vineri

19 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2018

În rolul șefului ANAF, Ionuț Mișa

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe (FNSF) a reacționat vehement la anunțul făcut la începutul săptămânii de către ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, potrivit căruia 4.000 de posturi de funcționari, majoritatea de la Fisc, urmează să fie restructurate.

Sindicaliștii nu doar că se opun restructurării, ci anunță că instituția mai trebuie să facă angajări din cauză că are un deficit  de 3.700 de funcționari.

”Revolta” reprezentanților Fiscului apare în condițiile în care performanța instituției este una foarte proastă. Dar nu deficitul de angajați produce acest rezultat, or reclamatele ”condiții improprii de desfășurare a activității”, ci faptul că instituția, cu bună-știință, nu este informatizată și nici nu pare să vrea să se informatizeze, în ciuda zecilor demilioane deeuro pe care-i are la dispoziție pentru modernizare.


Și faptul că lipsa de tehnologie este dublată de acțiuni și de mentalitate de portărel.

Informatizarea căreia i s-a dat cu piciorul

O lungă serie de miniștri de Finanțe și de șefi ANAF  și-au adus aportul la blocarea proiectului de reformă a fiscului românesc, demarat oficial în 2013, în colaborare cu Banca Mondială.

După 5 ani de zile, în 2018, instituția financiară internațională așteaptă o decizie de la București privind soarta programului care e blocat de un an de zile.

(Citiți și: Oficial, Banca Mondială – Reforma ANAF este suspendată de 12 luni, Banca nu a mai decontat noi plăți)

Informatizarea este cea care lipsește unei instituții care azi înregistrează un deficit de încasare de TVA de 36%, cel mai mare din UE, iar gradul de colectare al veniturilor fiscale este, optimist, la 26% din PIB.


Asta în condițiile în care Fiscul are 24.677 angajați și, în total, 27.949 de posturi în organigramă.

Dacă ne raportăm la datele oficiale ale INS, în 2018, populația României a ajuns la 22.194.000 de cetățeni. Asta înseamnă că 0,11% din populația țării e angajata ANAF. Altfel spus: există 1 lucrător al Fiscului la 899 de români.

Peste Ocean, acolo unde se află și sediul Băncii Mondiale, înțelegem de ce e importantă informatizarea Fiscului. Omologul american al ANAF e IRS. Fiscul american are, potrivit datelor oficiale publicare pe pagina instituției, 70.573 de angajați, la o populație de 325,7 milioane.

Asta înseamnă că 0,02 % dintre americani sunt angajați ai IRS. Altfel spus:  există 1 angajat IRS la 4.610 cetățeni americani.

În SUA, costul colectării a 100 de dolari americani este de 34 de cenți. În România, costul colectării a 100 de lei este de 1,02 lei, procentual de 3 ori mai mult decât în SUA.

În SUA, gradul de colectare al veniturilor fiscale este de 36% din PIB, iar deficitul de încasare al TVA este de 16,2%.

Poziția oficială a funcționarului român: n-avem, nu putem, nu știm

Agenția națională de știri, Agerpres, a publicat joi următoarea știre:

Sistemul fiscal de colectare şi administrare a bugetului naţional al României are un deficit de aproximativ 3.700 de funcţionari publici, generat de lipsa angajărilor de aproximativ 7 ani, afirmă reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe (FNSF).

Consiliul Naţional al FNSF s-a reunit în şedinţa extraordinară pentru a analiza declaraţiile publice privind reducerile de personal, în condiţiile în care ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat pe 10 noiembrie că peste 4.000 de posturi din administraţie vor dispărea, iar cele mai multe posturi, peste 3.200, vor fi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Potrivit sindicaliştilor din finanţe, deficitul de personal a generat un volum mare de muncă care nu a putut fi acoperit prin acordarea de timp liber corespunzător, dar nici nu este plătit în consecinţă. În acest context, totalul orelor suplimentare efectuate la nivel naţional se ridică la 742.500 ore/ lună, însemnând un total de 17,82 milioane de lei neachitaţi lunar salariaţilor din sistemul fiscal din România.

„Pe lângă personalul insuficient, sistemul fiscal din România se confruntă de o lungă perioadă cu dotări materiale total insuficiente (calculatoare, softuri, etc) şi condiţii uneori improprii pentru desfăşurarea activităţii (sedii insalubre, lipsa spaţii arhivare, etc)”, precizează reprezentanţii FNSF în comunicat.

În perioada 8-10 noiembrie 2018, Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a avut discuţii cu şeful de la Finanţe, iar acesta a fost informat că „există premisele declanşării unui conflict de muncă la nivel naţional”, care poate duce la blocarea activităţii de colectare şi administrare a veniturilor la bugetul statului.

Întrebat după ședința de guvern de joi dacă se are în vedere o reorganizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care să includă şi concedieri ale angajaţilor, ministrul Eugen Teodorovici a precizat că a discutat cu sindicatele din domeniu şi a dat un mesaj de susţinere a întregii echipe din cadrul ANAF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: