea acţionari de calitate va duce la expunerea ofertei Electrica la cererea globală, care are potenţialul să aducă o evaluare mai bună.


Nu putem presupune că marii investitori instituţionali se vor conecta la piața de capital din România doar pentru a participa la oferta Electrica.

Experiența creată în ofertările anterioare a arătat că obţinerea unei conexiuni directe cu o nouă piaţă este o decizie strategică pentru asemenea investitori, care se ia cu mult timp în avans şi în mod normal necesită o perioadă de câteva luni pentru realizarea tuturor elementelor tehnice pentru o conexiune directă.

Acesta este un pas care se va realiza mai târziu, când aceşti investitori vor avea posibilitatea să-şi creeze un portofoliu relevant de acţiuni româneşti care să aibă şi lichiditatea necesară.

În consecinţă, dacă o conexiune directă cu piaţa din România a acestor investitori este o pre-condiţie pentru participarea acestora în oferta Electrica, cel mai probabil majoritatea acestor investitori vor prefera să nu participe la oferta Electrica.

Soluţia pentru a facilita participarea unor asemenea investitori în oferta Electrica este vânzarea unei părţi din ofertă prin emisiunea de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri) pe ambele pieţe bursiere.

Pe lângă listarea drepturilor de alocare şi ulterior a acţiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), GDR-urile se vor lista la Bursa de Valori din Londra. În acest fel, baza globală a investitorilor poate fi accesată, aducând beneficiile corespunzătoare privind evaluarea Electrica şi lichiditatea pe piaţa secundară.

(Descărcaţi AICI Nota de fundamentare a Departamentului pentru energie)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: