joi

28 martie, 2024

10 octombrie, 2017

Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a dezbătut marți o propunere a Comisiei Europene privind normele pentru „un sistem de TVA definitiv, pentru ca acesta să devină mai simplu, rezistent la fraudă și favorabil întreprinderilor”, potrivit unui comunicat al ECOFIN.

Pachetul Sistemului de TVA definitiv dezbătut de ECOFIN conține mai multe noutăţi tehnice, în ideea aplicării celor patru principii în baza cărora să funcționeze în viitor ”o zonă unică europeană” în materia taxei pe valoare adăugată. Cele patru principii au fost prezentate de comisarul european Pierre Moscovici săptămâna trecută.

(Citiţi şi: ”Directiva TVA – planul de reformă: Comisia Europeană propune eliminarea cotei 0 la achiziții transfrontaliere”)

Primii paşi de reformare a sistemului de TVA european definitiv sunt:

  • introducerea noţiunii de „Persoană impozabilă certificată” – o categorie de companii demne de încredere care vor beneficia de reguli mult mai simple și mai puțin consumatoare de timp. Aceste reguli mai simple se referă la:
    • simplificarea şi armonizarea regulilor privind constituirea stocurilor   în scopul vânzării, în ţări unde companiile nu sunt reprezentate (call-off arrangements);
    • recunoaşterea codului de identificare TVA al clientului pentru exceptarea de TVA la livrările de bunuri intracomuniare;
    • simplificarea regulilor de asigurare a certitudinii legale privind tranzacţiile în lanţ;

De asemenea, directiva TVA va fi amendată pentru a include introducerea principiilor de bază privind :

  • taxarea în ţara membră a UE de destinaţie, răspunderea plăţii fiind a furnizorului, cu excepţia cazului în care clientul este persoană impozabilă certificată;
  • One Stop Shop: companiile care vând bunuri peste granițe să își onoreze obligațiile în materie de TVA în sistemul ”One Stop Shop”. Comercianții vor putea face declarații și plăți utilizând un singur portal online în limba lor proprie și în conformitate cu aceleași reguli și template-uri administrative ca și în țara lor;

Vor fi amendate şi:

  • Regulamentul UE nr 282/2011 pentru a simplifica prevederile privind transportul intracomunitar în scopul exceptării de TVA, măsură de asemenea rezervată persoanelor impozabile certificate;
  • Regulamentul TVA privind cooperarea administrativă, pentru includerea persoanelor impozabile certitficate în sistemul electronic de schimb de informaţii VIES. Sistemul va permite ţărilor membre şi operatorilor să verifice rapid dacă un operator deţine statutul de persoană impozabilă certificată.

Comisia Europeană (CE) va adopta în 2018 o propunere de directivă şi măsurile tehnice de aplicare a modificărilor, pe baza cărora vor avea loc dezvoltării IT pentru buna funbcționare a noului sistem până în 2022.

Totodată, CE va adopta până în noiembrie 2017 o propunere privind consolidarea instrumentelor administrative de luptă împotriva fraudelor:

  • întărirea capacității de analiză rapidă a riscului cu informațiile Eurofisc;
  • acțiuni ale organismelor de aplicare a legii la nivelul UE (Europol OLAF și EPPO);
  • măsuri de combatere a lacunelor privind importurile, prin facilitarea accesului sistematic la informațiile relevante de către autoritățile fiscale și vamale.

Până la sfârșitul anului, CE va supune Consiliului UE și Parlamentului European două rapoarte privind:

  • procedurile de înregistrare a persoanelor impozabile și de determinare și colectare a TVA, ca și privind modalitățile sistemelor de control și rezultatele acestora;
  • asistența reciprocă a țărilor membre privind recuperarea taxelor în general și a TVA în special, care nu sunt plătite voluntar.

Concluzii

Modernizarea sistemului TVA și adaptarea acestuia la provocările reprezentate de lupta împotriva fraudei „este esențială pentru viitorul pieței noastre unice.

Reforma sistemului actual de TVA ar trebui să contribuie la dezvoltarea pieței unice digitale și să completeze agenda stabilită de Comisie pentru un sistem fiscal mai echitabil și mai eficient în UE”, spune documentul Comisiei Europene (CE) dezbătut marți de ECOFIN.

CE consideră că „este urgent să progresăm pe calea spre un sistem de TVA la nivelul UE, care să stimuleze crearea de locuri de muncă, creșterea economică, investițiile și competitivitatea și este apt pentru o economie din ce în ce mai digitală”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: