sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 februarie, 2018

Comisia Europeană va lansa în luna mai o campanie de testare a produselor alimentare din 16 ţări ale Uniunii Europene, pe fondul acuzaţiilor privind calitatea inferioară a mărfurilor vândute în Europa de Est, anunţă Vera Jourova, comisarul UE pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen.

„Comisia Europeană tratează cu foarte mare seriozitate problema standardelor duble privind calitatea produselor alimentare şi a elaborat un plan de acţiune detaliat”, a declarat vineri Vera Jourova, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Protocolul comun de testare ar trebui să fie gata până în luna aprilie. În luna mai, ar urma să fie lansată o campanie de testare, cu participarea a cel puţin 16 ţări (selectate pe criterii geografice şi de mărime). Testele vor include formarea unui coş comun de produse comercializate în cele mai multe dintre statele membre; vor fi efectuate verificări privind compoziţia chimică şi gustul. Sperăm să prezentăm primele rezultate înainte de sfârşitul anului 2018”, a mai precizat Vera Jourova.


Ţări din fostul bloc comunist (Slovacia, Cehia, Bulgaria şi Ungaria), au acuzat în ultimii ani mai multe companii  foarte cunoscute că vând în Europa de Est produse de calitate inferioară – alimente, cosmetice, detergenți etc. – sub aceleaşi branduri şi ambalaje utilizate pe pieţele occidentale.

Testele efectuate de autoritățile naționale din aceste state au arătat diferențe semnificative la unele produse.

Statele membre ale Grupului Visegrad au fost cele mai vehemente în a cere respectarea aceluiași standard al unui produs alimentar vândut în UE, indiferent de piața de vânzare. Și România a arătat preocupare pe acest subiect dar ministerul Agriculturii a anunțat oficial,în 2017, prin ministrul Petre Daea, că preocupările sunt nejustificate.

Potrivit propunerilor formulate în 2017, Bruxellesul ar urma să aloce aproximativ un milion de euro pentru a ajuta autorităţile statelor membre să verifice produsele alimentare. În plus, vor fi elaborate planuri de armonizare a metodelor pentru depistarea produselor de calitate inferioară.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: