vineri

29 martie, 2024

9 mai, 2012

Potopul de bulgari săraci şi fluxul de români copleşesc autorităţile din Germania, relatează Spiegel. Dar eforturile pentru a ajuta la integrarea noilor locuitori au fost lente şi mulţi dintre imigranţi se află într-un sistem pe care nu-l înţeleg.

În mâinile lor, românii şi bulgarii ţin pungi de plastic umplute cu scrisori de la autorităţile germane şi de memento-uri de la agenţii de colectare a datoriilor, cele mai multe dintre ele fiind nedeschise.

În această săptămână, Consiliul de experţi al fundaţiilor germane privind integrarea şi migraţia (SVR), va prezenta evalurea sa pe anul 2012. Raportul anual, care analizează colaborarea cu privire la politica de integrare între autorităţile naţionale, regionale şi locale, ajunge concluzia conform căreia coordonarea este inadecvată, în timp ce cooperarea eficientă este în mare parte non-existentă.


Problema este mai evidentă în direcţia în care autorităţile se ocupă de noi grupuri de imigranţi din sud-estul Europei, iar aici nu există o strategie imperativă. Mai rău, mulţi politicieni regionali şi naţionali îşi asumă că imigranţii români şi bulgari sunt doar muncitori sezonieri şi care va reveni în curând în ţara lor de origine.

Autorităţile locale abia acum încep să realizeze că imigranţii din estul Europei intenţionează să rămână pentru totdeauna, iar Berlinul îşi ia un rol de pionierat în acest sens şi are drept scop ratificarea unui plan de acţiune, menit să îmbunătăţească în mod fundamental condiţiile pentru imigranţi până în 2016.

Sud-est europenii termină prin a lucra pe post de zilieri, câştigând uneori nu mai mult de 3 euro pe o oră, fără vreo asigurare de sănătate sau asigurări sociale. Numai în Frankfurt, aproximativ între 10.000 şi 17.000 de bulgari pretind că sunt pe cont propriu, iar marea parte dintre imigranţii recent sosiţi în Germania din România şi Bulgaria sunt de origină romă.

În decembrie anul trecut, Ministerul de Interne a trimis Comisiei Europene un raport privind situaţia romilor în Germania. Raportul a concluzionat că o strategie naţională „nu a fost necesară, deoarece romii au avut acces la programe de integrare deja existente.


Regula care se aplică la romi se aplică în mod egal pentru toţi românii şi bulgarii. Deoarece sunt toţi cetăţeni ai UE, ei nu pot fi obligaţi să participe la cursuri de integrare şi în cazul în care aleg voluntar să facă acest lucru, ei plătesc pentru acestea.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: