miercuri

24 aprilie, 2024

14 decembrie, 2017

Un vot. (Foto: Agerpres)

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, legea de adoptare a OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA, în formula în care măsura este obligatorie doar pentru firmele în insolvență sau cu întârzieri de plată.

Legea, care se aplică oricum de la 1 ianuarie, fiind emisă de guvern sub formă de OUG, urmează să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Deputații au aprobate mai multe modificări la forma aprobată de guvern, printre care și acela potrivit căruia firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA și instituțiile publice sunt exceptate de la efectuare plății într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relații comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA.


Conturile de TVA vor putea fi debitate și pentru alte obligații bugetare  şi nu exclusiv cu TVA taxa aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, incluzând avansul, respectiv cu TVA pentru buget, așa cum prevedea un amendament neaprobat.

A fost aprobată majorarea plafoanelor de plăți restante de TVA la depășirea cărora firmele trec automat în regimul plății defalcate. Deși mai mari de 10 ori față de cele prevăyute inițial, plafoanele sunt în continuare mult prea mici, potrivit mediului de afaceri.

Astfel, legea prevede că „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

  • a) La 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;
  • b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
  • c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

Deputații au majorat la 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA.


Totodată, plenul Camerei Deputaților a decis exceptarea de la split TVA și în următoarele cazuri:

  • a) în situația în care plata nu este efectuată direct de beneficiar către furnizor/ prestator;
  • b) în situația în care plata este efectuată în natură;
  • c) în situația în care plata este efectuată prin compensare;
  • d) în situația plăților efectuate cu card bancar sau sumelor puse la dispoziție prin cont escrow;

Deputaţii au mai stabilit că reducerea de 5% din impozitul pe profit (sau pe venit, pentru microîntreprinderi) va fi valabilă şi pentru frimele care ar opta pentru mecanismul Split TVA și după 1 ianuarie 2018.

Atât Consiliul Fiscal cât și cele mai reprezentative organizații ale mediului de afaceri s-au pronunțat împotriva măsurii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: