miercuri

24 aprilie, 2024

27 februarie, 2017

UPDATE 13.50: Spitalul a sistat transfuziile pentru cazurile grave şi sunt acoperite doar urgenţele majore până la finalizarea anchetei.

Deși nu s-a încheiat ancheta, conducerea instituției a declarat luni, într-o conferință de presă, că reacţiile post-transfuzionale apărute la cei patru dintre pacienţi internați la ATI sunt normale:

În ceea ce-i privește pe cei pacienți care au murit după transfuzie, motivele nu sunt cunoscute încă, dar se aflau în fază terminală a bolilor pe care le aveau, potrivit Lorenei Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia”:


„Cei doi erau în stare terminală (cancer și leucemie – n. red.). Nu este vorba despre cazuri la care se poate merge doar pe o complicaţie post-transfuzională. Familiile ştiau starea lor”.

Potrivit directorului medical, nu ar fi existat nereguli în administrarea transfuziilor: cele două asistente care s-au ocupat de transfuzii „spun că au îndeplinit corect manevrele de administrare a sângelui, că au făcut verificările de rigoare, s-a făcut verificare şi la patul bolnavului”. 

S-au efectuat analizele de compatibilitate a sângelui şi nu s-au ridicat suspiciuni asupra calităţii vreuneia dintre unităţile administrate.

 


***

Știrea inițială:

Șase dintre cei 12 pacienți care au fost supuși unor transfuzii sangvine vineri, la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova, au avut reacții adverse. Două persoane dintre cele șase au murit, iar celelalte patru se sunt în stare stabilă, în Secția ATI, a declarat  pentru cursdeguvernare.ro purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ștefan Popescu.

„Vineri au fost făcut 12 transfuzii la 12 pacienți de la Hematologie, iar la șase dintre cei 12 au apărut reacții adverse post-tranfuzional. Doi din cei șase care se aflau în stare mai gravă au decedat, o femeie în vârstă de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani”, a declarat Ștefan Popescu.

Incidentul a fost raportat imediat și s-a declanșat o anchetă pentru a identifica motivele reacțiilor adverse. Echipa de anchetă este formată din reprezentanți ai DSP, inspectori sanitari și reprezentanți ai rețelei de transfuzii sangvine.

Anchetă penală pentru morți suspecte

Pe de altă parte, fiind vorba despre două morți suspecte, Secția 1 Poliție Craiova a deschis și ea o anchetă penală privind decesul celor două persoane.

Corpurile acestora au fost depuse la morga spitalului, unde va avea loc necropsia.

Ancheta autorităților sanitare va fi terminată luni

Ministrul Sănătății, Florin Bodog, a declarat că luni că un raport preliminar al celor de la Direcția județeană de sănătate publică i-a fost prezentat duminică și există suspiciunea că decesul celor doi pacienți a fost provocat de transfuzie, „dar nu se poate spune acest lucru, (deoarece) mai ales că este şi o anchetă a Poliţiei”.

Raportul final va fi prezentat însă luni după-amiaza:

„Direcţia de Sănătate Publică a trimis inspecţia acolo pentru că inspecţia are competenţă în legătură cu problemele legate de transfuzie. S-a făcut un raport preliminar pe care ni l-au transmis ieri, iar raportul final va veni în după-amiaza aceasta (luni – n. red.)”, a spus ministrul, citat de Mediafax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: