sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 mai, 2015

senat plen camerePropunerea legislativă care prevede eliminarea încătușării, în spațiul public, a celor arestați pentru acte de corupție sau alte fapte care nu implică violența a fost adoptată tacit de Senat.

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional.

În dezbaterea Parlamentului există mai multe propuneri de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care vizează arestul preventiv, dar introducerea unor articole care ar îngreuna munca procurorilor, inițiative care au determinat reacția ambasadelor, însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice americane Dean Thompson cerând lămuriri premierului Victor Ponta și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în cadrul unei întâlnirii care a avut loc miercuri, la Palatul Parlamentului.


Propunerea legislativă a lui Nicolae Șerban prevede modificarea articolului 202, alineatul 4, din Codul de Procedură Penală, prin care arestarea preventivă se face doar în două forme, arestul la domiciliu şi arestul sever, cel din urmă fiind în centre specializate, şi doar pentru fapte grave.

Potrivit proiectului, la articolul 208 din Codul de Procedură Penală, se adaugă un nou paragraf, potrivit căruia inculpatul faţă de care s-a dispus una din măsurile preventive prevăzute la articolul 202 alineatul 4, nu este încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale precum şi a inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse.

De asemenea, „în cazul în care inculpatul locuieşte, cu caracter permanent, într-o altă locuinţă decât cea menţionată ca domiciliu în actul de identitate, la cererea inculpatului, instanţa poate dispune ca arestul la domiciliu să se execute în respectiva locuinţă”.

Premierul susține inițiativele

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Comitetul Executiv al PSD, că arestarea preventivă este pentru infractori periculoşi şi pentru fapte de violenţă.


„Eu cred că fiecare om trebuie să plătească pentru greşelile lui, dar arestarea preventivă este pentru infractori periculoşi şi pentru fapte de violenţă. Şi cred că nici măcar dl Adomniţei, care acum e în dubă, care se bucură de răul dlui Nichita, nu trebuie neapărat să fie în arest preventiv”, a mai declarat Victor Ponta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: