joi

18 aprilie, 2024

3 aprilie, 2018

Laura Codruța Kovesi a declarat marți, în prima sa reacție după desecretizarea Protocolului dintre SRI și Ministerul Public, că Serviciul de Informații nu a avut acces la toate informațiile din dosarele DNA, ci doar la cele privind securitatea națională, și nu primea nici măcar date despre stadiul unei anchete.

„Potrivit articolului 24 din Legea 51/1991, legea privind siguranţa naţională (…), toate organele statului, inclusiv parchetele, au obligaţia să permită acces organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale la datele pe care le deţin, dacă acestea privesc securitatea naţională.


Deci, acest protocol nu a adăugat la lege, ci a preluat această dispoziţie legală şi a stabilit doar modalitatea în care se realizează această obligaţie prevăzută în lege.

Astfel, prin prevederile acestui protocol nu s-a acordat acces SRI-ului la toate informaţiile din dosarele penale sau la alte informaţii, decât cele prevăzute în lege, şi anume informaţii privind securitatea naţională (…)

Dar nu se comunicau date privind stadiul anchetei, nu se comunicau date din dosarul penal, ci strict acele informaţii care priveau securitatea naţională„, a spus Laura Codruța Kovesi.

De exemplu, a explicat ea, dacă un procuror află în activitatea sa de instrumentare a unui dosar că o persoană pregăteşte un atentat terorist sau că un angajat al SRI vinde secrete unui stat străin, atunci el este obligat prin lege să furnizeze aceste informaţii Serviciului.

„Nu există nicio probă administrată de ofițeri SRI”


Ea a negat categoric acuzația că ofițerii SRI ar fi administrat probe, o acuzație adusă de câțiva ani Binomului DNA – SRI, și care acum este invocată ca argument, de către condamnați definitiv care sentințele după ce Protocolul a fost desecretizat și făcut public.

„În activitatea de judecare a dosarelor, judecătorii verificau modul în care s-au administrat probele. Nu există nicio probă administrată de ofiţeri SRI. Probele au fost administrate de procurori sau poliţişti în conformitate cu Codul de procedură penală.

Doar anumite activităţi tehnice, spre exemplu, atunci când se făcea un filaj…

Procurorii nu au prin lege atribuţii să facă filaj şi nu sunt pregătiţi în acest sens. Aceste activităţi de filaj sunt specifice unor ofiţeri de informaţii. La acel moment, această activitate se realiza de către SRI şi în cadrul acestor activităţi, atunci când procurorul considera necesar că o persoană trebuie să fie supravegheată operativ zece ore sau o zi, se apela la resursele SRI”, a mai declarat Laura Codruţa Kovesi, citată de Agerpres.

Daniel Morar, contrazis de Codruța Kovesi: Protocolul a fost aplicat și când a condus el DNA

„Cu aprobarea domnului Morar, protocolul a fost multiplicat și toti procurorii din subordine au primit copii. Există dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat, iar Daniel Morar, în calitate de procuror general, nu a denunțat niciodată acest protocol, ca fiind ilegal”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Europa FM.

Procurorul șef al DNA a explicat că, atunci când a fost întocmit protocolul cu SRI, s-a constituit un grup de lucru, din care au făcut parte procurori din mai multe structuri.

„A fost, inițial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observații și modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat și mii de magistrați l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a denunțat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol”, a insistat șefa DNA.

Polemica dintre Laura Codruța Kovesi și predecesorul său la conducerea DNA apare după ce Daniel Morar  a declarat luni că Direcția nu a aplicat protocolul semnat cu SRI în timpul mandatelor sale.

După ce a aflat de semnarea, în 2009, a Protocolului (declasificat săptămâna trecută), Daniel Morar susține că nu a adus la cunoștința procurorilor din DNA acest document, „dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituției”.

Fostul șef al DNA i-ar fi atras atenția Laurei Codruța Kovesi că unele dispoziții sunt contrare legii:

„La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror șef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ și SRI.

Este vorba de documentul care a fost declasificat și care a apărut în spațiul public săptămâna trecută.

La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuție telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruța Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condițiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziții sunt chiar contrare legii.

Mi-a spus că aceasta este decizia luată și că protocolul trebuie respectat.

I-am răspuns că nici procurorii DNA și nici eu nu vom respecta și nu vom aplica acest protocol”, a declarat Daniel Morar, într-un interviu acordat Sorinei Matei și publicat pe blogul acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: