sâmbătă

20 aprilie, 2024

31 octombrie, 2017

Comisia de buget-finanţe a Senatului a decis, luni, amendarea Ordonanţei de urgenţă 23/2017 privind plata defalcată a TVA, stabilind ca această măsură să se aplice doar pentru firmele aflate în insolvenţă, faliment şi cele care la finalul anului 2017 au datorii la plata TVA.

Firmele cu întârzieri la plata TVA care vor fi introduse automat în sistemul split vor avea dreptul să renunțe la aplicarea acestui mecanism doar după 6 luni de la data în care nu se mai află în situația de a avea restanțe.

Cele care optează benevol pentru acest sistem pot ieși din mecanism doar la sfârșitul anului fiscal, dar nu mai devreme de 1 an.


Potrivit noilor modificări, contul special de TVA nu mai poate fi executat silit pentru plata altor obligații bugetare restante.

Textul de lege

Noile reglementări adoptate de comisia de buget-finanţe a Senatului prevăd că „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (…) care se află în cel puţin una din următoarele situaţii”:

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;

b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;


c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”, potrivit News.ro.

Raportul Comisiei urmează să intre marţi în plenul Senatului.

Liberalii au criticat noua formă a ordonanţei privind split TVA adoptată de comisia de buget finanţe.
„Această lege se aplică companiilor care sunt in insolvenţă sau care au restanţe la plata TVA la stat, adică tocmai acelor comapanii care au probleme cu cash-ul (pentru că nu sunt infractori toţi, nu sunt toţi evazionişti), care au intrat în insolvenţă dintr-un motiv sau altul. Acum vor fi nevoite să cheltuiască bani să-şi implementeze acest sistem”, a spus vicepreşedintele comisiei de buget finanţe a Senatului, Florin Cîţu, citat de News.ro.

Senatorul liberal crede că efectul va consta în faptul „că multe dintre aceste companii vor decide imediat să intre în faliment”.

La rândul lui, preşedintele comisiei, social-democratul Eugen Teodorovici a îndemnat „să vedem partea plină a paharului”, potrivit Agerpres.

„Ştim foarte bine că am plecat de la o formă a Guvernului propusă iniţial ca toate companiile din piaţă să aplice un astfel de mecanism de plată defalcată a TVA, iar astăzi, după discuţii purtate şi la nivelul Ministerului Finanţelor şi cu cei din piaţă, care au susţinut forma pe care Comisia de buget a propus-o, s-a ajuns la o formă de compromis. Eu zic că este un pas foarte important. Eu sper că la nivelul Camerei Deputaţilor să continue discuţia şi să sperăm că va fi o formă şi mai bună. Ideea este că este un timp foarte scurt până la final de an şi cei de la Finanţe trebuie să-şi gândească normele de aplicare şi paşii următori ca legea să fie aplicabilă”, a mai spus Teodorovici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: