luni

22 aprilie, 2024

11 aprilie, 2016

pensions_2369684bSistemul public de pensii de stat din SUA a dezvoltat o gaură de finanțare de 3.400 de miliarde de dolari care va pune mai multă presiune municipalități și pe administrațiile de la nivelul statelor de a reduce cheltuielile publice sau de a majora taxele pentru a evita intrarea în insolvență, cum s-a întâmplat cu orașul Detroit, scrie Financial Times.

Potrivit unor cercetări academice, deficitul consolidat de finanțare a fondurilor de pensii din Statele Unite este de trei ori mai ridicat decât cifrele oficiale și în creștere.

”Este evident de câțiva ani că numeroase orașe și state își subfinanțează critic programele de pensii și ascund găurile fiscale cu trucuri fiscale”, a precizat Devin Nunes, membru republican al Congresului. Nunes a depus luna trecută un proiect de lege prin care propune schimbarea fundamentală a modului în care sunt raportate datele financiare ale fondurilor publice de pensii.


”Când aceste fonduri de pensii intră în insolvență, vor crea probleme atât de dezastruoase încât oficialii lor vor presupune că guvernul federal va fi nevoit să le salveze”, a adăugat republicanul.

Deficitele fondurilor de pensii au jucat deja un rol important la intrarea în insolvență a unor orașe precum Detroit (Michigan) sau San Bernardino (California), iar oficialii americani se tem acum că și alte orașe vor avea aceeași soartă.

Joshua Rauh, cercetător la Institutul Hoover, profesor de finanțe la Stanford și autor al studiului citat de FT, susține că ”problema pensiilor amenință să consume bugetele de stat și locale în absența unor schimbări majore”.

”Este destul de probabil ca pe un orizont de 5-10 ani să vedem mai multe orașe în faliment, pe fondul unor probleme legate de datoriile fondurilor de pensii”, a spus el.


Statele Illinois, Arizona, Ohio și Nevada, precum și orașele Chicago, Dallas, Houston și El Paso au cele mai mari deficite raportate la veniturile bugetare.

Pentru a face față acestor datorii, multe autorități vor fi nevoite să crească valoarea contribuțiilor vărsate în fondurile de pensii, fie prin majorarea taxelor fie prin tăierea unor cheltuieli.

La ora actuală, statele și guvernele locale contribuie cu 7,3% din venituri la fondurile publice de pensii, însă acest procent ar trebui majorat la 17,5% pentru a opri adâncirea deficitului de finanțare, reiese din studiul citat.

California, Illinois, New Jersey, Chicago și Austin ar trebui să vireze 20% din venituri, în vreme ce fondurile de pensii din Nevada ar avea nevoie de 40% din veniturile bugetare.

Joshua Rauh atrage atenția asupra optimismului din calculele publice, unde amploarea problemei este ascunsă de faptul că autoritățile anticipează randamente anuale de 7-8%, ”extrem de optimiste și puțin probabil a fi atinse”. Cercetătorul susține că o estimare mai optimistă, bazată pe randamentele tilurilor de Trezorerie este de 2-3% pe an.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: