vineri

29 martie, 2024

25 iulie, 2012

Reprezentanții statelor din UE au respins, marți, proiectul de buget al Uniunii pentru perioada 2014-2020. În timp ce marii cuntributori au solicitat economii pe măsura perioadei de austeritate pe care o traveresează Europa, statele in principal beneficiare consideră inacceptabilă reducerea fondurilor de coeziune.

Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski a stârnit nemulţumirea statelor membre cu cea mai recentă propunere revizuită pentru a reflecta impactul fiscal al aderării Croaţiei la UE în iulie 2013.

Draftul de buget prevede suma de 988 de miliarde de euro, 1,03% din produsul naţional brut al Uniunii, pentru plăţi care vor fi realizate pe un angajament total de 1,033 de miliarde de euro, sau 1,08 % din PNB.


România, împreună cu celelalte 14 state din grupul ”Prietenii coeziunii”, a reiterat, în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene din 24 iulie 2012, importanța pe care o acordă politicii de coeziune și susținerii corespunzătoare a acesteia prin sumele ce îi vor fi alocate în viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2040.

Potrivit ministrul afacerilor europene Leonard Orban, actualizarea tehnică a propunerilor privind bugetul multianual al Uniunii Europene (UE) pentru 2014-2020 reprezintă limita pe care aceste state o pot accepta în ceea ce priveşte reducerea anvelopei destinate politicii de coeziune, au atras atenția țările de grupul ”Prietenii coeziunii”.

Revizuirea proiectului de buget multianual, adoptată de Comisia Europeană la 6 iulie 2012, a fost necesară pentru a se ține cont atât de implicațiile financiare ale aderării Croației la Uniunea Europeană, cât și de cele mai recente estimări asupra evoluției produsului intern brut al UE.

Poziția grupului ”Prietenii coeziunii” a fost convenită în cursul dimineții de marți și a fost expusă la reuniunea CAG de la Bruxelles de reprezentantul Poloniei, care a reamintit că, în concluziile Consiliului European din iunie 2012, politica de coeziune a fost calificată drept calea de a investi pentru a ieși din criză.


”Mai sunt încă unele probleme cărora trebuie să li se acorde atenție, având în vedere că pachetul de negociere nu reflectă într-o formă echitabilă și echilibrată interesele tuturor statelor membre”, a spus însă ministrul român.

Mandatul preşedinţiei cipriote a UE

Miniştrii participanți la Consiliul Afaceri Generale de la Bruxelles, au aprobat și mandatul președinției cipriote a Consiliului UE pentru negocierile cu Parlamentul European referitoare la bugetul UE pentru 2013.

Decizia s-a luat cu trei voturi contra (Olanda, Suedia şi Marea Britanie) și cu o abținere (Austria).

Comisia Europeană a făcut un scurt comentariu în legătură cu referendumul ce va avea loc în România la 29 iulie 2012 referitor la demiterea președintelui țării. S-a afirmat că îngrijorările exprimate de Comisia Europeană se regăsesc în raportul asupra reformei din justiție publicat la 18 iulie 2012. Iar ministrul român al afacerilor europene a prezentat succint cele mai recente evoluții politice din România, preiczează un comunicat al Ministerului Afacerilor Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: