luni

22 aprilie, 2024

28 februarie, 2017

UPDATE 17.40: CSM a respins cererile judecătoarei Simona Marcu, asfel încât procurorul general Augustin Lazăr nu va fi cercetat pentru declarațiile făcute în legătură cu OUG 13.

„A fost un test pentru independența magistraților. A fost un test bun pentru a se vedea dacă un membru CSM poate să spună ce gândește”, a declarat Augustin Lazăr la ieșirea de la ședința CSM.

Un singur membru CSM a votat pentru cercetare. „Nici eu nu știam de câtă încredere mă bucur”, a spus Augustin Lazăr.


De asemenea, a fost respinsă și cererea, tot a judecătoarei Simona Marcu,  de verificare a modului în care DNA a anchetat emiterea OUG 13.

***

Știrea inițială:

Judecătoarea Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii) începând din acest an, a cerut marți sesizarea Inspecției Judiciare (din cadrul CSM) pentru a se verifica modul în care procurorul general Augustin Lazăr a gestionat comunicarea după emiterea OUG 13, adică declarațiile ale acestuia și ale Ministerului Public.


În afara acestui subiect, ea a mai cerut și verificarea disfuncționalităților de la DNA Ploiești, de unde a demisionat procurorul anticorupție Mircea Negulescu, care apare într-una dintre înregistrările difuzate de postul fugarului Sebastian Ghiță, România Tv.

„Vă propun să suplimentăm ordinea de zi cu două puncte. Primul punct care să vizeze sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la contextul în care DNA și-a arogat competența de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normativ, în sensul celor reținute în decizia CCR, precum și sub alte aspecte, (…) în special cu privire la situația de la DNA Ploiești, respectiv dacă s-au cunoscut disfuncționalitățile de la această unitate de Parchet și care au fost măsurile, dacă s-au luat măsuri, care au fost acestea, pentru a preîntâmpina evoluția acestui caz”, a propus Simona Marcu.

A doua propunere îl vizează pe Augustin Lazăr:

„Al doilea punct vizează sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13/2017, din perspectiva respectării obligației de rezervă pe care o are orice magistrat”, a spus Simona Marcu.

Plenul CSM a fost de acord, deocamdată, cu introducerea pe ordinea de zi a discuției privind posibila sesizare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: