luni

22 aprilie, 2024

10 iulie, 2017

Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a decis, luni, sesizarea Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri.

Șefa DNA a refuzat pentru a treia oară să răspundă invitației parlamentarilor de a se prezenta în Comisie pentru a da explicații în legătură cu participarea sa la petrecerea organizată de Gabriel Oprea în seara turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a propus Comisiei depunerea unei plângeri penale împotriva Codruței Kovesi, pentru că refuză audierea, însă propunerea a fost respinsă, nefiind supusă la vot.


Comisia a fost constituită după dezvăluirile lui Dan Andronic, acționar în firma care deține publicația Evenimentul zilei, care a relatat o petrecere ce ar fi avut loc în seara turul II al prezidențialelor din 2009, la Gabriel Oprea acasă, întâlnire la care au participat mai mulți lideri politici, fostul director al SRI – george Maior, fostul prim-adjunct al acestuia – Florian Coldea, și Laura Codruța Kovesi – procuror general, la vremea respectivă.

A treia scrisoare de refuz trimisă de Laura Codruța Kovesi

„Având în vedere că nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă referitoare la împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauză ce formează obiectul activității comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie, ora 11,30, la ședința Comisiei de anchetă”, menționează scrisoarea trimisă Comisiei de către procurorul-șef al DNA.

De ce Comisia va sesiza Ministerul Justiției

CCR a stabilit luna trecută că persoanele care conduc autorități sau instituții ce nu se află sub control parlamentar sunt obligate să ia parte la lucrările comisiilor parlamentare de anchetă, pentru a respecta principiul colaborării loiale între instituțiile.


În decizia respectivă, CCR a confirmat constituționalitatea modificărilor operate de parlamentari la Articolul 9 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Modificările votate pe 9 mai:

  • Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată.
  • Persoana invitată poate să răspundă şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă.
  • Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: