duminică

21 aprilie, 2024

5 septembrie, 2017

Victor Alistar (foto) şi Romeu Chelariu au fost validaţi luni, prin votul secret al senatorilor, pentru funcţiile de membri din partea societăţii civile ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Primul a susținut în martie, la dezbaterea publică de la Bruxelles, poziția PSD privind OUG 13 de modificare a codurilor penale.

Reamintim că CSM are 19 membru, dintre care doi sunt reprezentanți ai societății civile.


Noul Consiliu și-a început activitatea pe 6 ianuarie, însă reprezentanții societății civile nu au putut fi aleși până acum, deși primele nominalizări au fost făcute încă de anul trecut.

Amânările au fost provocate de eforturile majorității parlamentare de a numi persoane loiale coaliției, în condițiile în care cei doi membri pot înclina votul în cazul deciziilor privind justiția. Deciziile se iau cu majoritate de voturi, în condițiile cvorumului.

În pofida faptului că CSM este independent și apolitic, procedura prevede că cei doi sunt aleși de Senat, pe baza unui raport întocmit de Comisia juridic.

Membrii CSM numiți de societatea civilă trebuie, spune legea, să aibă o vechime de cel puțin șapte ani în activitatea juridică, să se bucură de înaltă reputație profesională și morală și să nu fie membri ai vreunui partid politic.


Romeo Chelariu a fost propus și susținut pentru CSM de Fundația „Camera de arbitraj și Mediere”, iar Victor Alistar a fost propus de Transparency International România și susținut de Asociația Magistraților din România (AMR).

Reamintim că Alistar este un apropiat al lui Victor Ponta și a fost favorit pentru postul de ministru al Justiției în guvernele conduse de acesta, dar nu a putu fi numit din cauza unei decizii de incompatibilitate care i-a adus și interdicția de a ocupa astfel de demnități timp de trei ani.

De altfel, în martie, la dezbaterea de la Bruxelles privind OUG 13 de modificare a codurilor penale, Victor Alistar a reprezentat, alături de Tudorel Toader, poziția PSD, nu a societății civile și a protestatarilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: