vineri

29 martie, 2024

6 iunie, 2011

Guvernul urmăreşte să acopere cu ajutorul imigranţilor deficitul de personal de pe piaţa internă a muncii, cauzat de faptul că specialiştii români în anumite domenii care necesită studii superioare părăsesc ţara, potrivit Strategiei naţionale privind imigraţia 2011-2014, adoptate recent de Executiv printr-o hotărâre.

”Odată cu dobândira de către cetăţenii români a dreptului de liberă circulaţie şi rezidenţă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, au crescut posibilităţile şi oportunităţile de angajare ale acestora în spaţiul european, fapt ce creează deficit de forţă de muncă în anumite domenii şi profesii pentru care este necesară absolvirea unor studii superioare specializate”, se arată în strategia guvernamentală publicată vineri în Monitorul Oficial.

În aceste condiţii, Executivul vrea să creeze pârghiile necesare pentru ca străinii din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, dar care studiază în România să rămână să profeseze mai departe pe piaţa muncii de aici.


”Guvernul României va crea pârghiile necesare pentru favorizarea rămânerii pe teritoriul naţional şi a accesului la un loc de muncă al cetăţenilor statelor terţe, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ superior din Româna, pentru domeniile şi profesiile identificate ca deficitare, precum şi al celor care snt implicaţi în proiecte de cercetare”, prevede strategia privind imigraţia.

Pentru atingerea acestui obiectiv, Guvernul are ca soluţii promovarea universităţilor româneşti, pentru a atrage studenţi străini, precum şi facilităţi care vor fi acordate străinilor absolvenţi de facultate pentru a rămâne în România, mai prevede documentul.

Câţi medici români pleacă din ţară

 

Sănătatea este unul dintre domeniile unde este resimţită cel mai mult plecrarea specialiştilor români din ţară.


Circa 1.000 de medici au părăsit România, în primele cinci luni ale acestui an, potrivit Colegiului Medicilor.

”Tendinta este de 260 de medici pe fiecare luna a anului 2011, incât la nivelul întregului an estimăm că 3.000 de medici vor pleca din sistemul românesc de sănătate”, a declarat secretarul general al CMR, Viorel Radulescu, citat de Mediafax.

Într-un studiu din anul 2010 al Colegilor Medicilor din România, 60% dintre medicii respondenţi au au declarat că ar emigra din România, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, prezentat de dr. Sandra Alexiu, Secretar al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Pe regiuni, cea mai severă aplecare către emigrare o au medicii din zona nord-est a României – regiunea cea mai defavorizată din punct de vedere economic.

Cele mai frecvente specializări ale acestor medici sunt: medicina de familie, terapia intensivă, psihiatria. Destinaţiile cele mai căutate de doctorii români sunt Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie.

Astfel, 1.000 de medici români s-au înregistrat în Franţa în perioada ianuarie 2007 – iulie 2008. Între 2003 şi 2008, Camera Medicală Federală din Germania a raportat intrarea a 927 de medici străini din România, iarConsiliul Medial General al Marii Britanii a raportat 671 de medici români înregistraţi pe teritoriu britanic între anii respectivi. De asemenea, în Italia, 555 de medici români s-au înregistrat la Asociaţia Medicală din Italia. Per total, în România, la nivelul anului 2007, erau circa 42.000 de mediciAşa-numitul exod al medicilor români peste hotare se poate explica prin veniturile destul de scăzute ale acestora în România. Venitul mediu al cabinetelor medicilor de familie pentru al treilea trimestru din 2010 a fost de 8.253 de lei pe lună. Cele mai mici venituri au fost înregistrate la cabinetele din judeţele din centru şi din vest ale ţării şi în judeţele din Moldova, cu excepţia judeţelor Botoşani, Bacău şi Vaslui.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: