joi

25 aprilie, 2024

13 septembrie, 2017

Guvernul a cerut şi operatorilor magistralelor naţionale de transport de gaze naturale (TransgazTGN) şi electricitate (Transelectrica TEL) convocarea AGA, pentru a aproba distribuirea unor dividende suplimentare de 171 milioane lei fiecare, potrivit rapoartelor trimise miercuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Și de la Hidroelectrica, Guvernul cere în plus 655 de milioane de lei.

Ca şi în cazul Romgaz (SNG) şi în cel al transportatoruluii de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (COTE), dividendele suplimentare vor fi eliberate din sumele existente în soldul conturilor „alte rezerve” şi „rezultatul reportat”, altfel spus din profiturile nerepartizate în anii trecuţi.


De altfel, Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele „neangajate în proiecte viitoare”, ignorând faptul că aceste proiecte trebuie promovate tot de Guvern, în virtutea unei strategii energetice, a cărei elaborare a fost reluată după alegerile din toamnă.

Astfel, producătorul de gaze Romgaz, controlat de Ministerul Energiei, a primit de la stat solicitarea de a distribui acţionarilor suma de 750 milioane lei cu titlul de dividende. De la Conpet, Ministerul Energiei așteaptă să încaseze alte 85 milioane de lei.

Astfel, va loarea dividendelor suplimentare totalizează deja 1.832 de milioane de lei și, astfel, partea cuvenită statului se va apropia de valoarea celor 2,2 miliarde de lei, pe care statul le  încasează deja din dividendele aferente profiturilor companiilor sale pe anul trecut. 

Lichiditățile suplimentare sunt stoarse în plus față obligația impusă companiilor de stat de a aloca dividendelor, anual, cel puţin 90% din profitul net. Urmează la rând alte companii de stat importante, mai puţin transparente pentru că nu sunt  listate la bursă, dintre care se remarcă  Loteria Română, Poşta Română şi Salrom.


Solicitărea „în mod discreționar a unei distribuții extraordinare de dividende adresate companiilor de stat explică în mare măsură majorarea cu 3,3 miliarde lei a veniturilor nefiscale”, în cadrul rectificării bugetare aprobate miercuri, potrivit Consiliului Fiscal.

Analiștii de piață de capital amintesc ideile de manual potrivit cărora o rată mare a dividendelor afectează capacitatea proprie a companiilor de a face investiții.

Decizia Guvernului vine tocmai atunci când companiile industriale româneşti se aşteptau să-şi sporească investiţiile, după primele două trimestre de „scăderi pronunţate” în acest an, potrivit unei anchete de conjunctură a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Premierul Mihai Tudose a răspuns acestor observații invocând dreptul acționarilor de a lua dividende: „Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie” (…) „Acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari s-au luat acum”, a declarat premierul marți.

Primul ministru a mai invocat „proiecte foarte mari” pentru care este nevoie de bani, dând exemplul morganatic al construirii autostrăzii Braşov-Ploieşti, sub antreprenoriatul Băncii Mondiale.

Guvernul este suspectat de economiști că sacrifică investițiile pentru a avea bani pentru plata salariilor și pensiilor mărite pentru a respecta promisiunile cu care partidele de guvernnământ au câștigat alegerile.

Săptămâna trecută, ministrul Apărării Naționale și-a dat sdemisia pe fondul unor așa zise dificultăți de comunicare privind lipsa de resurse pentru plata soldelor. Tototată, MApN nu a cheltuit nici 9% din fondurile aflate la dispoziție pentru înzestrarea armatei.

Pe de altă parte, rectificarea bugetului care este programată pentru această lună este pozitivă, doar datorită transferurilor din bugetele administrațiilor locale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: