luni

22 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2017

Cei mai importanți șefi din justiția românească au declarat că nu există o rațiune sau urgență pentru emiterea celor două ordonanțe de urgență ale căror proiecte au fost făcute publice miercuri, de către Ministerul Justiției – proiectul pentru grațiere și cel de modificare a codurilor penale.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr (foto), a calificat proiectul ordonanței de grațiere, drept unul penibil.

Întrebat, la intrarea în sediul CSM, dacă este normal ca șefa unei instituții, cum este DNA, să participe la petreceri private cu oameni cheie,  a răspuns: „Nu aș dori să comentez acest fapt pentru că nici nu este foarte clar dacă este așa, fiindcă am văzut și alte variante în care anumite montaje au fost făcute pentru a servi unei emoții colective care se produce în aceste zile, din păcate, în România, pentru a susține acest proiect de lege penibil (privind grațierea – n. red.), care este susținut de o emoție colectivă care este clar că e generată. Ideea generală este că nu poți avea încredere în magistrați, că din acest motiv trebuie să venim cu un act de clemență să corectăm noi ce fac magistrații — este fals. Așa ceva nu există, magistrații — instanțelor, Ministerului Public — sunt oameni serioși, noi trebuie să avem încredere în justiție”.


La ieșirea de la ședința CSM, el și-a completat criticile, spunând că nu există nicio justificare rațională pentru grațiere:

Nu există absolut nicio justificare rațională să venim acum cu acte de clemență, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult. Nu pot să fac nicio speculație în acest moment, însă vom vedea că lucrurile vor ieși la suprafață întotdeauna. (…)

Așa cum este văzut proiectul de lege, nu există niciun interes prioritar național pentru acest proiect de lege. Este foarte clar. De asemenea, survine suspiciunea acestei emoții colective care a fost ridicată prin mijloacele media„, a precizat Augustin Lazăr.

 


Potrivit procurorului, magistrații din CSM sunt împotriva proiectului propus de Minsiterul Justiției:

Ministerul Public și, în general, magistrații, am discutat în CSM, pot să vă spun că nimeni nu e încântat de acest proiect (proiectul privind grațierea — n.r.). Colegii au avut cuvinte de critică la adresa acestui proiect. (…) Nu există o nevoie, un imperativ care să fie național ca în acest moment să ieșim cu un astfel de act normativ„, a spus Augustin Lazăr.

Președinta Curții supreme: Pare să fie un proiect cu dedicație

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat și ea, miercuri, că, din ceea ce s-a discutat în spațiul public, proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea pare unul „cu dedicație”:

„Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spațiul public, așa pare a fi”, a răspuns Cristina Tarcea, la ieșirea de la CSM, întrebată dacă proiectul de OUG privind grațierea pare a fi „cu dedicație”.

În privința Ordonanței cu dezincriminarea unor fapte de corupție sau asimilate, sub pretextul modificării codurilor penale conform deciziilșor CCR, președința ICCJ a explicat că nu există o urgență care să necesite aprobarea prin OUG:

„Deciziile Curții Constituționale nu sunt pronunțate săptămâna trecută, sunt pronunțate unele chiar de acum un an și jumătate. (…) Dosarele care sunt deja pe rol vor beneficia de dispozițiile acestor legi. Mi-am pus problema ce se va întâmpla dacă conținutul acestor ordonanțe de urgență nu va fi identic în procedura parlamentară, prin urmare, dacă se vor modifica. Asta nu este deloc un lucru lipsit de importanță, pentru că se pune problema aplicării legii penale mai favorabile. (…) Sănătos ar fi să meargă în Parlament, printr-un proiect de lege, mult mai sănătos și o soluție juridică mult mai previzibilă și mai clară”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: