joi

28 martie, 2024

8 august, 2014

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, vineri, la 10 ani de închisoare cu executare, dublu faţă de condamnarea din prima instanţă şi totodată pedeapsa maximă prevăzută de lege în cazul spălării de bani.

Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), dosar în care prejudiciul a fost calculat la peste 60 de milioane de euro.

De asemenea, i s-au interzis mai multe drepturi, printre care şi cel de a fi ales, pe o perioadă de cinci ani.
***


Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins cererea apărării lui Dan Voiculescu de schimbare a infracţiunii de spălare de bani în cea de tăinuire (care s-a prescris), şi a extins acuzaţia de spălare de bani litera c), la spălare de bani literele  b) şi c).

Hotărârea este definitivă, dar există teoretic două căi de atac extraordinare: recursul în anulare şi recursul în casaţie.

În prima instanţă, la Tribunalul Bucureşti, Dan Voiculescu a primit, în luna septembrie 2013, o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani. Instanţa a mai dispus atunci încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune (folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite), întrucât se împlinise termenul de prescripţie specială.

Confiscări

Instanţa a mai dispus blocarea tuturor conturilor lui Dan Voiculescu, pentru recuperarea prejudiciului, precum şi:

  • confiscarea a câte 2,9 milioane de lei de la Camelia şi Corina Voiculescu, banii reprezentând contravaloarea acţiunilor Grivco ce le-au fost donate de tatăl lor, Dan Voiculescu
  • se confiscă sediul posturilor Antena şi cel al grupului de firme Grivco
  • se confiscă şi casa din Şoseaua Kiseleff a lui Dan Voiculescu

(Citiți Și: Dan Voiculescu s-a predat. Cum se recuperează prejudiciul din „Dosarul ICA” )

Celelalte condamnări din dosar

Gheorghe Mencinicopschi – opt ani de închisoare cu executare, comparativ cu şase ani cu executare în prima instanţă


Sorin Pantiş – şapte ani cu executare, comparativ cu şase ani cu executare în prima instanţă

Corneliu Popa – opt ani de închisoare cu executare, faţă de şase ani de închisoare cu executare, la TMB

Gheorghe Sin – patru ani cu suspendare (cinci ani de închisoare cu executare în prima instanţă)

Grigore Marinescu – trei ani cu suspendare (cinci ani de închisoare cu executare, la TMB)

Cătălin Sandu Jean – a rămas la şase ani de închisoare cu executare, ca la TMB

Vlad Săvulescu – tot şase ani de închisoare cu executare, ca în prima instanţă

Flavius Adrian Pop – cinci ani de închisoare cu executare (şase ani de închisoare cu executare, la TMB).

Constantin Baciu – patru ani cu suspendare (cinci ani de închisoare cu executare, la TMB)

Alexandru Petre – Trei ani cu suspendare (faţă de cinci ani de închisoare cu executare, în prima instanţă)

Vica Ene – trei ani cu suspendare (cinci ani de închisoare cu executare, la TMB).

Dan Voiculescu și influența sa în România postcomunistă

Fost colaborator al Securităţii comuniste, aşa cum avea să decidă CNSAS, în iunie 2006, Dan Voiculescu a influnențat scena publică a României de după anul 1989, atât prin modul în care a făcut afaceri, cât și prin felul în care s-a immplicat pe scena politică.

Iată principale repere:

  • 1990- înfiinţează Holdingul Grivco, care la început a avut ca principală activitate comerțul exterior, pe scheletul activității sale principale din perioada comunistă.
  • 1991- Fondează Partidul Umanist din România şi cumpără tipografia Intact
  • 1993, iunie- lansează Antena 1, iniţial televiziune regională care emitea în București și în zonele din jurul Capitalei, şi publicaţia Jurnalul Naţional
  • 1996- Averea lui Dan Voiculescu atinge primul milion de dolari
  • 2000- PUR se înscrie pe liste comune cu PSD alături de care formează Polul Social Democrat. Sub această titulatură participă la guvernare între 2000-2002.
  • 2004, septembrie- se formează Uniunea Naţională PSD+PUR, care câştigă alegerile generale
  • 2004, decembrie- părăseşte Uniunea Naţională PSD+PUR pentru a participa la guvernare alături de Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD şi UDMR
  • 2005, ianuarie- Preşedintele Traian Băsescu denunţă drept imorală alianţa cu PUR, dând startul războiului total dintre cei doi
  • 2005, mai- Partidul Umanist din România se transformă în Partidul Conservator
  • 2007, aprilie- Comisia parlamentară condusă de senatorul Dan Voiculescu reușeşte, pentru prima oară în istoria post-decembristă a României, suspendarea unui președinte în funcție
  • 2008, aprilie- PC decide continuarea negocierilor cu PSD pentru formarea unei noi alianţe cu PSD în vederea alegerilor parlamentare din noiembrie
  • 2009- reuşeşte să promoveze „legea Voiculescu”, prin care se împiedică retrocedarea în natură a imobilelor naționalizate abuziv de regimul comunist proprietarilor lor legitimi
  • 2011, ianuarie- PC formează Alianţa de centru dreapta împreună cu PNL
  • 2013, octombrie- PC denunţă ACD şi participă la alegerile europene din 2014 pe liste comune cu PSD şi UNPR
  • 2014, august- condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în „dosarul ICA”
  • În tot acest timp, a avut o mare influență în numirea unor oficiali guvernamentali, închegarea sau destrămarea unor alianțe politice, stabilirea legislației în diverse domenii în care companiile sale aveau interes. A avut o mare influență asupra unor lideri politici, dependenți de expunere și promovarea prin intermediul grupului său media.

O sentință previzibilă chiar și pentru Dan Voiculescu

Dan Voiculescu a dat vineri mai multe declaraţii din care se înţelegea că s-a resemnat cu ideea unei condamnări cu executare.

El a explicat că după vizita la Poliţia Ilfov (impusă de procedura controlului judiciar) va aştepta verdictul acasă: „Plec acasă, fac o baie, după care aştept să vină cine trebuie să vină… nu ştiu care e procedura”.

„Am spus mereu că nu sunt speriat”, a mai declarat Dan Voiculescu, referindu-se la închisoare şi la condiţiile din penitenciar.

El a susţinut din nou că acest proces şi condamnarea sunt un efect al „războiului” purtat cu Traian Băsescu: „Eu mi-am asumat o luptă, mi-am asumat-o cu demnitate, cu onoare, cu mult curaj, că nu e uşor să te lupţi cu preşedintele statului tău, care are pârghii nenumărate şi are o forţă care nu se poate compara cu forţa unui cetăţean în fond, chiar dacă am avut disputa politică cu el legată de suspendarea din 2007 şi tot ce-a urmat”, a explicat Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu este al doilea milionar şi proprietar de presă român condamnat la închisoare, după Sorin Ovidiu Vîntu.

A fost unul dintre cei mai puternici oameni din România, fondatorul unui partid mic, dar care a fost partener de guvernare al PSD în mai multe guverne, graţie trustului de presă aflat în spatele lui Dan Voiculescu. Preşedintele Traian Băsescu vorbea despre guvernele făcute şi desfăcute la Grivco, dar chiar şi el s-a folosit de PC, „soluţia imorală”, cum o numea şeful statului, pentru constituirea guvernului Tăriceanu, după câştigarea alegerilor din 2004.

De asemenea, Dan Voiculescu a fost acuzat de opozanţii săi politici că a iniţiat din umbră cele două suspendări ale preşedintelui Traian Băsescu (în 2007 şi 2012).

În anul 2010, Curtea de Apel Bucureşti decidea definitiv că Dan Voiculescu a fost colaborator al Securităţii, cu numele de cod Felix. Conform dosarului, el a dat note informative inclusiv despre membri ai familie sale, printre care verişoara sa Paraschiva Silaghi.

Deşi a negat în continuare colaborarea cu Securitatea, la alegerile din 2012, în declaraţia depusă la Biroul Electoral Central recunoştea că a fost colaborator. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, el ar fi riscat o condamnare pentru fals în acte.

Înainte de 1989 a lucrat în comerţul exterior şi au existat speculaţii că şi-ar fi construit imperiul de firme cu bani din conturile secrete ale lu Nicolae Ceauşescu.

Dosarul ICA

Procurorii anticorupţie au trimis în instanţă dosarul ICA pe data de 4 decembrie 2008.

Cele 12 persoane condamnate vineri sunt vinovate de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase ce au dus la achiziţionarea de către Grivco a Institutului, la o valoare de 75,5 ori mai mică decât cea reală (cu 1004.000 de euro, în loc de aproape 8 milioane de euro) şi folosirea ICA.

După 2004, Dan Voiculescu a devenit proprietar în nume personal al ICA, împrumutând Institutul, care nu a putut returna sumele şi astfel a fost înstrăinat fraudulos către creditor.

Toate faptele s-au desfăşurat începând cu anul 1991 şi s-au continuat până aproape de deschiderea dosarului, ceilalţi 11 condamnaţi fiind acuzaţi că l-au ajutat pe Dan Voiculescu să facă toate aceste transferuri ilegale.

Valoarea reală a ICA era de aproape 8 milioane de euro, la data privatizării, graţii – terenului de peste 3,6 de hectare şi a construcţiilor de aproape un hectar. situate în zona rezidenţială a lacului Băneasa şi având toate utilităţile în apropiere.

Prejudiciul de 60 de milioane de euro, pentru care Ministerul Agriculturii (condus de Daniel Constantin, preşedintele PC, fost PUR, partidul înfiinţat de Dan Voiculescu) s-a constituit parte civilă, a fost calculat ţinându-se cont de inflaţie şi de veniturile pierdute de minister în aceşti ani.

Procesul, tergiversat 6 ani prin transferarea dosarului între Curtea Supremă și Tribunal

Dan Voiculescu a obținut trei mandate de senator, începând cu 2004. Nu l-a dus pe niciunul până la capăt, iar două dintre ele s-au sfârşit abrupt tocmai din cauza dosarului ICA.

Fiind parlamentar, Dan Voiculescu nu putea fi judecat decât la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar ca simplu cetăţean, dosarul omului de afaceri era de competenţa Tribunalului. În funcţie de calitatea sa, cazul s-a plimbat între cele două instanţe, amânând astfel momentul sentinţei.

Pe 9 decembrie 2012 a fost ales senator într-un colegiu din sectorul 4 Bucureşti, dar pe 28 ianuarie 2013, el îşi depune mandatul: „Pentru că există un dosar în justiție în care am fost implicat, am luat decizia ca de azi să renunț la imunitatea parlamentară, asfel încât justiția să își facă treaba. Demisionez din Senat”, anunţa Dan Voiculescu.

Dosarul s-a întors, prin urmare, la Tribunalul Bucureşti. Presa a speculat pe marginea avantajelor mişcării: o nouă amânare şi şansa de a nu se ajunge la un verdict în timp util (într-o variantă, fapta se prescrie în luna decembrie anul acesta) şi evitarea magistraţilor de la ICCJ, care au pronunţat în ultimii ani condamnări cu executare pentru persoane publice considerate înainte de 2012 intangibile.

În pofida speranţelor sale, Dan Voiculescu este condamnat la cinci ani cu executare, în octombrie 2013.

Completul din apel

Judecătoarea Camelia Bogdan

La Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat apelul, procesul ia o turnură neaşteptată. La sfârşitul lunii mai, unul dintre magistraţii din complet, judecătorul Stan Mustaţă, este arestat preventiv pentru fapte de corupţie, iar celălalt, Florică Duţă, cere în luna mai pensionarea cu data de 1 iulie 2014.

Aşa se formează completul care a pronunţat vineri sentinţa: Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, proaspăt promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti.

Camelia Bogdan şi-a scris teza de doctorat pe subiectul spălării de bani (infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu) şi a publicat două lucrări pe acest subiect.

Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Colegiul de Conducere al CAB anumit completul din dosar, în loc să se apeleze la metoda obişnuită – repartizarea aleatorie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Ca sa nu creada lumea ca de fapt procesul ICA si a lui VOICULESCU este o facatura, JUSTITIA trebuie sa-i opereze rapid si pe Vio CATARAMA, care de frica a iesit la discutii publice politice demagogice si pe Ion NICOLAE care a consumat din Avutia Nationala gaz metan MOCA si care amandoi au detinut aceleasi functii ca si Voiculescu pe timpul lui Ceausescu si s-au imbogatit pe aceleasi cai fraudiste de fosti securisti satalinisti ajungand azi printre MUTANTII , mogulii, BARONII, OLIGARHI, etc ai noii oranduiri sociale.

  2. Toata tara a asistat la un proces politic.
    Probabil ca acest proces va fi sfarsitul pentru cariera unor procurori sau judecatori compromisi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Ca sa nu creada lumea ca de fapt procesul ICA si a lui VOICULESCU este o facatura, JUSTITIA trebuie sa-i opereze rapid si pe Vio CATARAMA, care de frica a iesit la discutii publice politice demagogice si pe Ion NICOLAE care a consumat din Avutia Nationala gaz metan MOCA si care amandoi au detinut aceleasi functii ca si Voiculescu pe timpul lui Ceausescu si s-au imbogatit pe aceleasi cai fraudiste de fosti securisti satalinisti ajungand azi printre MUTANTII , mogulii, BARONII, OLIGARHI, etc ai noii oranduiri sociale.

  2. Toata tara a asistat la un proces politic.
    Probabil ca acest proces va fi sfarsitul pentru cariera unor procurori sau judecatori compromisi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: