joi

28 martie, 2024

10 iunie, 2012

Nimeni nu vrea să înveţe nimic decât pe pielea lui – fără să-i mai punem la socoteală pe cei grei de cap.

Rezultatele alegerilor (cred că nu vor fi diferenţe spectaculoase faţă de exit-poll-uri) arată nu că PDL-ul a pierdut şi că va pierde şi parlamentarele. Ci arată motivul sancţiunii categorice pe care o primeşte PDL şi încă: iminenţa a două fenomene periculoase pe scena politică.

Mai întâi, sancţiunea: Votul de duminică nu a fost împotriva austerităţii, împotriva vieţii grele a celor care poartă criza – că sunt ei simpli angajaţi sau oameni care-şi duc cu greu afacerile. A fost o răfuială: un vot împotriva PDL, foarte asemănător cu lovitura care a pulverizat PNŢCD-ul.

Treacă-meargă măsurile de austeritate, modul prostesc în care s-au luat – nu vorbim acum de competenţa guvernelor Boc, nişte exemplela întâmplare AICIAICI şi AICI.  (Sau chiar şi AICI). Semnele unei adevărate pofte de răzbunare se văd în prezenţa peste aşteptări de mare la vot, în caracterul neobişnuit de „politic” al votului pentru locale şi în alungarea PDL din chiar fief-urile sale.

PDL a fost spulberat ieri de metehnele care, cu 8 ani în urmă, trimiteau în opoziţie un PSD care, prin faptul că reuşise să confişte statul, părea de nezdruncinat. Atenţie: un PSD care şi el stătea bine „la cifre”: un deficit mai mult decât decent şi o creştere economică deasupra oricărei îndoieli. Şi în 2004 a fost tot un vot anti: antiPSD.

1. Mai întâi, aroganţa şi cinismul cu care cei 15-20 inşi (urmaţi de cohorte nesfârşite de clientele) care au făcut politica PDL s-au poziţionat faţă de „poporul” care a dus criza. Vorbim nu doar de insolenţa vechilului care împarte „bucatele”, ci şi de biciul din mâna acestuia. Cum să justifici noul cod al muncii acuzându-i că nu muncesc pe cei concediaţi de criză şi chiar de măsurile prosteşti ale guvernului? Cum să pui chiar totul pe cei puţini care-şi conduc afacerile corect, în timp ce criza aduce prosperitate clientelei de partid? Cum nu-ţi cade limba când vorbeşti de competenţă şi profesionalism ca „valori ale dreptei”, în vreme ce toată lumea, de la rechini la baroneţii locali îşi strecurau oamenii de gumă în cele mai sensibile puncte ale statului? Şi cum să mai vorbeşti, după aia, fără să-ţi crape obrazul, de „modernizarea statului”? Şi, în general, cum poţi crede că vei insulta la infinit inteligenţa alegătorilor care te aşteaptă, din patru în patru ani, la colţ, fără să plăteşti? Să plăteşti greu, ca PNŢCD.

Aceeaşi aroganţă şi convingere că poţi păcăli lumea la infinit a scufundat şi PSD-ul, care a avut nevoie de o alianţă puternică pentru a reveni la putere.

2. Apoi: cei 15-20 de inşi care au făcut politica PDL nu se mai săturau! După ce au confiscat maşina de furat bani din teritoriu de la PSD, după ce au pus mâna pe hăţurile marilor afaceri naţionale cu energie (vezi contractele băieţilor deştepţi făcute de guvernul Năstase şi prelungite de miniştrii PDL), au mers cu plastografia până la capăt şi au îmbunătăţit-o. Numai Miron Mitrea mai avusese trei ministere (adică BANII) într-unul singur, ca Elena Udrea. Dar numai Elena Udrea a încercat să bage pe gâtul finanţatorilor internaţionali (în timp de criză!) un program croit din capul locului pentru corupţie şi clientelism, cum a fost PNDI – au vrut, adică, să fure până în ultima clipă, până în luna parlamentarelor. Şi numai Jeffrey Franks ştie cum a blocat acest sistem de scurs miliarde de euro peste „voinţa politică” a partidului.

3. Apoi: nu poţi „vinde principii” prin gura unor oameni total rupţi de realitatea din ţară, care n-au dovedit niciodată că se pricep efectiv la ceva. Ce guvern e ăla în care Elena Udrea e cel mai bun ministru? Ce „ideologie” poţi ambala în părerea despre lume şi politică a lui Ioan Oltean? Ce soluţii poţi produce pentru domenii din economie care au nevoie de adevărate revoluţii şi de oameni vizionari pe măsură, cu un activist total ca Gheorghe Flutur ministru?

Am mai văzut filmul ăsta acum 8 ani, când „invincibilii” şi cei care sperau că „poporul va înţelege sacrificiile politice” erau trimişi la podea pe coji de nucă.

Acum avem, însă, o noutate, şi ea prevesteşte pericolele care se ivesc la orizontul vieţii noastre politice şi, prin consecinţă, guvernamentale: rezultatul votului de ieri (neaşteptat de politic) şi uninominalul într-un singur tur care se anunţă la toamnă.

Ce se vede dincolo de ele:

1. Mai întâi, probabilitatea ca votul uninominal să creeze un câştigător devastator al alegerilor parlamentare viitoare. Un 15-20 de inşi care contează la USL cu 65-70% e, pentru români, la fel de periculos ca un partid al celor 15-20 de inşi din PDL fără opoziţie. Mă uit la cine apare de vreo 3-4 săptămâni la televizor şi mi-i milă de Victor Ponta: ori îi hrăneşte, ori or să-l devoreze. Iar abuzurile de care e capabil un partid fără opoziţie nu le vor suporta cei de la PDL şi clientela lor (unii deja au căzut la învoială şi şi-au aranjat apele line ale opoziţiei!): ci tot cei care au dus, duc şi vor duce încă 8-10 ani de-aici înainte criza.

2. Cel de-al doilea pericol, pe care sunt aproape sigur că niciunul din PDL nu-l simte ca pe o responsabilitate faţă de sănătatea politică a ţării: golul de influenţă şi putere care tocmai se cască pe dreapta eşichierului politic. Acum e bine, lumea aşteaptă ca guvernul de stânga să mişte ceva. Curând însă, după alegeri, vor apărea nemulţumiţii de măsurile (sau de lipsa lor) guvernului Ponta: unde se vor duce? Când pe partea dreaptă, în breşa lăsată de PDL, pot apărea malformaţii ideologice, monştri politici, mutanţi. A uitat cineva cum, în 2000, după implozia PNŢCD, ne grăbeam să-l votăm pe Ion iliescu numai să nu ne trezim cu Vadim Tudor preşedinte? Scriam în urmă cu un an: „Acest PDL nu va supravieţui opoziţiei”. Hai să ne uităm la scena politică din Ungaria. Hai să ne uităm la amestecul exploziv – uşor de scăpat din retortă – din politica Greciei.

Dar cine mai judecă aşa, şi cine „bate” cu viziunea politică până la o atare posibilitate – reală? Şi cine se mai gândeşte că „politică” înseamnă guvernare şi consecinţe – până la nivel de viaţă personală şi afaceri? Şi că – atâtat vreme cât guvernul respectă cifrele impuse de Tratate şi finanţatori – în interiorul lor poate face orice cu oricine?

PS: Între prietenii şi amicii mei din stânga şi din dreapta: lume bucuroasă, lume tristă. Pentru toţi: nu-i timp de emoţii. E puţin mai serios decât ne-o permitem până şi noi, românii.

PS2: La ora la care închei acest text, Adriean Videanu apare din când în când la televizor şi mai anunţă că PDL a mai câştigat o comună, un orăşel, nişte consilieri pe aiurea. Nu pot decât să închei cu începutul: „Nimeni nu vrea să înveţe nimic decât pe pielea lui – fără să-i mai punem la socoteală pe cei grei de cap”.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

21 de răspunsuri

  1. Si nimic despre influenta extrem de toxica a unor canale de televiziune? antene? realitatea x 2?
    si nimic despre faptul ca Romania nu a ajuns Grecia?

    1. Pentru astea e o armată de oameni gata să contabilizeze justificările şi explicaţiile. Or s-o şi facă. E jobul lor..

  2. Impecabil, d-le Grosu.
    Daca in toamna USL obtine la parlamentare un scor comparabil cu cel de-acum, n-o sa-i mai scoata nimeni de la guvernare decat cu revolte violente, in strada.
    Iar cum intre timp, romanul (oricum un adept convins al tehnicilor de supravietuire individuala, in dauna celor la nivel de comunitate, sau societate) a descoperit ca poate oricand vota cu picioarele…
    Sa multumim pentru acest pericol mortal celui care a „inventat” uninominalul intr-un tur in politica romaneasca recenta. Fiecare pasare…

  3. despre antene&co nu se face vorbire pt ca dl grosu impartaseste aceeasi viziune antenista(cu unele nuante de nisa) . ca urmare, subiectul devine tabu.

    1. Brava! – abia aşteptam pe unul care să înţeleagă chiar tot!
      (Treci pe la casierie! Cum ieşi din birou, la subsol, la dreapta şi apoi imediat la stânga. Ai grijă cum păşeşti, au furat şi becurile, ca să nu meargă tocmai la domnul Adrian Năstase cu mâna goală..))

  4. „Şi în 2004 a fost tot un vot anti: antiPSD.”

    Oare?
    Date finale ale alegerilor din 2004:

    Camera Deputatilor
    Alianta DA – 3.191.546 voturi
    Uniunea Nationala PSD+PUR – 3.730.352 voturi

    Senat
    Alianta DA – 3.250.663 voturi
    Uniunea Nationala PSD+PUR – 3.798.607 voturi

    http://www.insse.ro/cms/rw/resource/stat_electorale.pdf

    Mie imi pare ca in 2004 poporul a vrut sa fie guvernat de PSD+PUR si sa aiba un presedinte ADA. A vrut o coabitate si a obtinut „solutia imorala”, adevarata solutie imorala!

    Poporul a votat si in 2008.

    Camera Deputatilor
    PDL – 2.228.860 voturi
    PSD+PC – 2.279.449 voturi
    PNL – 1.279.063 voturi

    Senat
    PDL- 2.312.358 voturi
    PSD+PC – 2.352.968 voturi
    PNL – 1.291.029 voturi

    Poporul a obtinut Boc. Plus afirmatia taioasa a lui Basescu conform careia poporul nu va obtine guvernarea dorita decat daca rezultatele la urne vor fi net majoritare in favoarea unui partid inregistrat la tribunal.
    Cam asta ar fi istoria.

    1. Doamnă, rog faceţi o comparaţie cu confiscarea statului de către guvernul PSD-Năstase (ştiu că ştiţi, dar eu, pe lângă că ştiu, am mai şi simţit! – şi n-am să iert niciodată pe nimeni din cei care – direct sau indirect – m-au blocat în meseria mea numai ca să fure ei şi ai lor ce aveau de furat (şi vă felicit că gândiţi, presupun, ca mine) şi o să vedeţi că proporţia energiei politice şi a consecinţelor se păstrează.
      în zilele următoare am să scriu – pe baza experienţei din zilele alstea (sin din ultimii 19 ani (de când sunt eu ziarist) despre sfintele masochisme. Să nu vă supăraţi niciodată pe mine, că am să argumentez,:)

  5. Niciodata nu am sa ma pot supara pe un jurnalist bun.

    Despre consecinte cred ca este prea devreme sa ne pronuntam. Si mie imi este teama de urmarile unui vot mult prea dezechilibrat in iarna. Nu ar fi sanatoasa o majoritate zdrobitoare, dar o majoritate clara a devenit obligatorie numai si numai din vina dlui. Basescu.

    PDL are de strabatut un desert.
    Probabil ca ar fi bine sa se formeze un nou partid de dreapta. Dar o dreapta decenta, care sa nu preia politicile si sloganele ultraconservatoare ale republicanilor radicali din USA sau ale Tea Party. Intr-o tara europeana si saraca precum Romania nu ar avea nicio sansa. Ar fi doar un loc de adunare pentru toti evazionistii fiscali inca neprinsi.Si pentru ceva asociali.

    Vad ca multi isi pun sperantele unui viitor construct in MRU.
    MRU este o persoana remarcabila, foarte placuta in conversatie, este cult si abil. Dar este o personalitate rece, nu are suficienta energie interioara pentru a atrage. Si a adoptat, din nefericire, discursul despre „lenesi” intr-o tara in care locurile de munca sunt pe sponci, iar multi dintre cei care muncesc din greu sunt platiti precum milogii. MRU nu prea cunoaste lumea reala, nu o simte.
    Chiar nu gasiti un om care sa fi crescut cinstit o afacere adevarata (si cu respect pentru salariatii sai!), fara sa se adape din bani publici, fara a fi fost client al partidelor si care sa-si fi platit corect impozitele?
    Unul care sa nu-şi fi deschis firme intr-un offshore si sa nu-si fi dus banii sub palmieri? Un asemenea om ar fi credibil ca lider de dreapta.
    Altfel, un om care si-a construit cariera 100% in sectorul bugetar nu prea este credibil in rolul „de dreapta”.
    O asemenea persoana poate fi foarte convenabila mediului corporatist pentru ca este „receptiva” la argumentele investitorilor straini si, un pic!, la argumentele afaceristilor-clienti politici, fara se se mai incurce si cu interesele micului antreprenor din Radauti. Nu va fi reprezentantul adevaratilor antreprenori romani pentru ca nu le simte la timp si corect dinamica intereselor.
    Nu va fi „boierul”, va fi „ciocoiul” – ca sa utilizam imaginarul popular…

    1. avem nevoie deopotriva de o dreapta decenta si de o stanga decenta. in absolut egală măsură. pdl are de străbătut un deşert. da. asta să însemne că psd (usl) mai amână (încă o dată) să şi-l străbată?
      nici nu stiu daca să mă bucur sau să mă intristez că îi ştiu pe toti.

      1. Nicio grija! PSD va strabate si el o cale dura. Chiar la guvernare fiind. Dar guvernarea nu va mai semana cu ceea ce stiam noi de dinainte de criza.

  6. Excelent. Nu recomandă el Mixich nici articole şi nici autori aiurea.
    Nutzi aia, cu ale 3 ministere „puse una peste alta”, cum o fi ajuns ea la concentrarea aia de putere şi de bani? Ştim şi noi aforismul lui Kissinger, cel cu puterea şi ce reprezintă ea, dar nici chiar aşa, să amestece planurile în halul ăsta.

    1. te salut, ALIN, Da, fara sa clipesti, dar cu 2 conditii parsive: citeza si da link, si: semn cand apari la Bucuresti sa te chinuiesc cu sticla aia de vin pe care de 12 ani nu reusim sa o bem.., daca nu la Sibiu – macar aici-off,-:)

  7. REMARCABIL.ACESTA E PERICOLUL DAR SI SOLUTIA.USL va avea cred soarta CDR si guv. Ponta a lui celalat Victor, CIORBEA mai ales ca astazi va cuvinta in parlament despre cit de maret si potent e(suna cunoscut) si va cere sa fie taietorul de cascaval si capete.Cred ca dracul nu e asa de negru si ca pina in iarna cu un euro=7,5 sau, piei drace, 10 lei,cu o inflatie de 20-50% se va vota tot ANTI dar anti USL si mai grav TOTI CARE AU FOST IN POLITICA PINA ACUM.

    1. Nu sunt sigur ca inteleg, d-le Georgescu.
      Solutia sa scapam de USL este asadar deprecierea cu 100% (sau mai mult) a leului in urmatoarele cateva luni si o inflatie de 50%? Iar dvs. chestia asta vi se pare dezirabila?

  8. Pingback: iubire

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

21 de răspunsuri

  1. Si nimic despre influenta extrem de toxica a unor canale de televiziune? antene? realitatea x 2?
    si nimic despre faptul ca Romania nu a ajuns Grecia?

    1. Pentru astea e o armată de oameni gata să contabilizeze justificările şi explicaţiile. Or s-o şi facă. E jobul lor..

  2. Impecabil, d-le Grosu.
    Daca in toamna USL obtine la parlamentare un scor comparabil cu cel de-acum, n-o sa-i mai scoata nimeni de la guvernare decat cu revolte violente, in strada.
    Iar cum intre timp, romanul (oricum un adept convins al tehnicilor de supravietuire individuala, in dauna celor la nivel de comunitate, sau societate) a descoperit ca poate oricand vota cu picioarele…
    Sa multumim pentru acest pericol mortal celui care a „inventat” uninominalul intr-un tur in politica romaneasca recenta. Fiecare pasare…

  3. despre antene&co nu se face vorbire pt ca dl grosu impartaseste aceeasi viziune antenista(cu unele nuante de nisa) . ca urmare, subiectul devine tabu.

    1. Brava! – abia aşteptam pe unul care să înţeleagă chiar tot!
      (Treci pe la casierie! Cum ieşi din birou, la subsol, la dreapta şi apoi imediat la stânga. Ai grijă cum păşeşti, au furat şi becurile, ca să nu meargă tocmai la domnul Adrian Năstase cu mâna goală..))

  4. „Şi în 2004 a fost tot un vot anti: antiPSD.”

    Oare?
    Date finale ale alegerilor din 2004:

    Camera Deputatilor
    Alianta DA – 3.191.546 voturi
    Uniunea Nationala PSD+PUR – 3.730.352 voturi

    Senat
    Alianta DA – 3.250.663 voturi
    Uniunea Nationala PSD+PUR – 3.798.607 voturi

    http://www.insse.ro/cms/rw/resource/stat_electorale.pdf

    Mie imi pare ca in 2004 poporul a vrut sa fie guvernat de PSD+PUR si sa aiba un presedinte ADA. A vrut o coabitate si a obtinut „solutia imorala”, adevarata solutie imorala!

    Poporul a votat si in 2008.

    Camera Deputatilor
    PDL – 2.228.860 voturi
    PSD+PC – 2.279.449 voturi
    PNL – 1.279.063 voturi

    Senat
    PDL- 2.312.358 voturi
    PSD+PC – 2.352.968 voturi
    PNL – 1.291.029 voturi

    Poporul a obtinut Boc. Plus afirmatia taioasa a lui Basescu conform careia poporul nu va obtine guvernarea dorita decat daca rezultatele la urne vor fi net majoritare in favoarea unui partid inregistrat la tribunal.
    Cam asta ar fi istoria.

    1. Doamnă, rog faceţi o comparaţie cu confiscarea statului de către guvernul PSD-Năstase (ştiu că ştiţi, dar eu, pe lângă că ştiu, am mai şi simţit! – şi n-am să iert niciodată pe nimeni din cei care – direct sau indirect – m-au blocat în meseria mea numai ca să fure ei şi ai lor ce aveau de furat (şi vă felicit că gândiţi, presupun, ca mine) şi o să vedeţi că proporţia energiei politice şi a consecinţelor se păstrează.
      în zilele următoare am să scriu – pe baza experienţei din zilele alstea (sin din ultimii 19 ani (de când sunt eu ziarist) despre sfintele masochisme. Să nu vă supăraţi niciodată pe mine, că am să argumentez,:)

  5. Niciodata nu am sa ma pot supara pe un jurnalist bun.

    Despre consecinte cred ca este prea devreme sa ne pronuntam. Si mie imi este teama de urmarile unui vot mult prea dezechilibrat in iarna. Nu ar fi sanatoasa o majoritate zdrobitoare, dar o majoritate clara a devenit obligatorie numai si numai din vina dlui. Basescu.

    PDL are de strabatut un desert.
    Probabil ca ar fi bine sa se formeze un nou partid de dreapta. Dar o dreapta decenta, care sa nu preia politicile si sloganele ultraconservatoare ale republicanilor radicali din USA sau ale Tea Party. Intr-o tara europeana si saraca precum Romania nu ar avea nicio sansa. Ar fi doar un loc de adunare pentru toti evazionistii fiscali inca neprinsi.Si pentru ceva asociali.

    Vad ca multi isi pun sperantele unui viitor construct in MRU.
    MRU este o persoana remarcabila, foarte placuta in conversatie, este cult si abil. Dar este o personalitate rece, nu are suficienta energie interioara pentru a atrage. Si a adoptat, din nefericire, discursul despre „lenesi” intr-o tara in care locurile de munca sunt pe sponci, iar multi dintre cei care muncesc din greu sunt platiti precum milogii. MRU nu prea cunoaste lumea reala, nu o simte.
    Chiar nu gasiti un om care sa fi crescut cinstit o afacere adevarata (si cu respect pentru salariatii sai!), fara sa se adape din bani publici, fara a fi fost client al partidelor si care sa-si fi platit corect impozitele?
    Unul care sa nu-şi fi deschis firme intr-un offshore si sa nu-si fi dus banii sub palmieri? Un asemenea om ar fi credibil ca lider de dreapta.
    Altfel, un om care si-a construit cariera 100% in sectorul bugetar nu prea este credibil in rolul „de dreapta”.
    O asemenea persoana poate fi foarte convenabila mediului corporatist pentru ca este „receptiva” la argumentele investitorilor straini si, un pic!, la argumentele afaceristilor-clienti politici, fara se se mai incurce si cu interesele micului antreprenor din Radauti. Nu va fi reprezentantul adevaratilor antreprenori romani pentru ca nu le simte la timp si corect dinamica intereselor.
    Nu va fi „boierul”, va fi „ciocoiul” – ca sa utilizam imaginarul popular…

    1. avem nevoie deopotriva de o dreapta decenta si de o stanga decenta. in absolut egală măsură. pdl are de străbătut un deşert. da. asta să însemne că psd (usl) mai amână (încă o dată) să şi-l străbată?
      nici nu stiu daca să mă bucur sau să mă intristez că îi ştiu pe toti.

      1. Nicio grija! PSD va strabate si el o cale dura. Chiar la guvernare fiind. Dar guvernarea nu va mai semana cu ceea ce stiam noi de dinainte de criza.

  6. Excelent. Nu recomandă el Mixich nici articole şi nici autori aiurea.
    Nutzi aia, cu ale 3 ministere „puse una peste alta”, cum o fi ajuns ea la concentrarea aia de putere şi de bani? Ştim şi noi aforismul lui Kissinger, cel cu puterea şi ce reprezintă ea, dar nici chiar aşa, să amestece planurile în halul ăsta.

    1. te salut, ALIN, Da, fara sa clipesti, dar cu 2 conditii parsive: citeza si da link, si: semn cand apari la Bucuresti sa te chinuiesc cu sticla aia de vin pe care de 12 ani nu reusim sa o bem.., daca nu la Sibiu – macar aici-off,-:)

  7. REMARCABIL.ACESTA E PERICOLUL DAR SI SOLUTIA.USL va avea cred soarta CDR si guv. Ponta a lui celalat Victor, CIORBEA mai ales ca astazi va cuvinta in parlament despre cit de maret si potent e(suna cunoscut) si va cere sa fie taietorul de cascaval si capete.Cred ca dracul nu e asa de negru si ca pina in iarna cu un euro=7,5 sau, piei drace, 10 lei,cu o inflatie de 20-50% se va vota tot ANTI dar anti USL si mai grav TOTI CARE AU FOST IN POLITICA PINA ACUM.

    1. Nu sunt sigur ca inteleg, d-le Georgescu.
      Solutia sa scapam de USL este asadar deprecierea cu 100% (sau mai mult) a leului in urmatoarele cateva luni si o inflatie de 50%? Iar dvs. chestia asta vi se pare dezirabila?

  8. Pingback: iubire

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: